avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Activitate r_a_henegar

Activitate r_a_henegar

Despre tipul procesului verbal nu va pot spune inca nimic. Accidentul a avut loc in seara zilei de 31.07.2008, pasagerii celor doua autovehicule au fost condusi la spital, iar declaratiile au fost luate a doua zi, la politie, nu pe un formular tipizat, ci pe hartie A4. Desi a trecut o luna, abia in 25.08.2008 am fost sunat de politist pentru a ma prezenta sa semnez procesul verbal. Pentru ca nu eram in localitate, mi s-a spus ca nu mai este necesar sa-l semnez, si ca il voi primi prin posta la domiciliu, dar inca nu l-am primit (probabil si pentru ca nu sunt din localitatea in care s-a produs accidentul). A doua zi dupa accident, celor doi soferi li s-au retinut permisele, li s-au eliberat dovezi si autorizatii de reparatii, si atat. Toti pasagerii au scris in declaratii ca nu intentioneaza sa depuna plangere, intucat nu au nici o pretentie.
Imediat dupa accident, la fata locului a sosit si un echipaj de specialisti (criminalisti banuiesc), care au efectuat masuratori si fotografii, dar despre toate acestea nu s-a mai amintit nimic a doua zi, cand s-au dat declaratiile, asa ca nu stiu ce s-a mai ales de ele.
Verbal, toti politistii care se invarteau pe acolo in cele doua zile au "avut grija" sa precizeze ca "este un caz standard", au avut multe astfel de cazurii9, si in toate, solutia este aceeasi, indiscutabil: soferul care a virat la stanga este vinovat de producerea accidentului. Va multumesc pentru raspuns.
Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta:
Drum national. Zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa". Linie continua (intrerupta doar la intersectarea cu un drum lateral, pentru a permite efectuarea virajului la stanga). Conducatorul unui autoturism semnalizeaza regulamentar intentia de a vira la stanga, se asigura (vede in oglinzile retrovizoare un TIR in spate, al carui sofer i-a sesizat intentia, reducand viteza aproape pana la oprirea TIR-ului pentru a-i permite efectuarea manevrei), din fata nu vine nici un vehicul, asa ca executa virajul la stanga. In momentul in care se afla perpendicular pe celalalt sens, este lovit din plin in usa stanga fata si in aripa stanga spate de un alt autoturism care depasea TIR-ul. Nu exista urme de franare. In urma coliziunii ambele masini sunt grav avariate, iar un pasager al masinii care a efectuat depasirea sufera o fractura de antebrat. Masuri luate de politie:sofer 1: suspendare permis pentru neasigurarea corespunzatoare la schimbarea directiei de mers; sofer 2: suspendare permis pentru depasirea in zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa" si trecerea completa pe celalalt sens peste marcajul longitudinal continuu. Vinovat de producerea accidentului (deocamdata verbal): soferul 1, explicatia politistului fiind urmatoarea: daca nu ar fi efectuat virajul la stanga (perfect regulamentar), celalalt sofer (care depasea complet neregulamentar) si-ar fi continuat deplasarea si accidentul nu s-ar fi produs, deci, manevra care a condus la producerea accidentului este virajul la stanga, nu depasirea pe linie continua. Mentionez ca pe acel sector drumul este in linie dreapta pe o portiunie de cca 2 km, asigurand vizibilitate maxima, singurul motiv pentru care au fost instalate indicatoarele "Depasirea interzisa" si linia continua fiind acela de a proteja efectuarea virajului la stanga. Declaratiile celor doi conducatori sunt asemanatoare, cel care a efectuat depasirea precizand ca "a inceput manevra cand aceasta era permisa, a observat linia continua, dar nu a mai reusit sa revina pe sensul de mers din cauza ca se circula in coloana". Singurii martori ai evenimentului sunt cei doi soferi, si cate doi pasageri din fiecare masina. (Ceilalti participanti la trafic continuandu-si deplasarea). Intrebari: 1. Cine este vinovat de producerea accidentului? 2. Este corecta masura suspendarii permisului celui care a virat la stanga, pentru motivul "nu s-a asigurat CORESPUNZATOR!!! la schimbarea directiei de mers". Multumesc tuturor celor care au rabdare sa citeasca si sa raspunda pentru a ma putea lamuri.
Ce s-a mai intamplat cu cazul dvs. Va intreb deoarece si eu sunt intr-o situatie similara, si mi s-au spus aceleasi lucruri de catre politisti.