avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Activitate akuda

Activitate akuda

Avem deja o firma care administreaza blocul si intr un final o sa iau legatura si cu acestia sa vedem optiunile pe care le am.
Citisem si prin alte parti exact ce ati mentionat dvs cu privire la lege si la faptul ca este gandita prost dar voiam sa obtin si aici pareri si le am obtinut cat de cat.
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsurilor

latka a scris:

Nu veți găsi pe nimeni să vă dea răspunsuri corecte și concrete. Legea e făcută cam pe genunchi, e de sorginte comunistă și are multe lacune. Vă înțeleg dilema, căutați prima dată să aveți un administrator sau o firma de administrare condominiu care să știe foarte bine cum merg lucrurile și apoi testați terenul la o ședință de Cex, nu e nevoie de AG.

Am si constiinta pt ca nu pot lasa blocul in incapacitate. Sunt si eu locatar in acest bloc si implicit si eu o sa fiu afectat daca blocul intra in blocaj. Cam asta a fost si motivul pt care am acceptat functia, pentru ca lucrurile sa functioneze, dar vreau sa stiu efectiv procedura legala in cazul demisiei presedintelui.
1 unde este mai bine de prezentat demisia presedintelui, in sedinta de comitet sau in AG?
2 daca prezint demisia si isi prezinta si comitetul demisia, ce poate face AG cu 5 oameni prezenti? Spun asta pt ca pe nimeni nu intereseaza decat sa bage bete in roate, de asumat nu di asuma nimeni.
3 daca in urma demisiei, desemnez un presedinte interimar dintre unul din membrii comitetului si acesta nu vrea, cum il pot obliga legal?
Vreau sa iau toate variantele in calcul sa stiu exact cum sa procedez cand voi demusiona si sa aflu care este cea mai buna metoda astfel incat nici locatarii sa nu fie afectati in urma demisiei



latka a scris:

Nu va luați după @ynocentta, are informații din versiuni mai vechi ale legilor asociației de proprietari. Nu s-a updatat la legea 196 din 2018. Ar fi aflat ca nu există vicepreședinte.

Iar dvs. ce sa va zic, dacă va "doare" de incapacitatea membrilor de asociație de a se gospodari și singuri, stați veșnic, legea nu va obliga. Prezervati capacitatea.

Bun si daca la pct 2 in cazul prezentarii demisiei a presedintelui isi prezinta si comitetul demisia?
Sau presedintele numeste provizoriu si nicio pers din membrii comitetului nu doreste sa preia functia de presedinte interimar, cum il pot obliga?
Si mai este un lucru:
Unde este mai ok de prezentat demisia presedintelui, in sedinta de comitet sau in AG?

ynocentta a scris:

1-Presedintele de asociatie de proprietari exercita atributii in temeiul contractului de mandat
Institutia demisiei,conform disp Codul munci opereaza numai in cazul CIM
2-In cazul in care presedintele de asociatie este in imposibilitate sa exercite atributiile,,sau renunuta a mai exercita atributiile din varii motive,are varianta legala sa numeasca provizoriu un vicepresedinte dintre membrii comitetului executiv care sa exercite atributiile aferente functiei de presedinte de asociatie

Nu am ce candidatura sa mi depun. Sunt deja presedinte si doresc sa demisionez si stiu din exp celorlalti presedinti ca au stat demisionari cu anii pt ca nimeni nu voia sa fie presedinte dar totidata nu doresc nuci ca blocul sa intre in incapacitate pt ca stiti mai bine ca mine ca daca nu exista presedinte sa aprobe plati se blocheaza tot.
Da, am citit articolul si l am inteles dar nu inteleg ce se va intampla in sit noastra cand la giecare sefunta genersla mai mult de 10 pers din 80 de ap nu vin

latka a scris:

Nu întind nici o capcana, am zis doar ca dacă fostul președinte face cerere de a nu mai fi membru nu mai are nici o treaba, legal nu poate ocupa nici o funcție. Chiar ați citit articolul ăla? Și l-ați și înțeles? E scris de un avocat. Și analizează și cazul Cex demisionat. Conduce AG. De ce nu vreți să vă depuneți candidatura, dacă tot muriți de grija demisiile celor ce sunt acum? Și eu aștept să vă răspundă altcineva, mai ales ca e un subiect arhidiscutat. :)

Si daca isi dau si membrii comitetului demisia?
Nici atunci nu intra in incapacitate?

latka a scris:

Da, tot ce nu e interzis de lege, este permis. Mai ales dacă nu mai ești nici măcar membru al asociației de proprietari. :) Nu intra în nici o incapacitate, se ocupă Cex și AG, dacă tot ziceți ca ați și înțeles articolul cu pricina, scris chiar de un avocat.


Poti fi presedinte daca nu esti membru?
Cevtot intanzi capcane dintr astea puerile?


latka a scris:

Da, tot ce nu e interzis de lege, este permis. Mai ales dacă nu mai ești nici măcar membru al asociației de proprietari. :) Nu intra în nici o incapacitate, se ocupă Cex și AG, dacă tot ziceți ca ați și înțeles articolul cu pricina, scris chiar de un avocat.

De unde ai tras tu concluzia ca nu sunt membru al asociatiei?
Raspunzi foarte evaziv si pe intelesul tau asa ca te as ruga sa opresti discutia aici si sa lasi si pe altii da comenteze.


latka a scris:

Da, tot ce nu e interzis de lege, este permis. Mai ales dacă nu mai ești nici măcar membru al asociației de proprietari. :) Nu intra în nici o incapacitate, se ocupă Cex și AG, dacă tot ziceți ca ați și înțeles articolul cu pricina, scris chiar de un avocat.

Si cum ma rog poti pleca daca nimeni nu doreste sa preia functia?
Pleci si lasi blocul sa intre in incapacitate dtpdv?

latka a scris:

Asta s-o crezi tu. Nu e nimeni legat de glie. Unde legea nu spune explicit, nu inventam noi funcții pe viață.Asta e o timpenie care se rostogolește din când în când pe forum. Și oricum, există soluția să nu mai fii membru de asociație și implicit președinte, printr-o cerere . Capisci?

In cazul preavizului la munca acesta perioada este mentionata in contractul de munca.
In cazul functiei de presedinte, preavizul nu este mentionat si de aceea daca nimeni nu doreste functia stai presedinte demisionar mult si bine si de aici darea in judecata a asociatiei pt a obtine hotararea judecatoreasca prin care nu mai esti presedinte si nu nai stai demisionar cat vor ei, capisci?

latka a scris:

Ești demisionar, pentru că e un termen consacrat, nimeni nu pleacă de la fostul loc de munca exact ca de la stâna. În legislația muncii există și preavizul.

Nu inteleg de ce trebuie să dai asociația în judecată?!?





Capisco eu dar as vrea sa mai capisco si de la altcineva.
Ce nu inteleg este de ce in urma demisiei esti demisionar? Pt ca niciunul din locatari nu vrea functia asta si atunci ce faci? Cat stai demisionar?
Dai asociatia in judecata?

latka a scris:

Iaca sunt! Dacă o lege nu spune în mod explicit că există un termen, înseamnă că nu dispune. Stă cât dorește mușchiul lui, Aka bunul său simt. Nu e obligat, asta contează, să stea un termen anume. Capisci?