avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Activitate mariussmeek

Activitate mariussmeek

Buna ziua!

Sunt un asigurat Euroins care a lovit un participant la trafic. Va las detaliile mai jos:
-> Eu sunt vinovat de producerea accidentului si am RCA la Euroins
-> Pagubele au fost strict materiale si nu au afectat structura sau deplasarea uneia din masini. Pe romaneste, vorbim de o infundatura a tablei.
-> Pagubitul nu are Casco, ci doar RCA
-> Accidentul s-a produs in Ianuarie, deci inainte de 17 Martie
-> S-a incheiat amiabila intre mine si pagubit
-> Pagubitul mi-a cerut poze cu masina in Ianuarie, iar eu i le-am oferit
-> Ulterior mi s-a cerut o declaratie de avizare dauna tot in Ianuarie, de catre pagubit, iar eu le-am oferit catre Euroins spre sfarsit de Martie. Nu le-am oferit pe moment, pentru ca nu am inteles de ce mi le-a cerut respectivul si nu Euroins.
-> Am inteles ca pagubitul s-a dus la constatare, iar cei de acolo i-au constatat dauna si au evaluat-o la e.g. 7.500 lei
-> Pagubitul s-a dus ulterior la service-ul de reprezentanta, iar acolo a fost evaluata pentru inlocuire de piese, pentru e.g. 18.000 lei

Acum ca am oferit detaliile, apare problema; Euroins/FGA nu a vrut sa ii despagubeasca suma data de service-ul de reprezentanta, iar pagubitul a fost sfatuit sa ma dea pe mine in judecata. Nu am fost anuntat pe cale oficiala, ci doar la telefon, de catre pagubit.
Eu am o parere mai jos, pe baza a ce am citit de pe internet, dar m-ar ajuta daca m-ati putea sfatui si dintr-o perpectiva avizata.

-> Eu inteleg ca pagubitul trebuie sa dea pe cineva in judecata, dar nu inteleg de ce m-ar da pe mine direct, ca si persoana fizica.
-> Eu la momentul accidentului eram asigurat Euroins, iar licenta Euroins nu era retrasa. Teoretic el nu are ce discuta/disputa cu mine, ci eu sunt reprezentat de Euroins/mai nou FGA.
-> Am putin cunostinte de mecanica, iar piesele lovite nu necesita inlocuire, ci se pot rezolva prin tinichigerie, vorbim de doua elemente. Mi se pare ca aici este treaba dansului ca s-a dus la service de reprezentanta si nu accepta constatarea/evaluarea data de asigurator. Se poate cere reevaluare, iar daca insista sa o faca acolo, poate oricum sa inainteze dosarul catre FGA si isi recupereaza o parte din bani. Sursa: [ link extern ] /
=====================================================================================
"A doua variantă este să mergeți direct la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și să cereți despăgubirea în sistem regie proprie. Menționăm că, în prezent, pe piață majoritatea firmelor practică și încurajează această metodă. Practic, păgubitul primește o sumă de bani cu care se duce și își repară mașina unde dorește."
=====================================================================================
-> Singurul neajutor (daca pot sa spuna asa) a fost ca nu i-am oferit acea declaratie in timp scurt, pagubitului. Dar din nou nu inteleg de ce am fost contactat de el si nu de Euroins. Cand m-am dus la Euroins, ei m-au intrebat daca am fost contactat de inspectorul de dauna pentru declaratie, dar eu am fost contactat doar de pagubit.

Parerea mea finala este ca pagubitul ar trebui sa isi rezolve paguba pe banii lui (am inteles ca asa o va face), iar ulterior sa se duca spre FGA cu depunerea dosarului, in caz ca accepta suma evaluata, ori cu judecata catre FGA, in caz ca suma nu il multumeste.

Astept si parerea dumeavoastra si sper ca nu am scris prea mult, dar mai bine sa aveti tot contextul. Credeti ca ar trebui sa apelez deja la un avocat, stiind ca va inainte un proces impotriva mea?

Va multumesc,
Marius