Sunt cetatean roman si m-am casatorit cu un cetatean englez in Octombrie 2006 in Romania. In urma casatoriei ne-am stabilit in Marea Britanie, unde sunt si acuma. In iunie 2007 am obtinut Registration Certificate (cardul albastru) care imi da drep de rezidenta si munca fara restrictii, in urma noilor legi aparute o data cu intrarea Romaniei in UE. Acum 8 luni m-am separat de sotul meu pentru ca a incept sa joace frecvent la jocurile de noroc si situatia noastra financiara s-a deteriorat foarte mult. A trebuit sa rup legaturile cu el cand am realizat ca a incercat (si reusit intr-o anumita masura) sa ia credit in numele meu, fara acordul meu. Nu am declarat actiunea ca si frauda pentru ca nu era o suma exorbitanta, si dupa toate problemele pe care mi le-a creat, am fost bucuroasa ca am scapat doar cu atat. In momentul acela el a disparut si in afara de cateva mesaje telefonice, nu am mai avut nici un contact. Doresc sa divortez acuma, dar el nu este de acord si refuza sa-mi dea o adresa de contact. Nu avem bunuri comune de impartit si nici copii.
Imi puteti spune va rog:
1- Trebuie sa initiez divortul in Marea Britanie sau se poate in Romania?
2- Divortul se poate efectua si fara prezenta si acordul lui?
3- Daca se poate face in Romania, e posibil sa incep demersurile fara sa fiu prezenta (printr-o imputernicire)?
4- Divortul imi va afecta in vreu-n fel statutul in Marea Britanie? (pe Registration Certificate nu se mentioneaza nici o restrictie sau conditionare)