avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Activitate anto94

Activitate anto94



raluk0207 a scris:


Fiul + mama donează unui alt unchi, in afara de cei 3.
Am înțeles din prima. Iar răspunsul meu rămâne același.
Unchii și mătușile nu au absolut nicio treaba cu donația respectiva, pentru ca nu sunt moștenitori rezervatari în raport cu donatorii. Pentru ce sa ii cheme în instanță?


Sunt 3 unchi cu totii si toti 3 sunt in "alianta", nu-si vor face probleme intre ei. Unchiul1 va primii donatia. Unchiul2 mai mult ca sigur isi doreste si el altceva din mostenire, acum nu are nici o pretentie pt ca daca ar cere ceva acum, nu ar mai primii nici Unchiul1 donatia, fiul mostenitor le-ar zice: "daca vreti asa multe hai sa vedem ce zice instanta". Si nu ar mai primii nici unul nimic, desi imobilul care face obiectul donatie l-ar merita din pdv moral si nu vor sa riste sa-l piarda. Dar dupa ce se face donatia vine Unchiul2 si zice ca ar vrea si el un alt imobil. El nu e mostenitor rezervatar, nu e nici macar mostenitor al parintelui decedat, dar in capul prostului trec multe lucruri, de ex poate sa zica ca parintele decedat l-a lasat sa stea intr-un imobil pe gratis si in capul lui i s-ar cuveni ceva. Si mai rau decat atat acestia sunt folositi de parintele supravietuitor, ca sa scape de fiu acesta ar fi in stare sa-i foloseasca si sa le dea o bucatica si lor.
raluk0207 a scris:

Nu are de ce sa ii cheme la nimic.
În raport cu soțul supraviețuitor, nu sunt rude de sânge, iar în raport cu fiul sunt unchi si matusi.
Iar unchii și mătușile nu sunt moștenitori rezervatari, astfel încât sa aibă calitatea legala de a solicita reductiunea donației.
Așadar, se poate încheia o donație fără absolut nicio problema.


Poate nu m-am exprimat bine, soțul supraviețuitor și fiul sau ii va dona un imobil unui frate al părintelui decedat. De ce sa ceara unchiul reducțiunea donației? Unchiul sta liniștit ca donatia nu i se va anula, ca nepotul sau (cel care i-a donat o parte din imobil nu are cum sa o mai anuleze). Acești 3 frați sunt toți de aceeași parte și manevrați de soțul supravietuitor, iar dupa ce se vede cu imobilul in proprietate, unul din acești frati poate sa zică ca vrea si alt imobil, si îl poate chema in instanța pe nepotul sau, sau sa-i facă alte probleme. De asta întrebam ce poate face nepotul (fiul părintelui decedat sau cel care a donat) ca sa stea liniștit ca ăștia nu au alte pretenții dupa aia. Deci Donația se va face, dar in afara de donație, ce act poate face fiul părintelui decedat cu ei sa stea liniștit.
Buna ziua, am nevoie de o informatie legata de imobile dintr-o mostenire. Dupa decesul unui parinte a ramas fiul impreuna cu celalalt parinte. Succesiunea a fost acceptata de ambii mostenitori dar nu a fost dezbatuta cu privire la toate bunurile. Din cauza ca parintele supravietuitor vrea toata mostenirea s-a dezbatut doar cu privire la unele bunuri mobile. In curand va trebui sa se dezbata cu privire la un imobil pe care fiul si parintele supravietuitor il vor dona unui frate al parintelui decedat, moral acestuia i se cuvine acest imobil si de aceea i-l vor dona. Parintele decedat a mai avut 3 frati, acestia nu sunt persoane de incredere, invatati de parintele supravietuitor, chiar sperau sa vina in locul fiului la mostenire, dar au piedut aceasta sansa deoarece fiul a acceptat mostenirea. Fratele vrea donatie, nu vanzare cumparare, probabil se gandeste sa nu fie anulat contractul de vc pe viitor (in cazul in care l-ar supara pe fiu). Fiul vrea sa stie daca exista vreo cale, ca atunci cand ii va dona acest imobil acelei persoane, sa-i intrebe pe toti cei 3 frati ai parintelui decedat, daca mai au si alte pretentii cu privire la imobile care acum fac parte din mostenire, iar daca ei vor spune ca nu au, sa se incheie un act la notar sau ceva de genul. Vrea sa se asigure ca pe viitor acestia nu vor avea si alte pretentii, invatati sau nu de parintele supravietuitor sa-l cheme pe fiu in instanta. Multumesc!
Buna seara. Am si eu o intrebare in legatura cu contractele de intretinere. Speta e in felul urmator, unul din parinti a decedat, a ramas fiul si celalalt parinte. Succesiunea nu a fost deschisa, dar a fost acceptata de ambii, si in plus au deschis succesiune doar pt unele bunuri, dar nu pt toate, deci au certificat de calitate de mostenitor. Bunurile pt care nu s-a deschis succesiunea sunt imobile apartament, terenuri, iar proprietari in acte pt aceste imobile erau ambii parinti. Vreau sa va rog sa-mi spuneti daca celalalt parinte poate incheia contract de intretinere pt imobilele pt care nu a fost deschisa succesiunea. Multumesc!
Puteti sa-mi spuneti de ce? Sau ce trebuia sa fac si nu am facut?

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Este posibil sa ii rămână lui casa.
Incercati sa mergeti cu actele de la proces la un avocat din orașul dvs. daca vreti sa va lămuriți.

București 2023

Buna ziua. In urma cu vreo 10 ani dupa moartea parintilor, fratele meu m-a dat in judecata pt casa de la tara spunand ca doar lui i se cuvine, casa ne ramasese ca mostenire de la parinti. Instanta a decis sa se imparta in mod egal si s-a facut si partajul, s-a impartit terenul plus casa, fiecare cu camerele lui. De atunci, din cauza unor probleme de sanatate el nu a mai trecut deloc pe acolo, dar ultima data cand a fost a luat si actele de proprietate ale casei, certificatele de deces ale parintilor. Eu mai trec din cand in cand, am mai facut mici reparatii. Acum as vrea sa fac cadastrul si sa vand partea mea pt ca nu mai am timp sa ma ocup si o sa cada, oricum valoarea nu e asa mare, dar nu am cum sa fac ceva fara acte. Nu am mai tinut legatura deloc cu el, prin fata lui am incercat sa fac rost de acte, dar nu am reusit, imi tot spune ca isi va face timp sa mi le dea, ma duce cu vorba de vreo 5 ani. Va rog sa-mi spuneti ce as putea sa fac, cum pot sa fac rost de actele de proprietate? Multumesc!