avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Activitate Eumia

Activitate Eumia


Deci eu nu ma pot constitui parte comuna cu sora sa ramanem amandoua in indiviziune pe aceeasi parcela conform schitei facute de cei de la cadastru si sa iesim doar din indiviziunea cu verisoara pe cale notariala?
Trebuie sa iesim din indiviziune si una fata de alta?
Iar in cazul unui proces de iesire din indiviziune instanta ne va scoate pe fiecare in parte din indiviziune?
M-ar ajuta foarte mult legea care spune ca in cazul iesirii din indiviziune toti proprietarii sunt obligati sa iasa din indiviziune fiecare cu parcela lui, conform cotei parti pe care o au in indiviziune. Va multumesc anticipat.
Unchiul nu mai este proprietar acum ci verisoara care a dobandit dreptul de proprietate prin conventie in anul 2019.
La iesirea din indiviziune rezulta ca devenim 3 proprietari pe 2 loturi de pamant, cota mea parte ramanand in indiviziune cu cota parte a surorii mele. Cei de la firma de cadastru au facut schita cu propunerea de dezmembrare in 2 loturi, nu in 3.
Nu m-am dus la notar sa cer iesirea din indiviziune doar cu partea mea, ci cu partea mea si a surorii la un loc. Oare trebuia sa vina si sora cu mine sau sa imi faca mandat de reprezentare? Notarul nu mi-a explicat absolut nimic, doar m-a repezit.
Art. 6
(6) Certificatul de urbanism se emite si in urmatoarele situatii:

c) pentru cereri in justitie si operatiuni notariale privind circulatia imobiliara, atunci cand operatiunile respective au ca obiect:
– comasarea, respectiv dezmembrarea terenurilor din/in cel putin 3 parcele;
– imparteli ori comasari de parcele solicitate in scopul realizarii de lucrari de constructii si de infrastructura;
– constituirea unei servituti de trecere cu privire la un imobil.
Operatiunile juridice mentionate, efectuate in lipsa certificatului de urbanism, sunt lovite de nulitate. Solicitarea certificatului de urbanism este facultativa atunci cand operatiunile de imparteli ori comasari de parcele fac obiectul iesirii din indiviziune, cu exceptia situatiei in care solicitarea este facuta in scopul realizarii de lucrari de constructii si/sau de lucrari de infrastructura.


Deci sa inteleg ca notarul mi-a cerut certificat de urbanism aiurea si ca de fapt putea sa ne faca iesirea din indiviziune in 2 loturi si fara certificat de urbanism?
Legea nr. 350/2001 indică necesitatea certificatului de urbanism pentru dezmembrare numai atunci când din această operațiune rezultă trei parcele, având totodată ca obiect realizarea de lucrări de construcții, fără a face o distincție între aceste două categorii, ci, mai mult decât atât, reglementându-le ca două condiții cumulative.

Eu am solicitat la notar dezmembrare in doar 2 loturi pentru iesirea din indiviziune conform schitei facute de cei de la firma de cadastru care au impartit doar in 2 parti, eveniment la care mie nu mi s-a permis accesul si care au masurat fara ca macar unchiul care detinea cota de 1/2 sa fie prezent deci fara ca proprietarii din acte sa fie prezenti, au masurat conform preferintelor verisoarei (care locuia acolo si care acum are drept de proprietate) si sotului acesteia.
Schita a fost facuta de catre cei de la firma de cadastru care au masurat fara ca proprietarii din acte sa fie prezenti conform preferintelor rudelor proprietarului care detine cota de 1/2 .
Va rog, spuneti-mi pentru ce trebuie si pe ce baza legala cere notarul certificat de urbanism pentru iesire din indiviziune daca legile in vigoare spun ca nu e nevoie de certificat de urbanism daca terenul si imobilul nu se dezmembreaza in cel putin 3 parcele - eu am incercat dezmembrarea in doar 2 parcele / parti, deci...?

Legea nr. 50/1991 prevede faptul că certificatul de urbanism se emite, printre altele, pentru operațiuni notariale privind circulația imobiliară, atunci când respectivele operațiuni au ca obiect comasarea, respectiv dezmembrarea terenurilor din/în cel puțin 3 parcele, sau pentru împărțeli ori comasări de parcele solicitate în scopul realizării de lucrări de construcții și de infrastructură precum și pentru constituirea unei servituți de trecere cu privire la un imobil [art. 6 alin. (6) lit. c)].

În aceste condiții, Legea nr. 50/1991 statuează necesitatea certificatului de urbanism pentru două categorii distincte de operațiuni de comasare/dezmembrare, respectiv când comasarea/dezmembrarea se face din/în cel puțin 3 parcele precum și atunci când comsarea/dezmembrarea se efectuează în scopul realizării de lucrări de construcții, indiferent de numărul parcelelor din/în care urmează a se comasa/dezmembra respectivul teren.

[ link extern ] /
Conform schitei facute - da, aveam iesire la strada, dar motivatia a fost ca nu se poate construi nimic pe o parcela sub 150 mp, desi eu nu intentionam sa construiesc. Parcela rezultata ar fi avut 130 mp.
Parcela 130 mp - iesire din indiviziune
Se poate iesi din indiviziune cu o parcela de 130 mp din 260 mp si jumatate dintr-o cladire insiruita, jumatate care acum este demolabila? Zona Tei Toboc, sector 2, Bucuresti.
Am incercat sa ies din indiviziune in anii 2009 - 2010 dar pentru asta notarul mi-a cerut certificat de urbanism si primaria sector 2 Bucuresti mi-a dat refuz pe motiv ca, citez:
"Suprafata minima pentru cladiri insiruite este de 150 mp. Nu puteti construi nimic pe 130 mp poate doar sa plantati rosii."
Dar eu nu voiam sa construiesc ci doar sa ies din indiviziune cu partea mea si a surorii mele din casa si teren. Eu cu sora am fi ramas in indiviziune in parcela de 130 mp si in jumatate din cladirea insiruita si unchiul (acum verisoara) ar fi ramas cu cealalta parcela de 130 mp si cealalta jumatate din cladirea insiruita.
Am fost cu actul de refuz de la primarie la notar si notarul m-a trimis la tribunal sa deschid proces pentru iesire din indiviziune, am intrebat de ce nu se poate la notar si m-a repezit: "Ca nu se poate fara certificat de urbanism!!" Fara alte explicatii ulterioare.
Ulterior, dupa ani de zile, cand am avut timp sa ma interesez mai bine, am aflat ca legile in vigoare spun ca nu e nevoie de certificat de urbanism daca terenul si imobilul nu se dezmembreaza in mai mult de 3 parcele prin urmare nu inteleg pe ce baza legala mi-a solicitat notarul certificat de urbanism pentru iesire din indiviziune.
Situatia este in aer de atunci iar celalalt proprietar (verisoara) a lasat proprietatea in paragina, acum nu imi mai bat capul cu asta ca nu se mai merita pentru ca nu vom avea ce face cu parcela de 130 mp pe care nu vom putea construi nimic, dar intreb doar de curiozitate pentru ca mi se pare ca notarul m-a luat de proasta.
[ link extern ] /
Problema e ca NU mi se aproba dezmembrarea la notar chiar daca voi da declaratie ca nu urmeaza sa construiesc (constructiile existand deja) pe motiv ca loturile rezultate vor fi sub limita de 150 mp, de aici nu inteleg contradictia: legea pe de o parte spune ca se poate face dezmembrare fara certificat de urbanism in 2 loturi, pe de alta parte (in cazul meu) legea spune ca nu se poate face dezmembrare daca lourile rezultate dupa dezmembrare vor fi sub 150 mp.
Ma poate lamuri cineva in legatura cu aceasta contradictie? Multumesc anticipat.
Legea nr. 50/1991 privind executarea lucrarilor de constructii stabileste in cuprinsul art. 6, alin. (6), lit. c) cazurile si conditiile in care actul autentic notarial de alipire/dezlipire trebuie sa fie insotit de certificatul de urbanism.
Astfel, "Certificatul de urbanism se emite si in urmatoarele situatii: (...)
c) pentru cereri în justiţie şi operaţiuni notariale privind circulaţia imobiliară, atunci când operaţiunile respective au ca obiect:
- comasarea, respectiv dezmembrarea terenurilor din/în cel puţin 3 parcele;
- împărţeli ori comasări de parcele solicitate în scopul realizării de lucrări de construcţii şi de infrastructură;
- constituirea unei servituţi de trecere cu privire la un imobil.
Operaţiunile juridice menţionate, efectuate în lipsa certificatului de urbanism, sunt lovite de nulitate. Solicitarea certificatului de urbanism este facultativă atunci când operaţiunile de împărţeli ori comasări de parcele fac obiectul ieşirii din indiviziune, cu excepţia situaţiei în care solicitarea este făcută în scopul realizării de lucrări de construcţii şi/sau de lucrări de infrastructură.