La audierea de la Politie intr-un caz de lovire am recunoscut cum ca "in invalmaseala as fi putut lovi si eu". Am gresit ca am recunoscut acest fapt? Desi nu cred a fi ripostat in conditiile in care am fost luat prin surprindere de cel care m-a lovit! Dar... Pot sa nimi schimb declaratia in fata procurorului de caz?
Sunt bibliotecar-gestionar si in aceasta perioada are loc inventarul la publicatii periodice si seriale. Care sunt obligatiile mele ca bibliotecar-gestionar si în ce fel trebuie sa ma implic in lucrarile de inventariere?
Multumesc pentru lamuriri!
Gabi
Va multumim mult pentru raspuns si promptitudinea acestuia. Dar...
Art.40 din Legea bibliotecilor (nr.334/2002 - r-) il cunoastem si stim ce contintine. Chestiunea e ca la Sala de lectura s-a facut, in conformitate cu legea bibliotecilor, inventar in 2006. Atunci s-a descoperit o lipsa care a fost imputata cf aceleiasi legi bibliotecarului gestionar. Numai ca intre timp a aparut o suspiciune (confirmata verbal) de inducerere intentionata in eroare a comisiei de inventariere prin patrunderea in gestiune a gestionarului dupa inheierea zilnica a actiunii de inventariere si de "bifare" a unor documente de biblioteca pe care stia sigur ca ii lipsesc! S-a incercat luarea unei declaratii scrise de la cel/cea care ne-a relatat acest aspect dar se fereste sa dea declaratie scrisa in acest sens de teama unor repercursiuni din partea gestionarului. Ba mai mult in urma unui control chiar gestionarul a mentionat ca ii lipsesc din gestiune "cateva documente din cele cerute" de control!
Deci se poate reface inventarul pe baza acestor aspecte si la cererea scrisa a contabilului institutiei?
Cu aceeasi pretuire,
gabriel
cum sa procedeze un angajator in situatia in care exista suspiciuni privind gestionare incorecta a gestiunii incredintate atunci cand gestionarul refuza inventarierea pe motiv ca inventarierea se face numai asa cum spune legea? in acest caz este vorba de o gestiune de documente de biblioteca - carte - (sala de lectura) iar Legea nr.334/2002 (r) apreciaza ca inventarul se face din 6 in 6 ani (functie de nr.volumelor).
va rog sa ne scoateti din impas cu un raspuns legal.
multumim, gabriel
Multumesc mult pentru interventie.
Deci:
- la Declaratia de inventar a declarat ca nu are lipsuri;
- la finalul Inventarului Comisia de inventariere i-a luat o Nota explicativa. Prin aceasta bibliotecarul gestionar recunoaste ca a lipsit de locul de munmca cat si superficialitatea de care a dat dovada la locul de munca si a cerut mai multe terme de recuperare a documentelor lipsă din gestiune. Nici unul dintre termene nu a fost respectat pentru ca in final sa fie de acord sa le plateasca conform Legii nr.334/2002 (Legea bibliotecilor), modificata si completa prin L.nr.593/2004 şi OG nr.26/2006.
Prin Decizie de imputare emisa de catre conducerea bibliotecii pe baza documentelor specifice prezentate acesteia de carte comisia de inventariere (declaratia de inventar a gestionarului, proces verbal de constatre a lipselor, declaratii pe propria raspundere a a bibliotecarului gestiuonar, nota explicativa luata de catre comisia de inventariere gestionarului, angajamente ale bibliotecarului gestionar etc.) bibliotecarului gestionar i-au fost imputate documentele gasite lipsa prin decizie de imputare indicandui-se totodata si termenul de 30 de zile in care poate contesta decizia de imputare. Initial bibliotecarul gestionar consimte pe baza de declaratie proprie data comisiei de inventarieire sa plateasca lipsa din gestiune in urma inventarului din 2006 dar... lovitura acesta CONTESTA in 2008 (termen de judecata 19 decembrie), prin avocat, deciziia de imputare in temeiul Art.164, alin.2 si Art.270 (acesta invocat de catre noi in Decizia de imputare) din Codul Muncii (Legea nr.53/2003), fara a se tine seama de legile si actele normative legale in domeniu invocate de catre noi in Decizia de imputare (Legea nr.334/2002, Legea bibliotecilor, modificata si completata prin Legea 593/2004 si OG nr.26/2006 şi Ordinul ministrului culturii nr.2.062/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice privind evidenţa, gestiunea şi inventarierea documentelor specifice bibliotecilor publice).
Intrebarea estet:
- Decizia de imputare este legala si conforma cu legislatia si actele legale in vigoare in domeniu?
- Art.164, alin.2 din Legea nr.53/2003 este aplicabil in situatia in care este vorba de "raspunderea patrimoniala a salariatului" fata de bunurile incredintate slariatului pentru buna si corecta desfasurare a muncii sale (conform Fisei postului)?
Orice interventie a d.vs va putea, cred, lamuri acest conflictl.
Cu pretuire,
Mara Gabriel
Buna ziua tuturor!
Sunt bibliotecara I, studii medii, intr-o biblioteca publica. In timpul concediului maternal de pana la 2 ani pentru ingrijirea copilului am absolvit un curs universitar de calificare profesionala ca BIBLIOTECAR. La revenirea la lucru dupa incheierea celor doi ani de concediu pentru ingrijirea copilului am sustinut examenul de testare a cunostintelor profesioinale (Art.9, alin.1 din Ordonanta nr.10/2008) pe care l-am promovat.
Ca urmare a absolvirii cursului de calificare profesionala ca bibliotecar, in perioada concediului maternal, am dreptul sa solicit trecerea de pe postul de BIBLIOTECAR I, studii medii, pe un post de BIBLIOTECAR 1A, studii postliceale (PL) sau BIBLIOTECAR IA, studii medii (M) la revenirea in institutie?
Daca DA pe care dintre cele doua functii si dupa ce perioada de la reintoarcerea mea la serviciu as avea dreptul?
Va multumesc