avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Activitate Princess12

Activitate Princess12

Radiere / lichidare (= "închidere") AUTOMATĂ a unei firme

Cu scuze fiindcă tot nu reuşesc să înţeleg diferenţele dintre DIZOLVARE / LICHIDARE / RADIERE, întreb simplu româneşte cum se ÎNCHIDE o firmă în mod automat, FĂRĂ să fie nevoie de intervenţia cuiva (persoană fizică).

Am citit în mai multe surse că EXPIRAREA SEDIULUI SOCIAL ar face ONRC să se autosesizeze şi să închidă firma, însă în diferite surse am găsit că se face CU / FĂRĂ instanţă de judecată. Deci şi că ar închide-o ONRC singur, dar şi că n-ar putea singur ci doar cu instanţă de judecată. Ca atare, nu mi-e clar dacă ar fi (sau nu) o soluţie.

Nu ştiu ce alte variante ar mai fi în afară de aceasta, de aceea întreb (şi sper să primesc răspunsuri). Cum se poate face ca un SRL să fie ÎNCHIS (fie că asta înseamnă "lichidat" / "dizolvat" / "radiat") de la sine (adică să se ocupe instituţiile statului, ONRC, ANAF, instanţă...oricine), FĂRĂ să fie nevoie să cadă pe capul cuiva (om de rând) care să alerge să plimbe hârtii de la o instituţie la alta?

E suficient ca firma să rămână fără activitate / tranzacţii bancare, sau ce altceva este necesar în acest sens?

Din întâmplare (sau nu) am asistat la CHINURILE (la propriu!) unui prieten de a închide un SRL (a alergat luni de zile după hârtii, când credea că a terminat i se mai cerea ceva...etc, una peste alta cam jumătate de an dacă nu chiar mai mult), de aceea mă interesează o variantă cât mai scurtă, mai rapidă şi fără "victime umane".

De exemplu în situaţia unui SRL cu asociat unic la care, nu ar mai avea CINE să se ocupe de astfel de formalități (nu există moştenitori) Ar fi EXPIRAREA SEDIULUI SOCIAL o soluţie ca ONRC (cu sau fără instanţă) s-o ÎNCHIDĂ definitiv?

Mulţumesc