avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1669 soluții astăzi
Forum Activitate walahianu

Activitate walahianu

Corect in tot ce ati argumentat, nimic de zis. Frustrarea mea s-a oprit la lupta cu morile de vant. Toate textele scrise sunt replici la incercarea (facand exceptie de la lege) stimatei persoane, de a-mi dovedi ca afara e cald si soare, si tot ce se intampla e foarte just/indreptatit, cand de fapt e un viscol de ne iau dracii.
Multumesc de sugestii, consider discutiile incheiate si solicit unui stimat administrator sa inchida acest capitol, fara posibilitate de mesaje noi. Multumesc!

Pffff...ma speriati cu ce gandire aveti! Aveam totusi alte asteptari avand in vedere ca aveti niste studii sa ajungeti notar. Deci dvs. ma puneti pe mine la egalitate cu notarul, in raport cu mama ... interesant! Dvs ma trageti pe mine la raspundere cate caramizi am pus la proprietate, insa pe mama nu o intreaba nimeni daca imi lasa mie gratis sau dvs. sau daca e dispusa ca fiul ei sa plateasca o cota parte din mostenirea ce mi-o lasa din inima mie ... cine e pana la urma proprietarul imobilului, mama sau dvs?!?! Administratia locala e cumva organizatie non-profit, societate comerciala particulara, sau e numai ce vreti dvs sa fie? Dadeati exemple de nici-un ciriripit cand trebuie sa platesc taxe la primarie, insa la notar fac gura, ... pai sunteti cumva stat in stat?! Eu daca am o societate, imi da si mie cineva dreptul sa iau impozitul anual al oamenilor?! Primaria de ce ia, si eu nu?! ... cam asa ganditi...halal! Ziceati de procentele agentiilor imobiliare...pai ma nene!! a lucra cu o agentie este un lux pe care tu hotarasti daca il faci sau nu ... fie nu ai timp, fie nu sti, etc ... nu ma obliga nimeni sa lucrez cu ele si am posibilitatea sa vand ceva si singur. Nu vorbim de acelasi lucru cu notarul.
Sunt multe lucruri pe care le stiti, insa continuati cu prosteala asta de doi bani. Nu are rost sa mai continui...ma asteptam la replici solide, intemeiate, insa m-am convins.
Treaba cu donatia in familie nici nu ar trebui sa intre in atributiile notarilor particulari. Asa cum primesti certificat de nastere, buletin, certificat de deces, etc., tot asa trecerea bunurilor imobiliare de la parinte la copil, ar trebui realizate de institutiile locale, la suma modica, intrucat trebuie sa justifice cumva impozitele incasate zeci, sute de ani pe acelasi imobil. Insa nu, au preferat sa paseze mata notarilor particulari, promitandu-le pentru convingerea acestora, procente uriase. Dar s-a intalnit hotul cu prostul!
Termenii de mama, fiu, familie, tot niste oameni ca dvs. i-au despartit in acte si legi, tocmai pentru a avea o paine de mancat in plus.

- editare atac la persoană -
V-am argumentat foarte corect fiecare punct. Ceea ce spuneti dvs acum e o bomboana amara de pe coliva. Pai cum sa spuneti ca la un simplu imobil, in cazul donatiei, actul e mai complex la cel de 200.000 fata de cel de 10000. Asta e aberatie. Cum puteti sa spuneti ca devin mai bogat cu un teren, cand terenul este in familie de zeci de ani...mi-l donati dvs ca notar?! Cum puteti spune ca Primaria nu e statul?! e parte a statulu, indiferent unde se opresc cea mai mare parte din bani. Si continuam la infinit, dar n-am cu cine.... sunteti indreptatit/indreptatita sa va aparati interesele si sa ma imbroboditi frumos, pe bani procentuali dintr-un bun care nu e al dvs ci al familiei respectivului jagmanit bucatica cu bucatica, folosind parghia data de stat. Ce treaba are un strain sa se amestece si sa vrea parte din bunul omului. Cere domne o suma fixa in caz de donatie...bunul ramane tot in familie, nu se duce la straini! Ce te intereseaza pe dumneata ca face 10 milioane de euro sau face 10 milioane de lei?! Am cumparat impreuna bunul, am investit impreuna, am platit impozite si alte taxe impreuna, am facut cadastrul impreuna?! Aici inchei...puteti scrie ce vreti, legea pe japca e de partea dvs. , deci nu ma prind povestile frumoase de mi le spuneti. Sa aveti parte in alte domenii, asa cum avem noi parte de domeniul extra profesional al dumneavoastra.
1. Actul acela emis de notar, arata la fel atat pentru un imobil de 10.000 lei, cat si pentru unul de 200.000 lei, deci de bun dispun oricum. Doar comisionul notarului difera. La revanzare, pretul trecut acum de notar in act, este egal cu zero.
2. Pe semnatura notarului, nu devin mai bogat (mai sarac poate). El poate trece in act ca terenul e incadrat la suma de 200.000 lei, iar in realitate, nu reuseste mama sa il vanda cu 150.000 lei, de ani buni. (caz concret)
3. Avocatii percep onorariul pe care il consideraei, in functie de munca, timpul alocat, etc, insa alegerea e a celui ce apeleaza la ei, si nu sunt obligati de lege, nici sa isi angajeze avocat si nici sa plateasca un procent anume. Primaria nu se pune (e statul). Cu agentiile imobiliare se poate negocia si iarasi nu esti obligat de lege sa lucrezi cu ele, poti finaliza si singur. Firma de curatenie e un exemplu prost, deci nu il mai explic.
4. Dumneavoastra ca notar, sa inteleg ca sunteti invidios pe persoanele ce primesc mosteniri (cat de mici) de la parinti, si considerati ca e just sa primiti cota parte din valoarea mostenirii???
5. Notarul nu raspunde decat pentru eventualele greseli/incurcaturi in inscrisurile actului. Asta nu il indreptateste in problema discutata, eventualele greseli facute de acesta, ii etaleaza doar profesionalismul de care da dovada. Cu trecerea anilor, preturile imobilelor se vor schimba, deci in viitoarele actiuni legate strict de imobil, notarul de a completat actul initial, nu are nici-o contributie si nici raspundere, daca si-a facut meseria corect.
6. Va inteleg ca va aparati interesele, cum si aia cu pensii speciale si le apara, insa cred ca exagerati total in ce priveste dumnezeirea notarului.
PS: astazi notarul la care am fost pentru intocmirea actului de donatia, ne-a pus in fata la final actele de semnat, in care in dreptul donatorului, adica mama, era trecuta adresa altcuiva, adica am realizat ca a uitat sa modifice in actul mostra salvat in calculator.
Deci despre ce munca si efort de 15-20 minute vorbim?!?!
Lasati-o asa, ca va convine, normal!!!
Notarul ia un procent de bani, dintr-un bun estimat, dar care nu a fost transformat in bani, si nici nu exista certitudinea sigura ca se va transforma in bani. Deci fizic, el ia niste bani din alte surse (buzunarul clientului) si nicidecum din banii imobilului. Deci acesti bani, la momentul prestarii de servici, sunt bani fictivi in acte si gaura in balanta bunului mers economic. Practic, nu exista nici-un contraserviciu pentru banii incasati. Asta cum e?! Daca e legal, nu inseamna ca e corect, sau nu e cumva o evaziune acoperita. Camatarii cand iti cer procente nejustificate pentru niste bani care sunt ai lor (in comparatie cu notarul unde imobilul nu e al lor) de ce sunt acuzati de camatarie, evaziune, etc?! Daca nu ar exista violenta, santajul, camataria cred ca ar fi mai bine indreptatita decat practicile notariale actuale. ... zic si eu cu gandirea mea considerata de unii primitiva si probabil anti-sociala.

abuzinserviciu99 a scris:

Evaziunea fiscala, colocvial explicata, inseamna sustragerea de la obligarea de plata a taxelor si impozitelor catre stat. Atat timp cat activitatea notarului este impozata, indiferent de fluctuatiile de onorariu pentru "acelasi serviciu fizic prestat", nu poate fi vorba de evaziune fiscala. Chiar si in cazul exemplului dumneavoastra cu sucul, daca eu am 10 sucuri si le vand unuia cu 2 lei, altuia cu 5 lei, din moment ce dau bon pe 2, respectiv 5 lei, si platesc darile aferente, nu poate fi vorba de evaziune. Dar asta deja nu mai are legatura cu subiectul.

Legatura cu evaziunea este asa:
Din start, cand am o afacere, imi fixez tarifele: daca sunt prea mari nu mai vine nimeni, daca sunt prea mici, nu castig de ajuns sa ma intretin, dar....sunt obligat de catre institutiile statului sa imi afisat contravaloarea efortului depus in activitatea ce o prestez. Atata timp cat vand o sticla de suc cu 2 lei, altuia cu 10 lei, apoi altcuiva cu 3 lei, etc., cand va veni controlul, prima problema va fi justificarea banilor in plus sau a celor in minus, intrucat acelasi produs nu poate avea 10 preturi diferite in aceeasi zi. Diferenta de bani in plus sau minus, ma va duce la acuzarea de evaziune. Bun ... in cazul notarilor, preturile incasate pentru acelasi produs ( timp alocat, foi tehnoredactate, etc. sunt total diferite, fara ca ei, sau societatea lor sa aduca un serviciu suplimentar "produsului respectiv" , ci doar justificandu-se ca ei nu au pret fix ci procent. Pai cand pentru aceeasi munca iei sume diferite, fara a avea vre-o conexiune directa cu imobilul respectiv, asta nu inseamna ca iei de cele mai multe ori niste bani nemeritati, intrucat nu se reflecta in efortul depus?! Din punct de vedere financiar/economic, asta nu inseamna bani nejustificati fizic, adica un dezecgilibru economic?! Care este atunci diferenta intre un notar si un camatar?! Unul hot cu acte, celalalt fara acte. Aici este evaziunea: bani nejustificati prestarii de contraserviciu. Nu gasesc legatura fizica intre notar si valoarea bunului tau ca si client. Notarul presteaza un serviciu clientului, care va plati o suma fixata de notar, nicidecum nu trebuie sa aiba procent din bunul clientului. Adica daca gandim la rece, notarii din tara asta, detin prin simpla lor existenta, cel putin 2% din toate bunurile existente in tara (mai devreme sau mai tarziu, vor ajunge si pe la ei obligatoriu). Cu astfel de practici, o sa se ajunga ca mostenitorii de drept, sa nu mai poata sa isi insuseasca bunurile muncite si platite de bunici, parinti, ci doar sa plateasca impozitul la stat, iar fizic in acte, bunul sa ramana al mortilor. Poate la un moment dat, strangandu-se destule pe capul mostenitorului, nu isi va permite sa plateasca. Si ce sa plateasca?! Sa plateasca altora pentru un bun platit deja de familia lui de nenumerate ori. Daca e sa vorbim de dreptate, asta cu siguranta e japca, nicidecum altceva.

Desi nu vad legatura cu evaziunea fiscala, va inteleg argumentul, dar, din pacate, asta e legea.

Olx-ul nu ma obliga sa vand pe site-ul lor, insa statul ma obliga sa trec pe la notar daca vreau sa am actele in regula, la un bun care poate a apartinut aceleeasi familii de generatii intregi. Daca aveti autoturism Mercedes si va duceti la spalatorie, platiti mai mult decat cel care vine cu Dacia?! Acelasi efort, aceeasi apa, aceeasi spuma .... deci nu comparam autoturisnul cu alta categorie unde necesita efort si consumabile mai multe. Asa este si cu imobilul .... cu ce drept ceri tu 2% din valoarea lui...esti coproprietar, mostenitor, ceva?! Cere un tarif fix pentru prestarea serviciului respectiv (indiferent cat...piata regleaza pretul), ...dar nu procent, caci nu ai nici-un aport la valoarea imobilului si nici-o parte de mostenit din el. Statul ii da dreptul....aici este excrocheria. Daca am vorbi de orice alt domeniu de activitate, cu aceleasi practici (sume colosale incasate pentru aceeasi prestare de servici, in mod preferential/diferit), in urmatoarele zile, imediat s-ar sesiza Anaf-ul pentru evaziune. Dar aici nu...se accepta si chiar se impune. Dar cu toate astea...vai de logica mea proasta ...traiasca smecheria si hotia legala!

Si pe OLX daca vreti sa promovati un anunt in care vindeti un obiect mai scump, platiti mai mult.

Nu stiu la ce va referiti cu logica mea, insa daca ar fi sa fie corect, eu zic ca, nu trebuie sa va taxez diferit ca sunteti mai inalt, mai scund, mai slab, mai gras. Cine a dat lege in sensul trecerii obligatorii a sumelor din grila stabilita de notari, si a-si lua comisioane pricentuale la aceste sume, a facut un abuz si poate fi considerata fizic, evaziune fiscala .... pentru aceeasi munca si aceleasi obligatii, sume incasate total diferit.... si aici inchei.
(aici nu vorbim de stat, ci despre prestatori de servicii particulari)
Scuze pentru mesajele consecutive...e prima oara pe acest site.
Multumesc de raspuns! 10 lei am pus ca exemplu, cum de altfel puteam sa trec 10.000 lei sau 0 lei, caci doar e gratuit. Insa, nu 200.000 cat vrea notarul sa treaca, ca sa ia comision baban .... desi in realitate fizic, atat pentru un imobil de 10.000 leu, cat si pentru unul de 200.000 face acelasi lucru, fara nici-un efort in plus, ... deci normal ar trebui sa aibe un tarif fix in cazurile de donatie.
P.S.: i-am propus notarului ca i-l da mama cu pret sub pretul minim impus de el in actul de donatie (din grila notarilor) si nu a vrut ...se multumea doar cu comisionul.
Nu e deloc corect in cazul unui titlu gratuit, ca notarul sa ia cota parte dintr-un imobil ce nu ii apartine, nu il garanteaza, ..nimic.
Adica mama nu ia nimic, dar notarul, procentual,
devine un fel de succesor la mosiile tuturor.
Multumesc inca o data!

Am inteles la ce va referiti, si nu, nu se poate. Va inteleg nemultumirea dar asta e reglementarea, si in realitate, se doneaza un teren, nu un suc, ca sa treaca valoarea terenului ca fiind 10 lei. ( cu titlu de exemplu)

...exact la asta m-am referit: notarul te taxeaza la valoarea imobilului, dar care valoare?!... stabilita de el prin grila, sau stabilita de mama in actul de donatie?! Donatia e cu titlu gratuit si nu e se pare! Ce nu ia statul, ia notarul ... deci nu e gratuit. Mama poate trece ca valoarea terenului este 10 lei si nu 200000 de lei (cat zice notarul)?! ... doar e cu titlu gratuit, nu?! Multumesc!

gi-jane2 a scris:

donatia e gratuita, daca va doneaza, va da gratis. Cum notarii nu lucreaza gratis, va taxeaza la valoarea terenului, desigur. La fel se plateste si impozitul.