avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Activitate andrei9811

Activitate andrei9811

Buna ziua,
Vă rog să mi spuneți dacă pentru montarea de panouri fotovoltaice pe bloc e nevoie de acordul tuturor proprietarilor sau a două treimi din proprietarii asociatiei?

Mulțumesc.
Buna seara. În complexul rezidențial asociația din care fac parte cuprinde un bloc și mai sunt două blocuri care au o altă asociație proprie. Drumul de acces comun este proprietatea ambelor asociații iar la intrare este o barieră respectivul post de pază al cărei consum de energie electrică a fost suportat doar de către una din asociații din cauză că pe numele ei este contorul de curent blocurile construindu-se la distanțe mari de timp. Asociația care are contorul pe nume ne solicită celeilalte asociații să plătim o treime din plata curentului electric pe baza unei convenții care să fie aprobată de AGA. Atâta timp cât facturarea nu se face decât pe o asociație, este de ajuns o convenție astfel încât să fie trecută cheltuiala și la ceilalți proprietari lunar? Cum se justifică sa achite asociația o factură neemisă pe numele ei? Mulțumesc.
Din păcate achita doar câte puțin de 5 ani încoace.Eu sunt curios din ce achita facturile administratorul facturile, având în vedere că fondul de rulment e 600 de lei pe apartament iar el a ajuns luna aceasta la aproape 6000 de lei restanță.

w_v_w_v a scris:

Presedintele da in judecata orice locatar fie el membru sau nu.
Daca mai incolo achita restantierii devin contribuabilii nr 1 ca produc venituri din penalizari.

Adunarea decide dar se supun și membrii la niste legi cum de altfel trebuie sa prezinte un cazier....

latka a scris:

Puteți cere, dar nu puteti decide dvs. Tot Adunarea Generală poate decide.

Adunarea decide dar se supun și membrii la niste legi cum de altfel trebuie sa prezinte un cazier....

latka a scris:

Puteți cere, dar nu puteti decide dvs. Tot Adunarea Generală poate decide.

Găsisem partea cu sancțiunile însă pe mine mă interesa daca pot cere excluderea lui ca membru pentru că e el e și rău platnic și tot el e și în echipa care trebuie să își ia măsuri împotriva lui ceea ce mi se pare a fi un conflict de interese.

Mulțumesc

latka a scris:

Eu m-am referit la art. 102 din legea 196/2018. Acolo descrie motivele și unde se fac reclamațiile. Dacă știți e OK.

Nu am știut, mi-ați scris Dvs. să citesc acele articole de lege și asta am făcut. După ce le-am citit am ajuns la concluzia că asta rămâne de făcut. Mulțumesc.

latka a scris:

Dacă știți, atunci unde e problema ? Cum de nu ați făcut reclamație până acum ?

Păi, se poate foarte bine face sesizare împotriva președintelui la reprezentanții de la primărie care se ocupa cu asociațiile de proprietari respectiv dat în judecată tot el pentru neîndeplinirea atribuțiilor care i se cuvin și care includ inclusiv masuri care nu s au luat împotriva restanțierilor vechi indiferent că e fratele său colegul lor din comitet.
Să vedem care președinte își asumă lucrul ăsta.

Mulțumesc.

latka a scris:

Citiți articolele. Dacă și președintele de asociatie este de partea sa, are șanse sa scape.

Mulțumesc.
Deci înțeleg că poate fi mai departe membru în comitetul executiv, vă dați seama că probabil așteaptă cei 3 ani pentru a se prescrie datoriile iar cum la A.G.A reconvocata din 200 de proprietari participa doar 10 care sunt amicii lui, este cam imposibil sa fie schimbat din comitet.
latka a scris:

Articolul 78
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
administratorului, respectiv ale membrilor asociației.
Articolul 58
(2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.
[ link extern ]

Buna ziua. Va rog să mă ajutați cu un sfat, la asociația de proprietari unul din membrii comitetului executiv este restanțierul nr.1 , nu și-a achitat cheltuielile deloc în ultimul an, având o datorie de 4500 de lei la asociație. La A.G.A participa mai mult susținători de ai lui și astfel își păstrează funcția. Este legal să facă parte din comitetul executiv atâta timp cât una din atribuții are legătură cu a lua măsuri împotriva celor cum sunt el, adică restanțier? Nu se bat cap in cap cele 2? El nu o sa adopte măsuri de recuperare a restanțelor cât el este restanțier, deci un vot din comitet este influențat.

Mulțumesc.