avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Activitate stoicescu.catalin

Activitate stoicescu.catalin

Spuneti - mi vă rog daca în acest caz a intervenit rezoluţiunea Contractului de vanzare-cumparare.
La data de 28.01.2022 firma A vinde catre firma B -3 terenuri cu textul urmator inserat " Preţul acestei vânzări, ferm si irevocabil, stabilit de comun acord, este de X lei, (se aplica TVA cu taxarea inversa, conform art 331 alin 2 pct g din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal), conform Facturii fiscale seria EPE nr. 117 din data de 25.01.2022, emisa de A SRL, care se va achita de către cumpărătoare, prin reprezentant legal, prin transfer bancar, in contul nr. ..deschis in lei la OTP BANK ROMÂNIA SA pe numele vânzătoarei A pana la data de 30.09.2023.
Vanzatoarea, prin mandatar, declar ca pentru pret imi rezerv dreptul de ipoteca legala prevăzut de art. 2386 pct.l Cod Civil urmând a se nota in Cărţile Funciare.
Neplata preţului duce, conform art. 1549 si art. 1550 Cod Civil la rezolutiunea prezentului contract si repunerea pârtilor in situaţia anterioara, fara vreo notificare prealabila sau intervenţie din partea instanţei: Vanzatoarea redobândeşte dreptul de proprietate asupra imobilelor vândute."

Apoi firma B ca şi firma dezvoltatoare ,la data de 24.03.2022 a făcut un act de dezmembrare şi a început să construiască case pe care le-a intabulat şi vândut dar nu a plătit tot preţul pe terenuri ci doar pe măsură ce se vindea o casa plătea o sumă la firma A. La data de 14.03.2024 am facut o promisiunea bilaterală cu firma B ptr o casă si teren aferent. Dar apoi analizănd actul initial de vanzare cumparare le-am atras atentia că s-a depăşit termenul de plată iniţial şi respectivii au făcut act adiţional la actul de vânzare cumpărare prin care au prelungit termenul de achitare până la data de 01.05.2025. Loturile de teren au ipoteca în favoare firmai A şi pe măsura ce se vând se ridica sarcina din Extrasul de carte funciară dar la secţiunea A tot rămân enumerate actele de vânzare cumpărare(cu clauză de rezolutiune), dezmembrare etc. Firma B a vândut imobile casa şi teren şi după data de 30.09.2024. Mai era îndreptăţită firma B să facă acest lucru sau să semneze promisiunea de vânzare în care declara că este propietarul terenului şi a casei ? Rezumând, a intervenit rezolutiunea contractului iniţial, precizez că firma A nu a notificat de rezoluţiunea pe firma B şi nici nu s-a adresat la instanţă , încă(dar nu se ştie pe viitor). Au spus că vor face o tranzactie săptămâna aceasta ptr lotul de teren din promisiunea mea de vânzare cumpărare şi firma A va da o declaraţie notarială că este de acord cu ridicare sarcinii dar este suficient să nu se ridice pe viitor şi să spună ca terenul este al ei, şi că vrea o groază de bani, sau fructul de pe teren, sau va fi cumpărată firma A de către altcineva , etc. Cum să sune respectiva declaraţie notarială cînd firma B plăteste o sumă către firma A ptr a ridica sarcina pe un lot de teren pentru a nu avea niciodată în viitor probleme cu firma A.? Vă mulţumesc frumos!