avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Activitate Digix

Activitate Digix

Răspuns la discuția Posibil conflict de declarații
Extraordinar, e fix situația mea! Contabilul meu are o situație similară cu doi frați care s-au despărțit în afacerea inițială, care era 50/50 și au continuat fiecare pe calea lui. Niciunul in ei nu dorește să treacă la impozitul pe profit, fiecare având propria firmă în acest moment, din perspectiva faptului că nu se mai poate reveni înapoi la impozit pe micro-întreprindere odată făcut acest pas. Ambii vor să dea declarație că merg pe impozit pe venit. Cine poate decide cine are dreptul din cei doi și cine nu? Eu sper să nu ajung la tribunal în această speță.
Bună ziua! Referitor la Ordonanța 115/2023. Am deținut acțiuni într-un procent de 50% la un SRL împreună cu o rudă. Am ieșit din firmă efectiv și practic acum foarte mult timp, dar ruda mea nu a modificat actele firmei. Eu nu am avut și nu voi avea vreodată pretenții la veniturile din firma respectivă.
La scurt timp după ieșirea din vechea societate, mi-am făcut propria firmă, tot un SRL, pe care o dețin în proporție de 100%. Am solicitat recent rudei mele să mă scoată din societatea lui, în ideea să ne putem păstra modul de impozitare, cel de micro-întreprindere. Eu acum nu mai fac parte din societatea lui, a preluat altcineva acțiunile mele. Modificarea a fost făcută în acest an 2024, deci după 31 decembrie 2023.
Problema e că ar trebui să decidem care din cele două societăți să rămână pe impozit de micro-întreprindere. Legea spune că trebuie să ținem cont de situația existentă la 31 decembrie 2023. Declarația trebuie depusă până pe 15 aprilie 2024. Ce se întâmplă dacă nu cădem de acord? Eu vreau să rămân pe impozit de 3%, la fel și el. Ambele societăți erau și inițial pe acest tip de impozit. Dacă ambii depunem declarație că vrem să rămânem micro-întreprindere, cum se poate soluționa conflictul? Eu nu mai am putere decizie acum în firma lui, poate să facă ce declarație dorește. Decide ANAF cine rămâne micro-întreprindere și cine nu? Pe baza căror criterii?