avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1279 soluții astăzi
Forum Activitate UtilizatorObisnuit

Activitate UtilizatorObisnuit

Mulțumesc tuturor! E minunat că există oameni care sar în ajutor cu sfaturi atunci când este posibil.
Vă mulțumesc amândurora pentru răspuns!

Paragraful 2 din art. 229 pare că se referă la bărbați, eu sunt femeie - poate că se aplică și în cazul femeilor, dar clar se poate interpreta în două feluri:

a) se aplică până la vârsta de pensionare pentru bărbați, adică aplicabilă bărbaților în acest moment (caz în care se aplică și mie, ca femeie, acest paragraf), sau...

b) se aplică doar pentru bărbați, ceea ce cred că nu ar fi neapărat adecvat interpretării din moment ce bărbații, din ceea ce știu, ies oricum la pensie în mod normal la 65 de ani (nu iau în calcul pensionarea anticipată).

Așadar...

1. Credeți că se aplică interpretarea a), adică paragraful se aplică atât pentru femei, cât și pentru bărbați în mod egal?

2. Aș putea solicita a rămâne în câmpul muncii până la 65 de ani, în scris către direcțiunea școlii, oricând, așa este? Chiar și în anul școlar curent, altfel spus.

Mulțumesc din nou!
Bună ziua!

Vă solicit ajutorul în ceea ce privește unele impedimente în înțelegerea/interpretarea mea a legii pensiilor. Lucrez în învățământ din 1 septembrie 1981, fără întrerupere. Sunt cadru didactic, profesoară, am 43 de ani lucrați la 1 septembrie 2024. Conform legii 263/2010 anexa nr. 5, care se află și în legea 360/2023, fiind născută în octombrie 1962, ar trebui să ies la pensie, la limită de vârstă, în februarie 2025, la 62 de ani și 4 luni, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani și 10 luni (deci, și stagiul minim de 15 ani de cotizare).

Aș dori să știu dacă este ** obligatoriu ** să ies la pensie în februarie 2025, așa cum scrie în anexa nr. 5, sau pot legal să îmi exprim dorința de a ieși la pensie la împlinirea vârstei standard de 65 de ani, când stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Dorința mea este să rămân în câmpul muncii până la împlinirea vârstei de 65 de ani, conform noii legi a pensiilor, deoarece am observat că scrie în legea nouă că trebuie atinsă eșalonat vârsta de 65 de ani, și trebuie îndeplinite simultan condițiile: vârsta de 65 de ani, stagiul complet și stagiul minim de cotizare.

Vă rog așadar respectuos să mă ajutați, comunicându-mi pașii legali pe care trebuie să îi îndeplinesc, pentru a putea rămâne legal până la 65 de ani în câmpul muncii, deoarece angajatorul/directorul îmi spune tot timpul că trebuie să ies la pensie în februarie 2025, ceea ce nu mi se pare nici corect, nici legal (și nici nu doresc). Menționez că am gradul I și calificative anuale numai de FB în toți anii de activitate.

Mulțumesc anticipat!