În dimineața zilei de 5 iunie 2025, poliția s-a prezentat la domiciliul meu în baza unui mandat de percheziție. Motivul acestei acțiuni a fost faptul că, pe numele meu, a fost plasată o comandă pe site-ul eMAG pentru proiectile de tip Apolo Magnum, calibru 5,5 mm. Precizez că această comandă nu a fost făcută pentru uz personal, ci la rugămintea unui prieten care deține o armă compatibilă cu aceste proiectile și care funcționează pe bază de aer comprimat.
În timpul percheziției, autoritățile nu au găsit nici armă, nici muniție la domiciliul meu, astfel că nu s-a constatat nicio activitate ilegală și nu au fost descoperite obiecte interzise. Ulterior, prietenul meu a venit la mine cu arma și proiectilele respective, care au fost preluate și ridicate de către poliție.
Reprezentanții poliției m-au informat că nu sunt tras la răspundere în niciun fel pentru această situație și că nu se impune nicio sancțiune sau măsură împotriva mea, întrucât nu am încălcat nicio dispoziție legală.
Cum sunt încadrate legal proiectilele Apolo Magnum de 5,5 mm conform Legii nr. 295/2004? Sunt considerate muniție în sensul legii?
Este necesară deținerea unui permis sau autorizație pentru a avea astfel de proiectile, dacă nu sunt însoțite de o armă?
Se poate atrage răspunderea mea juridică în cazul în care am comandat proiectilele la cererea unui prieten, fără intenția de a le folosi personal?
Faptul că proiectilele au fost predate persoanei care le folosește legal mă exonerează complet?
Percheziția efectuată de poliție și ridicarea armei și proiectilelor pot duce la deschiderea unui dosar sau anchetă împotriva mea, deși acestea nu se aflau în posesia mea?
Dacă nu s-a găsit nimic în urma percheziției, iar obiectele vizate aparțin prietenului meu, mai există riscul unei răspunderi legale din partea mea?
Această situație poate rămâne înregistrată în bazele de date ale poliției, sub forma unui proces-verbal sau dosar?
Este necesar să solicit vreun document oficial care să ateste că nu sunt implicat legal în această speță?
Ce fel de declarație aș putea întocmi în viitor pentru a dovedi că astfel de comenzi nu sunt făcute pentru uz propriu?