Bună ziua! De curând, primarul comunei unde locuiesc, a postat pe o rețea de socializare, citez: "Stimați concetățeni! Vă anunț că începând cu luna octombrie 2025, se va modifica graficul de ridicare a gunoiului menajer. Pe fondul controlului celor de la Garda de Mediu și a măsurilor de austeritate bugetară, s-a hotărât ca serviciul de colectare și ridicare a gunoiului menajer să se facă o dată pe lună. De asemenea vă informez că trebuie să producem cât mai puțin gunoi, oferindu-vă alternativa reciclărilor ambalajelor achiziționate de la comercianții locali. Conform legii 1074/2021 privind SGR, obligă comercianții să perceapă o garanție de 0,50 bani..." Întrebarea mea este: este legală măsura ridicării gunoiului o dată pe lună? Până acum, gunoiul se ridica o dată la două săptămâni și, și așa consideram că este rar. Mi-e greu să cred că Garda de Mediu a fost de acord cu această măsură. Este vorba de sănătatea publică în primul rând. Mulțumesc.
Buna ziua! Locuiesc de puțin timp într-un bloc ANL, care abia a fost dat în folosință. Întrebarea mea este: am voie să-mi închid balconul cu geam termopan? Prin această acțiune nu aduc modificări ale structurii construcției, iar ferestrele blocului inclusiv balcoanele comune, sunt inchise tot cu geam termopan, din constructie. Vă mulțumesc.
Mulțumesc pentru răspuns. Dar, așteptam răspuns la următoarea întrebare: cum îl putem apăra, dacă mama sau oricine altcineva, ar veni să locuiască acolo? Noi nu locuim cu tata, dar mergem constant la el. Avem noi vreun factor de decizie pt cine poate și cine nu poate locui cu tata, atâta timp cât el vrea ca acea persoană să locuiască acolo? Menționez că tata are probleme cu memoria și este și foarte ușor impresionabil.
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:
Trebuie sa faceți dovada ca va indepliniti.obligatia de întreținere asumata fata de tatal dvs.Pastrati chitanțe alimente,medicamente,haine,plata facturi utilități ,pregătiți din timp martori care sa confirmați cazul unui proces ca ați respectat obligația de întreținere etcetc.Paza bună trece primejdia rea.Succes.
Bună seara! Expun această situație cu care mă confrunt, pt a fi sfătuită ce anume trebuie să fac. În anul 2006, tatăl meu ne-a făcut, mie și soțului, contract de vânzare-cumpărare a casei în care el locuiește, cu clauză de întreținere și habitație. Tata a dobândit această casă, la un an după ce a divorțat de mama mea. În anul 2021, mama mea, sub pretextul că este necăjită, a venit să locuiască cu tatăl meu. El a primit-o, dar în curând, au apărut neînțelegerile între noi (soțul meu și eu) și tatăl meu. Au fost neînțelegeri până anul acesta (2024), când am aflat că mama l-a dus pe tata la avocat pt a rezilia contractul de v-c al casei. Tata ne-a spus ce a făcut după o ceartă cu mama, dar și că avocatul i-a spus că e foarte greu de înfăptuit această acțiune, având în vedere și vârsta tatălui meu - 79 de ani. Pt ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de lucruri, pt ca nimeni să nu mai poată profita de tatăl meu (mă gândesc că mama, care a plecat iar de la el, după ce a văzut că nu i-a reușit planul, va încerca iarăși), ce am putea face, pt a preîntâmpina astfel de acțiuni? Vă mulțumesc.
Dacă un părinte în vârstă fiind, a hotărât ca venitul lui să fie gestionat de unul dintre copiii săi, ceilalți copii ai săi ar putea invoca motiv de dare în judecată după decesul părintelui, asupra fratelui care a gestionat venitul tatălui? Mulțumesc.
Bună seara! Am cumpărat de la tatăl meu casa in care el locuiește, vânzarea făcându-se cu clauză de întreținere și habitație. Nu a dorit ca această casă să revină și fraților mei. În continuare, nu dorește ca lor să le revină ceva, după decesul său, în cazul în care frații mei vor vrea să deschidă succesiune. Ce poate face? Mulțumesc.
Bună ziua! Ce anume intră în masa succesorală, în cazul în care un părinte decedează, iar copiii vor vrea împărțirea lucrurilor? La o evaluare a lucrurilor, se poate stabili o sumă care trebuie împărțită sau fiecare își ia ce vrea din acea casă?Dacă unul din copii are facturi pe numele lui, pe unele lucruri din casă, intră și acelea în masa succesorală? Mulțumesc.
Bună ziua! Aș vrea, dacă se poate, să îmi răspundeți la o întrebare: banii rămași în contul unui părinte care a decedat și a avut 2 copii, sunt moștenire a copiilor acelui părinte sau doar a copilului care a avut în grijă acel părinte? Mulțumesc.
Cum se poate apara o persoana X de o persoana Y, daca Y, după ce a fost internata in spital cu lovituri pe care nu i le-a facut X ( in spital nu a declarat ca ar fi fost batuta de X), ci după ce s-a externat, a facut plangere si si-a scos certificat medico-legal? Este luata in considerare o înregistrare, care dovedește că Y minte? Sau un mesaj pe care Y i l-a trimis lui X, înainte de a face plangerea, in care ii spune ca nu e vinovata cu nimic? În ce constă un ordin de protecție? Mulțumesc.