Buna ziua. Am o firma SRL care are ca obiect de activitate principal codul CAEN 4791 (Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet) si alte coduri care imi permit manufacturarea produselor pe care le vand pe internet. Sunt inregistrat in scopuri de TVA.
98% din vanzari sunt in UE si in afara UE. Foarte rar vand in Romania. Cand am vorbit la inceputul activitatii cu contabila, mi-a spus ca trebuie sa includ TVA-ul in pretul facturat dar ca voi putea sa il recuperez cand acesta ajunge la valoarea de 5000 RON in cazul vanzarilor catre clienti din afara Romaniei. Acum imi spune ca nu e asa si ca TVA-ul se recupereaza doar cand sumele obtinute din vanzari sunt mai mici decat sumele obtinute din cumparari.
In alte discutii pe internet am gasit ceva legat de formularul 300, randul 3 (Livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care locul livrării/locul prestării este în afara României (în UE sau în afara UE), precum şi livrări intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin.(2) lit.b) şi c) din Codul fiscal).
Nu mai inteleg nimic si sper ca ma puteti ajuta cu lamuriri. Exemplu concret: Am vandut un produs unui client din Bulgaria. Suma totala pe factura e 785.13 RON, din care 659.78 RON reprezinta valoarea produsului si 125.35 RON reprezinta TVA. Alta factura in SUA are valoare totala 392.54 RON, din care 329.87 RON reprezinta valoarea produsului si 62.68 RON reprezinta valoarea TVA.
Intrebare: Am dreptul sa recuperez cei 125.35 RON din vanzarea catre clientul din UE si cei 62.68 RON din vanzare catre clientul din afara UE? Daca da, in ce conditii?
Alta nelamurire: Nu inteleg cum poti avea profit daca sumele obtinute din vanzari sunt mai mici decat sumele obtinute din cumparari. Adica TVA-ul se recupereaza doar cand lucrezi in pierdere?