Buna ziua, imi cer scuze pentru povestea lunga pe care urmeaza sa v-o expun.
Parintii mei si sora mea locuiesc intr-o casa dobandita jumatate prin construirea proprie (a etajului) si jumatate prin dobandirea in urma unui contract de intretinere a bunicilor din partea mamei (dintre care ultimul s-a stins anul trecut).
Datorita faptului ca acestia au locuit cu parintii mamei o buna perioada a timpului si a caracterelor lor diametral opuse, de-a lungul anilor au aparut ciondaneli si certuri care au cumulat cu intentia mamei de a intenta divortul acum cativa ani si din nou acum. Mentionez ca niciodata nu au avut loc altercatii fizice in aceste certuri, cel mult usi trantite si nevorbit o buna perioada de timp.
Datorita popularii masive a orasului (Sibiu) in care se afla, casa si terenul au ajuns sa fie pe o parte mai centrala a Sibiului datorita dezvoltarii de suburbii, valoarea ei ajungand la cel putin 200k euro (suprafata utila de 200mp+ si teren de 500mp).
Tatal meu a dorit de o buna bucata de timp sa vanda casa respectiva fara sa tina cont de opiniile celorlalti si incercand sa isi impuna punctul de vedere cu diferite tactici expuse mai jos (merita mentionat aici ca vointa lui nu e total nefondata datorita faptului ca respectiva casa este plasata intr-un cartier care e inconjurat de blocuri de 10 etaje deci nu exista intimitate in curte si cheltuielile cu intretinerea au devenit destul de mari de-a lungul timpului).
Acum vine partea interesanta.
Mama mea nu doreste sub nici o forma sa vanda respectiva casa, considerand-o ca o culminare a muncii sale de o viata.
Aflanda acestea, tatal meu a recurs la o tactica de atritie, prin care in mod deliberat nu a lasat pe nimeni sa intretina respectiva casa de-a lungul anilor, astfel casa ajungand intr-o stare de degradare substantiala.
Ca si exemplu, sub nici o forma acesta nu lasa pe nimeni sa aduca meseriasi sa repare/intretina casa respectiva, acesta recurgand la injurii adresate meseriasilor facandu-i pe acestia sa plece in momentul in care veneau sa faca lucrari de intretinere, interzicandu-i mamei sa faca oricare imbunatatire a casei, etc., facand viata mamei un adevarat calvar.
De multe ori, aceasta agresivitate a fost adresata si mie (fiul acestuia) datorita faptului ca nu am dorit sa las casa sa cada in paragina si am fortat intretinerea casei din fonduri proprii si pe munca proprie (din nou ca orice persoana/firma care ar fi fost angajata in acest scop de cineva ar fi fost respinsa si scoasa afara).
Mai mult de atat, ca urmare a caderii la pat a bunicii mele din partea mamei, acesta nu a facut nimic pentru a o ajuta pe mama mea sa o intretina pe aceasta, si nu a contribuit in nici un fel (financiar sau material) pentru a usura situatia mamei (care a trebuit sa o intretina pe batrana timp de 4 ani din propriile fonduri si pensia de handicap si veteran al acesteia), dimpotriva.
Adaugandu-se la acestea, tatal meu niciodata nu a participat la buna intretinere a imobilului prin curatenie sau alte mijloace, ba mai mult, abuzeaza de faptul ca se afla pe actul de proprietate a imobilului si face tot posibilul sa lase totul imprastiat peste tot, acuzand pe cei care vin dupa aceea sa faca curatenie ca ii iau lucruri sau alte bazaconii (de exemplu, haine lasate pe jos in mijlocul casei, unelte in mijlocul curtii, etc. ) facand viata tuturor din jurul lui un calvar.
La asta se adauga faptul ca acesta pleaca dimineata si vine seara, efectiv locuind in casa respectiva doar cu numele.
Singurul lucru pe care il face este sa plateasca factura de apa a casei respective (care se intampla sa fie si cea mai putin costisitoare), mama mea platind toate celelalte cheltuieli.
Continuand sirul de lucruri ingrozitoare, acesta a instalat camere in perimetrul casei (din fericire nu in zone intime precum baie, dormitor, dar nesfiindu-se sa instaleze in zone comune, de exemplu bucataria) si supravegheaza pe oricine face ceva, oamenii care traiesc cu el efectiv traind in teroare in propria casa.
In eventualitatea unui divort, nici unul dintre acestia nu ar dispune de banii necesari petru a-i plati celuilalt suma aferenta jumatatii din casa, iar mama ar iesi in dezavantaj datorita faptului ca dumneaei nu ar avea alt loc sa stea dupa vinderea casei (pentru ca si-a bagat absolut toti banii castigati in aceasta), iar tatal meu mai dispune de un imobil pe numele mamei in care ar putea locui (dar la care mama mea nu are parte (cel putin asa cred) datorita faptului ca inca este proprietatea bunicii deoarece aceasta inca traieste).
Eu personal sunt la capatul rabdarii cu aceasta poveste si nu doresc a ma certa si a tine parte nimanui dar consider ca nici modul actual nu poate continua, de aceea ma intrebam daca exista alte parghii legale in afara de divort prin care situatia s-ar putea rezolva pe o cale amiabila, tinand cont de cele expuse mai sus.