avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Activitate RaduAndreii

Activitate RaduAndreii

Bună ziua, aș avea nevoie de o clarificare juridică legată de garanția laptopurilor, din perspectiva legislației în vigoare. În special, mă interesează în ce măsură sunt legale următoarele practici pe care le-am întâlnit frecvent în centrele de service autorizate (inclusiv ale brandurilor mari):

Refuzul garanției pe motiv de „șoc mecanic” sau „daună mecanică”, fără dovezi clare, deși utilizatorul nu a provocat dauna.

Anularea garanției pe motiv de oxidare (inclusiv urme minore sau condens), chiar și atunci când clientul nu a scăpat lichid pe dispozitiv.

Timpul foarte lung de reparație, care depășește 15-30 de zile, mai ales când echipamentele sunt trimise în alte țări.

Lipsa transparenței privind diagnosticul tehnic – clientul nu primește un raport scris sau explicații clare.

Refuzul acoperirii unor componente precum balamale, baterie, alimentator sau ecran, considerate de service „consumabile”.

Situații în care produsul revine deteriorat sau cu alte probleme decât cele inițiale, fără asumarea responsabilității de către service.

Limitarea garanției la 12 luni pentru persoane juridice, chiar dacă produsul este identic cu cel oferit consumatorilor.

Lipsa opțiunilor reale de garanție extinsă pentru echipamente second hand, deși unele magazine susțin că oferă 24 luni.

Întrebările mele sunt:

Care dintre aceste practici sunt ilegale sau abuzive conform legislației române/europene privind protecția consumatorului?

Există obligația legală de a oferi dovezi tehnice și raport de diagnostic în cazul refuzului garanției?

Se poate contesta oficial un astfel de refuz, și dacă da, prin ce mecanism (OPC, ANPC, expertiză, instanță)?

Cum este reglementată diferența de tratament între consumatori persoane fizice vs persoane juridice în contextul garanției?

Există reglementări clare privind durata maximă legală a reparației în garanție?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri. Orice referință legislativă (OUG 140/2021, Codul Civil, directive europene etc.) este binevenită.