Buna ziua!
Fratele meu (16 ani) a fost oprit aleatoriu de un echipaj de poliție de la metrou. S-a găsit asupra sa o cantitate de sub 1 gr de canabis.
Băiatul a fost cooperant, politicos și și-a recunoscut fapta. A declarat în procesul verbal că si-a cumpărat substanța de la cineva din orașul natal pentru consum propriu.
Am fost sunata și chemată la secție in calitate de "reprezentant legal" și am semnat procesul verbal care a fost întocmit acolo la secție.
Aș dori să știu următoarele:
1. Ce i se poate întâmpla din punct de vedere legal/penal, având în vedere cele relatate mai sus + faptul că este la prima abatere?
2. Are rost să apelam la un avocat pentru această speță? In ce fel ne-ar putea ajuta acesta și la ce fel de costuri sa ne așteptăm?
3. Având în vedere că este un caz care nu reprezintă un pericol social + toate circumstanțele prezentate mai sus, exista posibilitatea ca procurorul să renunțe la urmărirea penală?
Am citit legea 143/2000 și am încercat să înțelegem ce fel de urmări ar putea avea această faptă, dar, va rog, daca se poate, sa îmi prezentați scenariul cel mai probabil.
Menționez că unul dintre agenți a discutat cu minorul și ne-a sfătuit să vorbim mai des cu el. A părut încântat de comportamentul politicos și cooperant al băiatului, nu știu dacă aceste date sunt relevante.
Mai menționez că minorul nu vine dintr-o familie cu probleme, nu am fost abuzați in niciun fel acasă, nu ne lipsește nimic și nici nu exista antecedente penale în familie.
Tot ce sper este ca sa nu rămână cu cazier, mai ales având în vedere că este la inceput de drum în viață și nu as vrea sa ii afecteze cazierul parcursul profesional.
Vă mulțumesc anticipat și va doresc numai bine!