avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Activitate uwritetherules

Activitate uwritetherules

Răspuns la discuția Ajutor
Analore, n-am semnat nimic. Mi-a zis ca cfrm. la nu stiu ce art. din Codul Muncii contractul poate fi incheiat si in forma nescrisa. Deci n-am semnat nimic dar pot dovedi oricand ca am lucrat acolo, ma intelegeti ?

pakos, multumesc !
Răspuns la discuția Ajutor
Multumesc. Ma gandeam c-ar fi o idee buna sa scriu si la ITM dar sa-i fac si plangere la politie sau sa-l chem in judecata la tribunal, etc. Tocmai pentru a nu-i da timp sa se puna la punct cu ceea ce nu este in regula.

O data cu cele semnalate mai sus am constat de ex. ca ma punea sa lucrez pe calculatoare care nu aveau licenta nici pe sistemul de operare nici pe programul Microsoft Office.

Apoi nu stiu cum are loc controlul ITM. Pot demonstra reaua vointa angajatorului cu martori care au fost de fata cand acesta ma mintea cu cartea de munca si restul. Vor fi audiati ? Si daca da, cum ? Eu voi fi de fata?

As dori sa-l atac din toate partile posibile pentru a nu-i da timp sa faca diverse lucruri. E totusi o persoana cu bani.
Discuție Ajutor
Buna ziua.

Sunt in urmatoarea situatie: lucrez de 4 luni la o firma la care mi s-a promis ca mi se face carte de munca. De-a lungul timpului angajatorul m-a mintit ca aceasta exista si ca toate contributiile mele ( somaj, sanatate, asig. sociale ) sunt platite. Am constatat recent ca de fapt am fost inselat si ca nu exista niciun contract intre mine si angajator.

De asemenea, desi postul pe care am fost angajat cere studii superioare ( iar eu le am ), am fost platit cu 600 de lei in loc de 1200 lei. De abia acum dupa ce am consultat Codul Muncii si Contractul Colectiv de Munca National pe 2007-20011 am constatat asta.

Desi postul viza responsabilitati de birou, mi s-au atribuit si altele pe langa, si anume: folosirea flexului pentru a decupa diverse cutii metalice, cataratul pe scara la inaltime pe stalpi si blocuri pentru a intinde cabluri de inalta tensiune si de internet, folosirea bormasinii cu percutie tot de la inaltime - deseori stand in varful scarii la 5-6 metri sau suspendat pe marginea blocului Nu mi-a facut vreun instructaj sau vreo fisa de lucru la inaltime cfrm normelor ITM. Dumnealui m-a mintit si-a zis ca de fapt nu e nevoie de nimic ca voi invata cu timpul.

In timpul serviciului, acum ceva vreme, am suferit un accident rutier. Angajatorul mi-a pus sa in vedere sa mint la POlitie si sa zic ca eram in interes personal. Sigur, nu am facut asta, motiv pentru care m-a concediat. Insa eu continui sa merg la serviciu iar dumnealui continua sa caute alte cai pentru a scapa de mine.

Pot demonstra cele relatate prin inscrisuri, fotografii, inregistrari si martori.

Ceea ce doresc sa stiu este:

Ce trebuie sa fac mai departe pentru a-mi cauta dreptatea ? Din punctul meu de vedere ar fi vorba de infractiunea de Inselaciune, intrucat angajatorul m-a mintit cu vrute si nevrute si a facut tot posibilul sa ma induca in eroare pentru a beneficia in mod fraudulos de forta mea de munca, prejudiciindu-ma astfel cu 50% din salariu, cu cotizatiile la asig. sociale, somaj si sanatate, obligandu-ma uneori sa lucrez si 10 ore fara pauza de masa, fara plata orelor suplimentare, spunandu-mi mereu ca e normal ca uneori sa se intample asa. Nu m-a lasat sa consult registrul de evidenta al angajatilor, sau savad grila dupa care am fost salarizat. Efectiv m-a inselat.

Doresc un sfat, ce ar trebui sa fac ? Plangere penala la politie ? Chemare in judecata la "tribunalul muncii" ? Daca ar fi vorba de "tribunalul muncii" practic plangerea ce ar fi viza, de ce anume l-as acuza adica ?

Multumesc !
Buna seara.

Sunt in urmatoarea situatie: lucrez din martie ca Administrator de Retea la un Provider de Internet local iar angajatorul mi-a promis carte de munca sub pretextul ca voi sta o luna in proba. in luna aprilie primisem deja pensia de urmas ( dupa decesul tatalui ) si i-am spus sa-mi faca contractul individual de munca incepand cu luna Mai, ca sa nu ma trezesc notificat de casa de pensii cum ca i-as fi pacalit si sa-mi ceara banii inapoi. Mai departe:

Acum ceva timp am avut o viroza respiratorie si am avut nevoie la doctor de o adeverinta din care sa rezulte ca sunt angajat. Angajatorul mi-a comunicat ca nu sunt deloc angajat ci colaborator si ca nu are ce sa-mi dea. Cand i-am solicitat copie dupa contractul de colaborare evident mi-a zis ca nu exista. Am insistat dar nu am primit nimic, doar amenintarea ca nu mai am ce cauta la munca. Amenintare pe care am ignorat-o intrucat ma prezint acolo zilnic si-mi fac treaba.

In momentul de fata l-am informat ca ii voi face plangere la Politie si ma voi adresa la ITM, Fisc si Casa de Pensii.
Este dispus sa stam de vorba ( nu e in regula cu foarte multe lucruri ) pentru a "rezolva" aceasta situatie insa doresc sa fiu informat in urmatoarele:

1. pana in prezent am luat 700 lei in mana. Lucrez ca Administrator de Retea si sunt absolvent al Facultatii de Psihologie iar in prezent trec anul II la programul Masteral Management Organizational si al Resurselor Umane. Stiu ca exista o lege conform careia absolventii de studii superioare sunt platiti mai bine. In conformitate cu Clasificarea Ocupatiilor in Romania postul meu este: 213902 administrator de retea de calculatoare cu ce salariu ar trebui sa ma plateasca acest domn ? Sau cum pot afla ? As avea nevoie si de articol pentru a i-l putea pune in fata. Din ce vad aceasta ocupatie necesita "studii superioare".

2. ne vom intelege asupra contractului individual de munca. ce-mi puteti recomanda sa-i pun in vedere angajatorului la realizarea si incheierea acestuia ? ( de exemplu contributiile la somaj, sanatate, asigurari sociale, etc ).
In firma se presteaza de asemenea ore suplimentare destul de des. Ar trebui sa fie prevazut ceva legat de acest aspect in Contractul Individual de Munca ?

Va multumesc !

PS: Studiile mele superioare sunt de 3 ani ( daca ajuta la ceva ) iar Masterul pe care il urmez este de 2 ani.
Răspuns la discuția Chitante - false sau nu?
:) Ok, asta am gasit eu. Mai mult de atat nu stiu. Tocmai de aceea am scris aici pe forum, in speranta ca cineva bine documentat imi va explica daca sunt sau nu ok, aceste chitante. Cineva mai sus a zis ca sunt dar nu a fost un raspuns tocmai obiectiv.
Am fost reclamant intr-un proces civil, iar sentinta mi-a fost nefavorabila. Aceasta s-a bazat pe inscrisuri si pe declaratiile a trei martori.

Ca atare, eu am formulat plangere penala pentru marturie mincinoasa impotriva unuia dintre cei 3.

Acest martor insa, spune acuma ca n-a vrut sa minta si c-a fost in eroare.

Cum pot sa demonstrez ca de fapt nu a fost in eroare ?
Răspuns la discuția Chitante - false sau nu?
OMFP 2226/2006

Art. 5. -
(1) Persoanele prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, vor asigura un regim intern de numerotare a facturii în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 4 care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi altor formulare financiar-contabile care stau la baza înregistrării de venituri, cum ar fi: monetar, chitanţă şi altele, după caz, precum şi avizului de însoţire a mărfii.


Iar Anexa 4 iata ce zice:

2. Factura va avea un numar de ordine, in baza uneia sau mai multor serii, numar ce
trebuie sa fie secvential, stabilit de societate, astfel incat sa se asigure necesarul in functie
de numarul de facturi emis.



Dupa cum se observa, prevederile alin. 1 alaturi de Anexa 4 se aplica si alin. 2, adica si altor formulare financiar-contabile printre care si chitanta

Iar chitantele prezentate de mine, nu respecta aceasta lege. Iar din moment ce n-o respecta, inseamna ca aceste chitante sunt nule.

Daca gresesc, sa ma corecteze cineva va rog.
Răspuns la discuția Chitante - false sau nu?
Chitantele reprezinta contra valoarea facturilor enumerate mai jos.

Iar eu ma intreb urmatorul lucru. Cum de Facturile asociate chitantelor sunt eliberate in ordine crescatoare iar chitantele propriu-zise sunt in ordine descrescatoare ?

Răspuns la discuția Chitante - false sau nu?
Domnisoara, tot ce stiu este ca aceste chitante alaturi de facturi, au fost prezentate in instanta ca dovada a unor cheltuieli efectuate.

Ce ma intrebati dumneavoastra nu am de unde sti, ideea este ca acea persoana a venit in instanta si a zis: eu am cheltuit X suma iata dovada. Iar ma rog, mie mi se pare foarte dubios ce-a prezentat.
Buna ziua.

Doresc sa fiu lamurit in urmatoarea problema: cineva mi-a prezentat trei chitante insotite fiecare de facturi, pentru a justifica niste cheltuieli in cadrul unui proces de partaj succesoral.

Insa aceste inscrisuri sunt cel putin dubioase, intrucat dupa numarul fiecarei chitante se vede ca el au fost eliberate in ordine descrescatore, si nu crescatoare ( asa cum este normal ).

Iata chitantele:

Chitanta nr. 0636296 de pe 04.03.2004
Chitanta nr. 0636285 de pe 12.03.2004
Chitanta nr. 0636275 de pe 03.04.2004

Iata facturile:

Factura nr. 2578013 de pe 04.03.2004
Factura nr. 2578025 de pe 12.03.2004
Factura nr. 2578050 de pe 03.04.2004

Sunt aceste chitante niste falsuri sau nu ? Si daca da, cum pot demonstra asta ?!

Multumesc !