avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Activitate Teodor B

Activitate Teodor B

Situație complicată cu două masterate la buget – risc de plată contravaloare studii peste 30.000 lei

Am nevoie de o lămurire juridică privind situația mea universitară și eventualele soluții pentru a reduce suma pe care trebuie să o restitui statului pentru studiile finanțate de la buget.

Am urmat un prim masterat la buget, la care am finalizat trei semestre (octombrie 2021 – februarie 2023). În ultimul semestru nu m-am mai prezentat deloc, iar ulterior am fost exmatriculat.

Ulterior, am început un al doilea masterat, tot la buget (din 2024), considerând că exmatricularea de la primul master înseamnă că nu mai contează finanțarea de acolo. Am intrat legal pe loc bugetat în primul semestru al noului master, însă am fost menținut la buget și în următoarele două semestre, deși nu mai aveam dreptul legal la finanțare de la buget pentru un al doilea program de master.
Cei de la primul master mi-au spus că trebuie să achit contravaloarea serviciilor de școlarizare indexată celor trei semestre bugetate, iar suma a ajuns la aproximativ 32.000 lei. Credeam că pot plăti doar taxa în retroactiv a acestor semestre și să plătesc 4000 de ron maxim pe semestru.

În prezent sunt în al treilea semestru la al doilea master (octombrie 2025) și tot la buget. Secretariatul mi-a spus că nu mă mai pot trece la taxă retroactiv, ci doar pentru ultimul semestru din 2026, pentru că figurez deja în sistemul ministerului ca fiind student finanțat de la buget.
Întrebările mele sunt:
1. Există vreo posibilitate legală ca universitatea să mă treacă retroactiv la taxă (cel puțin pentru semestrele 2 și 3 de la al doilea master), astfel încât să nu mai datorez contravaloarea acelora de la primul master?( asta ar fi cea mai buna variantă, aș plăti doar 10.500 de lei și aș scăpa cel mai ieftin, dar aparent e prea târziu)
2. Pot alege să plătesc doar contravaloarea serviciilor de școlarizare al celui de-al doilea master, la care m-am prezentat fizic și am urmat efectiv cursurile, în locul celui dintâi la care nu am mai participat? Și dacă da, atunci o pot face mai târziu? Astfel încât să îmi termin totuși studiile și să plătesc strict atunci când vreau să îmi finalizez dizertația? Sau mă prinde?
3. Având în vedere că în ultimul semestru al primului master nu m-am prezentat deloc și nici nu am beneficiat de activități de predare, se poate solicita scăderea sau anularea contravalorii pentru acel semestru, dat fiind că serviciile respective nu au fost efectiv prestate?
4. Ultima întrebare- ce se întâmplă dacă statul mă prinde că am terminat deja 5 semestre de master la buget dacă legal aveam voie 4.