avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Activitate Iustin0588

Activitate Iustin0588

Bună ziua, solicit opinia dvs. într-o situație privind terenuri moștenite și proceduri de cadastru și fond funciar.

În baza unui titlu de proprietate emis conform Legii 18/1991, am dobândit prin moștenire mai multe terenuri în intravilan și extravilan. Pentru terenul situat în intravilan, am inițiat recent procedura de înscriere în cartea funciară. Există însă o situație veche: părinții mei au permis în trecut, doar verbal, unuia dintre fiii unei familii vecine să ridice o casă pe o porțiune din terenul nostru. În schimb, acea familie a cedat verbal o bucată de teren într-o altă zonă. Această înțelegere nu a fost niciodată consemnată în acte, iar terenul de sub casa respectivă a rămas permanent în titlul familiei mele, nefiind transmis juridic niciodată. Menționez ca nu mai ținem bucata de teren primita la schimb.

Ulterior, moștenitorii acelei familii au realizat o lucrare cadastrală și și-au intabulat terenul lor de drept, însă în desenul tehnic al lucrării cadastrale au inclus casa in cauza plus aproximativ 1000 mp din terenul meu (zona în care se află casa și grădina). În cartea lor funciară nu apare nicio mențiune privind parcelele mele(unde se afla construcția in cauza); suprapunerea există doar la nivel de reprezentare grafică. Terenul meu este înscris în titlul nostru de proprietate corect, iar terenul lor se află în alte parcele și înscris corect in cartea funciara (același număr de tarla, dar parcele diferite). In cartea lor funciara, la zona "sarcini/mentiuni" apara ca nu sunt sarcini.

Pentru înscrierea terenului meu am depus documentație cadastrală completă, însă OCPI a respins cererea, solicitând „clarificarea limitelor” cu imobile rezultate din lucrarea vecinilor și indicând să contactez executantul acelei lucrări. Am depus contestație, în care am invocat:

1) art. 24 și art. 36 din Legea 7/1996 – înscrierea dreptului se face în baza titlului de proprietate, nu în funcție de reprezentarea grafică;

2) art. 41 alin. (5) din Ordinul ANCPI 700/2014 – în caz de neconcordanțe între titlu și plan cadastral, prevalează titlul;

3) art. 577 Cod civil – intabularea unei construcții nu conferă drept asupra terenului aferent;

4) faptul că responsabilitatea clarificării unei lucrări cadastrale anterioare revine OCPI, care a avizat lucrarea, nu proprietarului afectat.

Separat, pentru două terenuri extravilane există erori privind numerele de tarla și parcelă în titlul de proprietate (suprafețele și vecinii sunt corecte, doar numerotarea este greșită). În acest sens:

1) Am solicitat Comisiei Locale (Primăriei) tabelele de punere în posesie; răspuns: „nu există / nu au fost întocmite”, îndrumându-ma sa ma adresez Comisiei Județene.

2) Am solicitat aceste tabele Comisiei Județene de fond funciar, răspuns: nu este de competenta noastră, au transmis cererea la primăria locala(aștept).

3) Am solicitat Comisiei Județene (Prefectura) documentele din dosarul care a stat la baza eliberării titlului de proprietate(pentru a identifica greșeala).

De asemenea, am transmis către OCPI cereri pentru:

a) plan parcelar,

b) plan de încadrare în tarla,

c) extras tehnic din baza eTerra, pentru identificarea numerotării reale și determinarea modului de rectificare.

Toate solicitările au fost formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice.

Întrebări pentru consultanță:

1) În cazul suprapunerii grafice (nu juridice), rectificarea trebuie făcută de OCPI, ca autoritate care a avizat lucrarea vecinilor, sau este necesară acțiune în rectificarea cărții funciare împotriva moștenitorilor vecinilor?

2) Este legal ca OCPI să îmi ceară „să clarific cu executantul lucrării vecinilor”, în loc să solicite oficial clarificări de la acesta, în condițiile în care OCPI a fost autoritatea care a avizat și înscris lucrarea?

3) În cazul respingerii contestației, care sunt pașii următori?

4) Pentru erorile de numerotare tarla/parcela, având în vedere că suprafața, vecinii și proprietatea nu sunt contestate, este posibilă rectificarea administrativă a titlului, conform art. 27 din Legea 18/1991 și HG 890/2005, sau în practică comisiile refuză și este necesară acțiune în contencios administrativ pentru refuz nejustificat? Am înțeles ca odată ce titlu de proprietate este pus in circulație el produce efecte și nu poate fi anulat, ceea ce nu cerem oricum.

Mulțumesc anticipat pentru analiza și răspunsurile dumneavoastră!