Salut! Am nevoie de o clarificare juridică legată de un proiect personal.
Lucrez la un SaaS care ajută utilizatorii să genereze automat cereri și declarații către diverse instituții publice, în special ANAF. Ideea este ca utilizatorul să introducă situația lui (ex: solicitare restituire taxe, clarificare decizie de impunere, adresă pentru corectarea unor date etc.), iar platforma să genereze o cerere redactată în format liber, completată cu datele persoanei, în format PDF.
Ce NU vreau să fac:
– nu vreau să copiez formulare oficiale ale instituțiilor;
– nu vreau să folosesc modele oficiale ANAF sau ale instituțiilor publice;
– nu vreau să comercializez documente „de tip oficial”;
– nu vreau ca platforma să pară că oferă formulare oficiale ale statului.
Îngrijorarea mea:
Formularele oficiale ANAF sunt opere protejate și nu pot fi copiate sau vândute.
Întrebarea mea este dacă am voie să ofer cereri redactate în format liber (nestructurate ca formularele oficiale) generate de un AI, pentru situații în care legislația NU impune un formular obligatoriu.
Ce am nevoie să clarific exact:
1. Este legal să ofer un serviciu care generează cereri redactate în format liber pentru ANAF și alte instituții, atâta timp cât nu copiez formularele oficiale?
2. Sunt aceste cereri (format liber) considerate suficiente și acceptabile pentru ANAF, în cazurile în care legea nu cere un formular tipizat?
3. Există riscuri juridice dacă cererile generate sunt personalizate, redactate automat, dar structurate ca o cerere obișnuită (nume, adresă, obiect cerere, motivare, temei dacă e necesar, solicitare, dată, semnătură)?
4. Trebuie adăugat vreun disclaimer în platformă ca să fie totul 100% conform (ex: „cererile sunt redactate în format liber și nu înlocuiesc formularele oficiale solicitate prin lege”)?
5. Există vreo limitare legală privind comercializarea unui astfel de serviciu (generare documente în format liber) pentru persoane fizice?
Vreau să mă asigur că platforma este complet legală și că nu încalc drepturi de autor, atribuții ale instituțiilor publice sau legislația privind documentele tipizate.
Mulțumesc!