avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Activitate Focus_mf

Activitate Focus_mf

Răspuns la discuția Modalitate calcul penalizari
Buna seara, dna.Elga50!
Tot am citit raspunsurile dumneavoastra pe topicurile privind calculul penalitatilor de intarziere la asociatii si vad ca sustineti ca "- perioada de gratie (fara penalizare) de 30 de zile este pentru plata unei restante fara a fi penalizata, dar daca aceasta suma nu se plateste in aceasta perioada, calculul penalizarii se aplica de la data scadenta, asa cum fac si furnizorii, pana la data platii."
Totusi intr-un alt topic, mai vechi cei drept, la intrebarea dnei Angela50 sustineti altceva. Va dau linku-ul si raspunsul postat:

www.avocatnet.ro/content/for...

Dată post: Joi, 19 Aprilie 2012, 18:26
Buna ziua,as vrea sa stiu daca in luna februarie s-a afisat intretinerea 830lei pt ianuarie cu data scadenta 29 feb,nu am platit,in martie au afisat pt luna februearie 770lei cu data scadenta 30 martie,pe 2 aprilie am platit 1000 lei adica intretinerea pt luna ianuarie 830 si avans din februarie.ieri pe data de 18 aprilie au afisat pt martie la restanta apar cu 1600 lei si penalizare in valoare de 100 lei ,cu toate ca am achitat in 02.04 1000lei.Este corecta aceasta penalizare? Va multumesc!

Dată post: Joi, 19 Aprilie 2012, 22:55
"Nu, nu este corect!
Daca ati achitat pe 2 aprilie, pana pe 18 aprilie trebuia operata plata de 1000 lei, ca doar n-o fi socotit pe 1 aprilie si s-o fi afisat pe 18 aprilie. Asa ceva mi se pare a fi imposibil.
Pe de alta parte penalizarea pentru ianuarie trebuia sa inceapa pe 29 martie, adica penalizarea ar fi penru 4 zile de intarziere = 830 * 4 zile * 0,2% = 6,64 lei."

Pana la urma cum e corect, dupa parerea dumneavoastra?
Daca ma iau dupa raspunsul dat In topicul din 19.04.2012, ati calculat penalitatile dupa termenul de plata+30 de zile, adica 29 martie.
Daca ma iau dupa raspunsul dat in acest topic pe 18.10 2013, penalitatea ar fi trebuit calculata de la 29 februarie, fiindca perioada de gratie de 30 de zile se acorda numai pentru plata, nu si pentru calculul penalitatilor.
Sa inteleg ca a fost gresit raspunsul dat pe 19.04.2012, dnei.Angela50?
Deci, pentru situatia dnei.Angela, corect ar fi fost ca penalizarea sa inceapa pe 29 februarie, adica:830 * 33 zile(20 febr.-02 apr.) * 0,2% = 54,78 lei ?
@Adam Grecu
Multumesc pentru raspuns.
Azi m-am consultat si cu 2 avocati si amandoi mi-au spus ca de la data adoptarii, adica data procesului verbal al sedintei.
Da, aveti perfecta drepate cu posibilitatea de contestare in 45 de zile de la comunicare.
Daca instanta desfiinteaza hotararea atunci se desfiinteaza si efectele realizate pana la acea data de catre hotarare.
Cam asta e opinia celor 2 avocati, fara alta motivatie.
Eu tot mai sper sa gasesc undeva, candva si un cadru legislativ concret pentru astfel de cazuri!
In ce sens spuneti ca sunteti in aceeasi situatie?
Asociatia nu vrea sa va elibereze adeverinta, fiindca aveti datorii?
Asociatie va elibereaza adeverinta si va specifica pe ea datoriile?
Multumesc pentru raspuns.
Nu stiu unde spuneti ca mi s-a explicat mai sus, fiindca deocamdata trebuie sa aleg:
1.ynocentta a spus ca o hotarare intra in vigoare la data adoptarii;
2.ega50 - la data comunicarii
3. dumneavoastra - peste o luna.
Deci care e versiunea corecta? Care e cadrul legislativ ce sustine afirmatiile de mai sus?
...sau dam cu banul?

Ca o asociatie nu e for legislativ al statului... asta am tot subliniat ! si tocmai din cauza asta am zis ca nu putem aplica L.24/2000 !
Cand se ajunge in instanta, nu conteaza ca vorba de o umila asociatie de locatari.
Ceea ce spuneti dumneavoastra cu privire la intelegere e cazul ideal, dar din pacate nu prea mai este asa.
De fapt, cazul e pe rolul instantei, iar penalitatile si modul de imputatie se leaga de aceasta hotarare.
Si chiar nefiind vorba strict de acest caz, in general vorbind, cred ca e bine sa stim cat mai multe sa ai argumente legale cand sustii ceva. Nu stim cand ne poate fi de ajutor!
Multumesc mult. Citisem si eu topicul inainte de a posta intrebarea.
E un topic care contine un raspuns f.bun, concis, ca de altfel toate raspunsurile date de dnul Adriantot.

Insa din pacate tot nu ma ajuta pe deplin topicul. Acolo e vorba de art.26 din lege de modul de contestare al unei hotarari si de Decizia 670/2011, care precizeaza ca contestarea se face in 45 de zile de la data comunicarii si nu de la data adoptarii hotararii.
Ma intereseaza daca exista undeva stipulat, intr-un cod sau lege cand intra in vigoare o hotarare, care e emisa de oricine altcineva decat un organ al statului, daca nu e precizata data hotararii, ci doar data cand s-a propus si s-a adoptat aceasta.
Pana la urma nu conteaza ca e o hotarare adoptata de o asociatie de proprietari, poate fi orice alta entitate neguvernamentala.
Asa cum exista Constitutia si Legea 24/200 pentru clarificarea datei de la care intra in vigoare o lege, ordonanta, hotarare, norme s.a. emise de stat, asa ceva caut pentru o hotarare emisa de o adunare generala sau consiliu de administartie de ex..

Fac o rectificare, la postarea mea de mai sus, cu privire la modul de consemnare in registru, la modul de semnare si de comunicare a unei hotarari adoptata de o asociatie de propr. e art.25 alin.4 si nu art.26, asa cum eronat am scris..

De ce sustineti ca de la data comunicarii? In legea 230/2007 sau in norme ei nu e prevazut asa ceva.
La art. 26 din lege se prevede doar modul de consemnare in registru, de semnare a hotararii si de comunicare a acesteia.
De ce o hotarare nu s-ar aplica de la data adoptarii ei sau de la data consemnarii in registrul de procese-verbale al asociatiei?
Am tot cautat un cadru legal privind data intrarii in vigoare a unei hotarari (nu emisa de guvern sau alte autoritati ale statului), dar nu gasesc nimic sau nu stiu eu unde sa caut.
Multumesc pentru raspuns.
La fel am gandit si eu, aceasta a fost logica.

D.p.d.v. al datei, aceasta exista in PV al sedintei in care s-a propus si s-a adoptat hotararea. (PV al adunarii generale, din data "x") Singurul lucru nementionat in PV este data de la care se aplica hotararea.
Aceasta ar fi intrebarea. Se aplica de la data adoptarii = data sedintei din PV?
Daca da, care e cadrul legal pentru aplicarea acesteia cu data adoptarii, adica data sedintei?
Codul Fiscal nu are absolut nicio legatura cu asociatiile de proprietari.
Această firmatie e o greșeală, deoarece Codul de Procedură Fiscală “reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat şi bugetelor locale, prevăzute de Codul fiscal.” (cap.I, art.1 - Sfera de aplicare a Codului de procedură fiscală, alin.1)
Din enunţarea domeniului de aplicare pentru Codul de procedură fiscală se constată ca acesta nu are nici o legătură cu reglementarea juridică a penalităţilor de ȋntârziere la asociaţiile de proprietari.
Multumesc pentru raspuns.
Da, asta stiam si eu ca orice hotarare intra in vigoare la data adoptarii acesteia, dar nu gasesc cadrul legal. Unde se stipuleaza concret acest aspect? In care Cod sau lege, ce articol, daca ma puteti ajuta.
Nu am gasit decat trimiteri la legi, hotarari,s.a publicate in Monitorul Oficial, cf.Legii 24/2000.
Privitor la ordinea de stingere a debitelor, aceasta e prevazuta in Codul Civil, art.1506-1509. Intrebarea concreta era daca adunarea putea lua o hotarare, care sa clarifice modalitatea de stingere a debitelor cf. "Imputatiei platii facuta cu acordul partilor" din Codul Civil.