avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Activitate arrtemis

Activitate arrtemis

Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati sa rezolv urmatoarea situatie. Doi cetateteni romani au devenit parinti in Spania. Mama era casatorita in Romania, copilul s-a nascut din concubinaj cu alt cetatean roaman. Autoritatile spaniole le-au eliberat certificat de nastere in care figureaza tatal biologic. Care este calea de urmat pentru ca aceste persoane sa obtina certificat de nastere in romania? Starea civila exclude transcrierea certificatului de nastere in conditiile in care certificatul de nastere spaniol incalca prezumntia de paternitate. Multumesc.
Răspuns la discuția Promitent-vanzatorul a decedat
hello,

- daca mama si sora accepta mostenirea vor avea fata de promisiunea de vanzare cumparare incheiata intre tine si autorul lor calitatea de avanzi cauza, astfel încât deși nu au participat la încheierea promisiunii de vânzare-cumpărare aceasta își produce efecte și față de ele, în sensul că în calitate de succesori preiau drepturile și obligațiile autorului lor. In aceasta situatie le poti notifica in temeiul art. 1522 din noul cod civil sa-si indeplineasca obligatia de a face a autorului lor, si anume obligatia de a incheia contractul de v-c, ceea ce presupune sa le notifici sa se prezinte intr-o anumita zi la notar, insa pentru a putea sa incheie acest contract de v-c trebuie sa aiba un certificat de mostenitor (cred, sper sa nu gresesc) ceea ce presupune niste costuri pentru acestea.
- daca nu se prezinta la notar (dar au acceptat mostenirea), cere notarului sa-ti dea un inscris din care sa reiese faptul ca acestea nu s-au prezentat, iar ulterior le poti chema in judecata in temeiul art. 1516, 1669, 1672 din noul cod civil cerand instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract autentic de v-c.
- trebuie vazut in ce consta pasivul succesoral dupa promitentul vanzator (datoriile la intretinere etc), probabil de asta refuza mostenitoarele acestuia sa accepte mostenirea, acestea au posibilitatea de a accepta mostenirea si sub beneficiu de inventar, ceea ce presupune o declaratie data in acest sens la notar ce va fi notata in registrul destinat actelor de renuntare la succesiune si efectuarea, în condiţiile legii, a unui inventar fidel şi exact al bunurilor succesorale. O astfel de acceptare împiedică contopirea patrimoniului succesoral cu patrimoniul propriu al mostenitoarelor. Astfel, acestea vor răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai în limita valorii bunurilor pe care le-au dobândit şi doar cu acestea, chiar dacă, eventual, pasivul succesoral ar întrece activul. În acest fel, succesorul îşi protejează dreptul asupra propriilor bunuri.
- intreaba la notar care sunt costurile ce urmeaza sa le suporte mostenitoarele promitentului vanzator in cazul acceptarii mostenirii si derularii proceduraii pentru ca acestea sa poata sa incheie contractul de v-c cu tine... poate te intelegi cumva cu acestea, este in interesul tau, ca daca acestea renunta la mostenire lucrurile sunt mai complicate si DE DURATA.
- Consulta un avocat fizic!:)
Salut matahachiro, am o problema din aceeasi categorie, te rog sa ma ajuti de ai vreo idee:

Intr-un contract de vanzare-cumparare intre doua societati comerciale s-a inserat urmatoarea clauza:

~Persoana fizica care semeneaza prezentul contract pentru cumparator, indiferant de calitatea pe care o are la momentul semnarii prezentului contract, se obliga solidar alaturi de cumparator la plata tuturor debitelor datorate vanzatorului in caz de neachitare, cu exceptia situatiei in care vanzatorul renunta expres la aceasta clauza prin bararea, semnarea si stampilarea ei.~

Debitoarea parata (cumparatoarea) a facut cerere de interventie a fostului director al societatii ce a incheiat respectivul contract in calitate de reprezentant, pentru a raspunde in solidar cu aceasta.
ce posibilitati are fostul administrator?

sa formuleze intampinare invocand chestiuni de fond, precum art 73 din legea 31/90 ce prevede limitativ situatiile in care administratorul raspunde in solidar, sau art. 155 conform caruia o asemenea actiune apartine doar adunarii genarale...

sau ar trebui sa fomuleze reconventionala si sa incerce sa se constate nulitatea acestei clauze precum ca ar fi abuziva sau ceva de genul asta...
Bună ziua,
Astăzi se mai poate revendica dreptul de proprietate asupra pădurilor? care ar fi ultima lege în domeniu care reglementează această situație? dreptul de peemțiune al statului asupra terenurilor forestiere mai exista?
Încerc să-mi scriu licența pe acestă temă și realizez că lucrurile devin din ce în ce mai complicate, orice sugestie este bine venită.
Vă mulțumesc!