Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Activitate tm

Sunt pensionara pentru limita de varsta si mi-am deschis o intreprindere individuala(in 21.01.2011) avand drept obiect de activitate: servicii de contabilitate. Intrebarile sunt:
-am obligatia sa platesc contributia de asiguari sociale de stat?
- am obligatia sa platesc contributia la fondul de sanatate?
- daca depun declaratie pentru asigurare concedii si indemnizatii si voi plati in consecinta cota lunara(adica 0,85%) voi beneficia de indemnizatie pentru concediul medical platita de casa de asigurari de sanatate?
Multumesc!
In cazul in care incepand cu data de 01.12.2010, indeplinesc conditiile de acordare a pensiei pentru limita de varsta si am depus cererea de calculare a pensiei ( mentionez ca in prezent sunt pensionata anticipat, prin urmare se va recalcula pensia de limita de varsta) pot sa ma angajez cu contract de munca sau sa-mi infiintez PFA? Mentionez ca cererea de recalculare a fost primita de Casa de Pensii insa din cate mi s-a spus va dura aprox. 3 luni pana voi primi decizia binenteles retroactiv.
Discuție PARTAJ
As dori un raspuns la urmatoarea intrebare:sot si sotie intentioneaza sa divorteze de comun acord.In ce priveste partajul sotia intentioneaza sa introduca cerere in instanta pentru a obtine 50% din cval. unei vanzari de o parte din casa .Aceasta parte din casa a fost primita de sot inainte de casatorie cu titlul de mostenire de la tatal lui. Vanzarea acestei mosteniri( parte din casa ) a avut loc prin contract de vanzare - cumparare catre mama sotului.Sotia va avea dreptul la 50% din cval. acestui contract? Va multumesc!
Conf.Legii 76/2002 actualizata ,art.45, alin.3 , repunerea in plata , insemneaza completarea lunilor(pana la 12 ) ramase conf.dosarului intocmit aflat in evidenta AJOFM , de altfel notiunea de suspendare ce presupune?
Contractul de munca incheiat pe perioada determinata , de exemplu o luna de zile , ar putea da nastere unei noi perioade de somaj (respectiv 12 luni) , in cazul in care s-a expirat o prima perioada de somaj de 12 luni.
Ce intelegeti prin salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata ,de exemplu, pentru o persoana cu studii superioare a carui salariu minim brut pe tara este de 1200 lei ?Va multumesc!