avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Activitate cretu2

Activitate cretu2

Buna ziua,

Am o intrebare. Am vazut astazi ca s-a initiat un proiect in senat referitor la reducerea taxelor judiciare pentru persoanele cu venituri mici, iar in cazul partajului taxa va avea un cuantum fix de 190 RON.
Nu imi este clar din text : taxa de 190 RON ar fi valabila pentru toate cazurile sau doar pentru cei cu venituri mici ?
Intreb pentru ca nu am venituri mici si sunt in situatia de a face un partaj si tinand cont ca taxa de 3% mi se pare foarte mare, as prefera sa astept daca proiectul ar trece
Multumesc
Răspuns la discuția Problema numelui
Desigur ca aveti dreptate in ceea ce spuneti. Nu vreau sa par o persoana care intelege greu. Problema mea este simpla desi nu stiu cat de evident am expus-o.
Avem o casa. Ne despartim. Am stabilit de comun acord ca o vom vinde, fiecare isi ia partea stabilita (de ex. 60% si 40%). De ce mai am nevoie de o tranzactie ? Ca sa consfintim juridic intelegerea pe care altfel, unul sau altul ar putea sa o nege ? De fapt, imi doream sa stiu pasii necesari de infaptuit pana la vanzarea propriu-zisa (judecatorie, notar, carte funciara eventual). Si promit sa nu mai pun alte intrebari...:)

Mersi
Răspuns la discuția Problema numelui
Cu alte cuvinte, ca sa ne exprimam mai pe intelesul unui muritor de rand, fara o hotarare de partaj din partea instantei, nici un titlu de proprietate comun nu se va putea vinde ? Ma refer la apartament, teren etc. ?

Multumesc
Răspuns la discuția Problema numelui
Apreciez lamuririle pe care mi le-ati dat in raspuns si totusi consider ca raspunsul a fost partial. Revin cu intrebarea 1:
In cazul in care sotul si sotia au stabilit de comun acord cum sa-si imparta bunurile, mai este necesara redactarea explicita a unui astfel de capat de cerere in cererea de divort ?

Multumesc frumos
Răspuns la discuția Problema numelui
Multumesc frumos.
Din cate inteleg, si am citit pe site, pe langa cererea de divort se poate (nefiind obligatoriu) atasa o cerere adiacenta de partaj a bunurilor.
1. In cazul in care sotul si sotia au stabilit de comun acord cum sa-si imparta bunurile, mai este necesara inaintarea explicita a unei asemenea cereri ?
2. Daca da, in solicitarea respectiva trebuie specificata lista bunurilor comune si modul in care vor fi impartite sau e suficient consimtamantul scris ?

Multumesc din nou
Buna ziua,

As dori daca se poate sa ma lamuriti in privinta unui aspect legat de divort, in cazul revenirii la numele purtat inainte de casatorie. Despre ce este vorba: sotul si sotia au un imobil dobandit in timpul casatoriei. In cartea funciara, imobilul este deci proprietate comuna si este ipotecat in favoarea unei banci de la care s-a luat un credit. Am 2 intrebari:
1. Revenirea la numele de dinainte de casatorie trebuie sa implice formalitati de modificare a numelui in cartea funciara si/sau contractul cu banca, sau acestea nu sunt necesare avand in vedere ca va exista o hotarare definitiva de divort cu precizarea schimbarii numelui ?
2. Poate fi justificata ideea (vehiculata de unii avocati) ca ar fi mai bine ca actiunea de divort sa aiba loc abia dupa impartirea de comun acord a proprietatilor comune (vezi imobilul), din pricina faptului ca revenirea la numele anterior ar genera complicatii la impartire (vezi intrebarea 1) ? Sau altele ar putea fi motivele ?

Multumesc si o zi cat mai buna!