avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Activitate zoltan.robert

Activitate zoltan.robert

Nu stie nimeni?
Buna ziua,

Vreau sa stiu daca pot fi considerate probe in instanta trei mailuri pe care le-am trimis unui executor judecatoresc la adresa sa de mail (adresa de pe antet).

Mailurile contin numele intreg al expeditorului si destinatarului.

Mai exact, am informat executorul ca debitorul incearca sa isi instraineze autoturismul avand afisat un anunt de vanzare, am identificat autoturismul, l-am informat pe executor telefonic si pe mail si i-am cerut sa sechestreze sau sa sigileze autoturismul.

Acesta a venit a doua zi la locul unde se afla autoturismul dar nu l-a sechestrat, iar acum autoturismul a disparut de acolo si nu stie nimeni unde se afla.

Debitorul e disparut si el.

Pentru ca nu a executat sentinta, vreau sa il actionez in instanta pe executor si vreau sa stiu daca pot folosi acele mailuri ca probe.

Mentionez ca titlul executoriu e investit, s-a dat incuviintarea, iar debitorul a fost somat de executor, deci urma sechestrul, pe care executorul l-a refuzat fara a-mi oferi justificari.

Ce pot sa fac, legal?

Va multumesc

Buna seara,

Vă scriu acest mesaj pentru a vă cere sprijinul în rezolvarea unei probleme.

La data de 23.01.2009 am împrumutat unei persoane pe care o voi numi în continuare debitor, suma de 2500 Euro printr-un contract de împrumut încheiat la un birou notarial.

Debitorul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a-mi restitui această sumă de bani. După trecerea datei până la care debitorul se obliga să îmi plătească integral datoria am iniţiat demersurile legale pentru a-mi recupera banii împrumutaţi debitorului.

Astfel, l-am notificat pe debitor după care l-am acţionat în instanţă. În urma procesului, prin sentinţă civilă, debitorul a fost obligat să îmi restituie suma de 2500 Euro plus cheltuieli de judecată.

În 26.05.2010 mi s-a comunicat sentinţa. După trecerea celor 15 zile în care debitorul avea dreptul la recurs am investit sentinţa cu formulă executorie. La data de 20.07.2010 m-am prezentat cu sentinţa investită cu formulă executorie la un executor judecătoresc, cu care am încheiat un Contract de Executare iar acesta a deschis un dosar de executare.

L-am informat la acea dată (20.07.2010), verbal, pe d-nul executor că debitorul urmăreşte să îşi înstrăineze o parte din avere, afişând un anunţ de vânzare a autoturismului proprietate personală, cerându-i să execute de îndată titlul executoriu sentinţa civilă nr ...... pronunţată de Judecătorie în dosarul ......, conform art. 382 din Codul de Procedură Civilă.

Acesta m-a asigurat verbal că va lua toate măsurile legale pentru executarea de urgenţă a sentinţei.

Când l-am vizitat pe d-nul executor la biroul acestuia, după trei săptămâni, la data de 11.08.2010, pentru a afla rezultatele acţiunilor întreprinse în scopul executării sentinţei amintite anterior, d-nul executor mi-a comunicat că a cerut încuviinţarea executării, iar după ce a primit încuviinţarea a somat debitorul, iar acea zi era ultima zi din termenul trecut pe somaţia de plată.

La aceeaşi dată l-am informat din nou verbal şi în scris, la adresa de mail de pe antetul contractului de executare că debitorul încearcă să îşi risipească averea sa mişcătoare afişând un anunţ de vânzare a autoturismului proprietate personală, cerându-i să execute de îndată titlul executoriu, conform art. 382 din Codul de Procedură Civilă.

Cu aceeaşi ocazie i-am amintit d-nului executor că potrivit art. 411 din Codul de Procedură Civilă dacă în termen de o zi de la primirea somaţiei debitorul nu plăteşte suma datorată, executorul judecatoresc de pe lângă instanţa de executare va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, chiar dacă acestea sunt deţinute de un terţ.

De asemeni, l-am informat pe d-nul executor că, dacă există pericolul ca debitorul să înstrăineze, să substituie ori să deterioreze bunurile sechestrate, executorul judecatoresc va proceda la sigilarea sau la ridicarea lor de la debitor. Dacă debitorul nu este prezent la aplicarea sechestrului, precum şi în cazul ridicării bunurilor, executorul judecătoresc dă în păstrare bunurile sechestrate unui custode, numit cu precădere dintre persoanele desemnate de creditor (art 419 din Codul de Procedură Civilă).

Dată fiind urgenţa situaţiei i-am cerut să îmi comunice rezultatele acţiunilor pe care le-a întreprins deja precum şi demersurile pe care urma să le efectueze pentru a executa silit titlul executoriu amintit anterior la adresa mea de mail.

În data de 12.08.2010, la ora 15:45, am identificat unul din autoturismele debitorului (are două), care era parcat foarte aproape de domiciliul debitorului fiind practic peste drum de blocul în care îşi are domiciliul acesta.

În acel moment, 12 august 2010, la ora 15:45, l-am informat telefonic pe d-nul executor, cerându-i să se deplaseze la faţa locului pentru a sechestra sau sigila autoturismul în cauză. Am fost refuzat.

Pentru că am fost refuzat, în aceeaşi zi l-am informat pe d-nul executor şi în scris, pe mail, ataşând acelui mail şi câteva fotografii ale autoturismului, făcute de mine, fotografii care atestă faptul că autoturismul se afla în acel loc şi că avea afişat un anunţ de vânzare ce demonstra că debitorul încearcă să îşi risipească averea sa mişcătoare.

În acelaşi mail îi ceream din nou d-nului executor să execute de îndată titlul executoriu. Potrivit art. 411 din Codul de Procedură Civilă, îi ceream să procedeze la sechestrarea autoturismului menţionat anterior, chiar dacă acesta este deţinut de un terţ. Pentru că exista pericolul ca debitorul să înstrăineze, să substituie ori să deterioreze bunurile sechestrate, îi ceream să procedeze la sigilarea sau la ridicarea autotuirsmului, conform art. 419 din Codul de Procedură Civilă. ªi, pentru că în termenul arătat în somaţie debitorul nu şi-a executat de bunăvoie obligaţia, îi ceream să procedeze de îndată la executarea silita, conform art. 387 (2) din Codul de Procedură Civilă.

În data de 13 august 2010, în jurul orei 11:45 m-am întălnit cu d-nul executor la locul unde era parcat autoturismul cu pricina, pentru a fi şi eu de faţă la sechestrarea autoturismului. Erau acolo şi doi ofiţeri de poliţie.

I-am cerut din nou d-nului executor să sechestreze sau să sigileze autoturismul chiar dacă debitorul lipsea, conform art. 412 din Codul de Procedură Civilă, pentru că erau indicii clare şi temeinice că autoturismul urmează să fie înstrăinat. N-a făcut-o.

Ne-am deplasat împreună la o casă de amanet unde am aflat că autoturismul în cauză făcea obiectul unui contract de împrumut. Tot acolo, la casa de amanet se aflau contractul de amanet şi actele maşinii, în original. I-am cerut din nou să sechestreze autoturismul, conform legii. N-a făcut-o.

În schimb, a completat un proces verbal prin care se constata prezenţa acelui autoturism pe strada ...... şi prin care li se cerea reprezentanţilor casei de amanet să se prezinte luni, 16 august la ora 10:00, la biroul executorului, aducând cu ei actele autoturismului cât şi alte acte cu care să probeze calitatea de posesori ai autoturismului sau de creditori ca persoane fizice sau juridice.

La data de 13.08.2010 autoturismul menţionat nu era înscris la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

La data de 16 august la ora 10:00 nu s-a prezentat nimeni cu actele, din partea casei de amanet respective. M-am deplasat împreună cu d-nul executor la aceeaşi casă de amanet unde am aflat că autoturismul este folosit în prezent de un individ despre care ni s-a spus că e fratele persoanei de la casa de amanet.

D-nul executor l-a invitat telefonic pe acel individ cu actele autoturismului la biroul executorului, iar acolo am aflat că îl cunoaşte personal. Acesta a adus un contract de amanet, pretinzând că are şi un contract de vânzare-cumpărare pentru autoturism, contract pe care nu l-a prezentat.

I-am cerut din nou, verbal, d-nului executor să sechestreze autoturismul. N-a făcut-o nici atunci.

I-am scris un nou mail d-nului executor în aceeaşi zi în care îl întrebam, având în vedere că cunoaşte persoana la care se află autoturismul, dacă va sechestra sau nu autoturismul în cauză.

În acelaşi mail îl întrebam ce va face în continuare pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, pentru că, potrivit legii, este obligat să aibă un rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege.

Dată fiind urgenţa situaţiei i-am cerut din nou să îmi comunice rezultatele acţiunilor pe care le-a întreprins precum şi demersurile pe care urmează să le efectueze pentru a executa silit titlul executoriu amintit anterior la adresa mea de mail.

Nu am primit niciun răspuns de la d-nul executor la întrebarea adresată în scris, referitoare la un posibil conflict de interese.

Ma gândesc că există posibilitatea să nu vrea să îşi execute un amic şi din acest motiv ar putea să tragă de timp.

Nu înţeleg de ce a refuzat de atâtea ori sa sechestreze autoturismul repectiv, fără să îmi ofere nicio justificare.

Autoturismul figurează în acte şi la administraţia financiară cu debitorul pe post de proprietar.

Am făcut până acum toţi paşii legali pentru a-mi recupera creanţa, l-am dus pe executor până la autoturism, iar acesta a refuzat să îl sechestreze sau sigileze.

De luni, 16 august 2010, autoturismul nu mai e parcat la vedere iar riscul de a-l pierde este mare.

Ce pot să fac în această situaţie?

Pot să mă îndrept în instanţă împotriva executorului, pentru că nu a sechestrat autoturismul după ce i-am cerut-o în mai multe rânduri?

Mail-urile pe care i le-am trimis pot fi prezentate ca probe în instanţă?

Ce mă sfătuiţi să fac?
Cat dureaza de obicei, daca il actionez in judecata, pana la verdict?
Daca isi vinde intre timp masina pot sa ii execut alte bunuri pe care le detine?

Multumesc
Cum pot inscrie gajul?
Ce inseamna asta si cum se face practic?
Cum pot sechestra bunul gajat?

Multumesc
Pentru ca totul sa fie clar, voi reproduce contractul:

Contract de imprumut

Subsemnatul......EU.....,CNP, domiciliul........, in calitate de creditor, denumit in continuare astfel in cuprinsul contractului si
Subsemnatul.......CEL IMPRUMUTAT...., cnp, DOMICILIUL......., in calitate de debitor, denumit in continuare astfel in cuprinsul contractului, intelegem de comun acord sa incheiem prezentul contract de imprumut, in urmatoarele conditii:
Subsemnatul creditor dau cu titlu de imprumut debitorului suma de 2500 euro, suma ce urmeaza a-mi fi restituita pana la data de 03.03.2009.
Subsemnatul debitor am primit de la creditorul susnumit suma de 2500 euro, pe care ma oblig sa o restitui la data fixata prin acest act.
Subsemnatul debitor declar ca inteleg sa garantez acest imprumut cu autoturismul, proprietatea mea, marca......, tip......, cu numar de identificare........, cu numar de omologare........, avand capacitatea cilindrica........., de culoare........., inmatriculat in circulatie sub nr........, pana la completa achitare a creditului.
Pe toata durata contractului debitorul se obliga:
a. sa suporte toate riscurile in caz de distrugere sau avariere a autoturismului in cauza
b. sa nu instraineze autoturismul mai sus mentionat
c. sa faca toate demersurile necesare pentru ca dreptul de proprietate al bunului in cauza sa treaca in seama creditorului, ......EU..., in conditiile de mai sus.
Eu creditorul .........EU........ declar ca am dat cu imprumut debitorului ........EL........, suma de 2500 euro, cu garantia solidara a acestuia si accept toate conditiile enuntate in acest contract.
Noi pertile contractante, precizam ca imprumutul se face fara dobanda si in conditiile prevazute mai sus.
Actul s-a redactat in trei exemplare azi 23.01.2009

Iar pe spate, s-a realizat incheierea de legalizare de semnatura, de catre notar.

Mentionez ca autoturismul e la debitor care il foloseste in continuare.

Deci, ce ma sfatuiti sa fac?
Buna seara,

In data de 23.01.2009 am incheiat un contract de imprumut (cu legalizare de semnatura) cu o persoana fizica, pentru suma de 2500 euro, cu termen de restituire la 01.03.2009. Debitorul garanteaza acest imprumut cu autoturismul proprietate proprie "pana la completa achitare a creditului".
In contract se specifica "debitorul se obliga sa nu instraineze autoturismul mai sus mentionat; sa faca toate demersurile necesare pentru ca dreptul de proprietate al bunului in cauza sa treaca in seama creditorului, in conditiile de mai sus".
Nu este mentionata nici o dobanda.
A trecut termenul, debitorul nu mai raspunde la telefon, iar eu vreau sa imi recuperez banii.
Care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmez?
Va multumesc anticipat