avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Activitate Amelia Sandu

Activitate Amelia Sandu

Speta: in cadrul institutiei vor avea loc restructurari. Printre crit. de disponibilizare este prevazut si existenta abaterilor disciplinare. Unul din functionari , constient ca va fi pe lista celor disponibilizati , a intrat in concediu de boala ( presupusa boala).
Intrebare: care este temeiul de drept in baza caruia functionarul public poate fi concediat?
Va multumesc !
Avand in vedere ca este vorba de un functionar public se aplica legea speciala in corelatie cu codul muncii:
Art. 85 din L.188/1999( Statutul functionarilor publici)- (1) Repararea pagubelor aduse autorităţii sau instituţiei publice în situaţiile prevăzute la art. 84 lit. a) şi b) se dispune prin emiterea de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice a unui ordin sau a unei dispoziţii de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei,......
(2) Împotriva ordinului sau dispoziţiei de imputare funcţionarul public în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ.
(3) Dreptul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice de a emite ordinul sau dispoziţia de imputare se prescrie în termen de 3 ani de la data producerii pagubei.

Functionarul a atacat cu o contestatie in instanta decizia de imput. pe motivul ca este ilegala deoarece, conform art. 84 a) din L.188 răspunderea civilă a funcţionarului public se angajează pentru pagubele produse cu vinovăţie patrimoniului autorităţii sau instituţiei publice în care funcţionează, iar el nu a actionat cu vinovatie.
Speta: functionarul public a primit in gestiune un aparat cu care isi desfasura activitatea. Masina personala i-a fost sparta si aparatul furat. Hotul a fost prins si, desi functionarul s-a constituit parte civila, nu a reusit recuperarea pagubei( hotul nu detine bunuri care pot fi executate si nici un fel de venit).
Intrebare: care este temeiul de drept in baza caruia institutia publica poate sa recupereze paguba de la functionar, acesta contestand decizia de imputare a directorului ?
Printr-o cerere adresata instantei s-a cerut obligarea paratei la restituirea unei sume de bani, reprezentand plata dedatorata, actualizata. Parata a restituit suma pretinsa in aciune, iar instanta a considerat ca cererea reclamantei a ramas fara obiect, dar cu privire la actualizarea sumei cu indicele de inflatie, instanta a considerat cererea neintemeiata fata de faptul ca nu s-a depus la dosar modul de calcul al acestei sume.
Intrebare: se mai poate, in recurs, depune modul de calcul pentru a obtine si actualizarea sumei?
Va multumesc pentru raspuns !
Impotriva paratului s-a formulat o cerere de chemare in judecata pentru recuperarea unui debit, dar paratul era decedat la data introducerii cererii de chemare in judecata (nu s-a stiut ca este decedat), actiunea a fost respinsa - lipsa capacitate de folosinta. Intrebarea mea este, in ce conditii mai pot sa introduc o cerere de chemare in judecata impotriva mostenitorilor de aceasta data, pentru recuperarea debitului?
Răspuns la discuția Va rog,, este foarte important
Raspunsul la intrebarea daca se poate inchiria si vinde un apartament inchiriat este afirmativ. Cumparatorul este obligat sa respecte contractul de inchiriere incheiat anterior cumpararii.
Referitor la ,,pacaleala fiicei,,, matusa dvs. o poate actiona in judecata, dar in multe situatii asemanatoare nu s-a mai putut face nimic.