avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Activitate aris01

Activitate aris01

Situatia a fost asa: Am avut monezi si obiecte din aur. Din o parte din acestea am efectuat o lucrare dentara. L-au prins pe dentist si acesta m-a spus la militie. Astia au venit acasa, m-au arestat, m-au batut bine si a trebuit sa le spun tot. Aurul pe care-l mai aveam l-au confiscat iar pt. cel folosit la lucrarea dentara m-au obligat sa platesc despagubire la BNR. Pentru detinere mi-au dat doi ani iar pt. ca am folosit 20 monezi pt. dantura, doi ani si jumatate.
Decret 244/ART. 50
Constituie infractiuni si se pedepsesc potrivit legii penale:
a) nepredarea metalelor pretioase in cazurile si termenele prevazute de lege;
b) degradarea sau deteriorarea metalelor pretioase, facindu-le improprii destinatiei lor, in scopul sustragerii de la obligatia de predare;
c) efectuarea de catre persoanele domiciliate in Republica Socialista Romania de operatii interzise cu metale pretioase ori pietre pretioase si semipretioase , naturale;

Decret 244/ART. 57
Bunurile care fac obiectul infractiunilor sau contraventiilor din prezentul decret se confisca.
Cind bunurile supuse confiscarii nu se gasesc din orice cauza, instantele judecatoresti sau organele procuraturii vor obliga pe infractori sau contravenienti, dupa caz, la plata unei sume echivalente, calculata potrivit dispozitiilor legale.
Pentru evaluarea pagubelor privind metalele pretioase, pietrele pretioase si semipretioase, naturale, calculul prejudiciului se face la pretul de vinzare cu amanuntul sau la preturile stabilite de Banca Nationala a Republicii Socialiste Romania, cind nu este fixat un pret de vinzare cu amanuntul.

Cum pot recupera o creanta de la BNR? Aceasta reprezinta o despagubire ceruta in anul 1983 de BNR in baza Decretelor 244/1978 si 210/191960 si reprezinta contravaloarea unor obiecte si monezi din aur pe care pe care le-am folosit pentru o lucrare dentara. In plus m-au si condamnat la inchisoare. Recuperarea pe OUG190/2000 mi-a fost respinsa in instanta motivand ca este o creanta.