Spuneti-mi, va rog, cum pot face o reclamatie catre ANPC si care sunt actele necesare, cu privire la cresterea abuziva a dobanzii din partea BCR (+30%), neinstiintarea cu privire la modificarea acesteia si faptul ca acum cand EURIBOR-ul si dobanda de referinta BNR au scazut nu s-a facut nici o ajustare la dobanda respectiva si nu exista nici o comunicare din partea bancii respective daca si cand aceasta dobanda va scadea.
De asemenea, v-as ruga sa facetzi public modul in care BCR aloca o rambursare anticipata (se stie ca la fiecare 50 eur rambursare credit se mai platesc inca 250 eur dobanzi si comisioane, iar rambursarea anticipata trebuie alocata direct creditului): BCR a alocat o parte din suma rambursata anticipat unei rate deja achitate iar suma deja achitata pentru rata respectiva s-a lasat neoperata in cont.
Concret, dupa ce am achitat la casierie rata scadenta, am intrebat cum pot rambursa bani in avans si mi s–a spus sa depun banii in cont. Am mentionet inca o data ca vreau sa se recalculeza creditul conform rambursarii in avans si mi s-a raspuns: “Aaaa, facetzi o cerere”.
In momentul in care am solicitat consilierului clienti rambursarea partiala in avans a creditului, mi s-a raspuns ca nu pot intrucat nu am cont deschis in EUR. Am intrebat daca se poate deschide si l-a deschis in max 5 min.
Spre surprinderea mea am aflat dupa o luna, in data de 12.05.2009, ca nu s-a alocat suma solicitata conform cererii de rambursare anticipate, o parte din aceasta suma fiind alocata ratei deja platite in data de 13.04.2009 inainte de a depune suma si de a face cerere pentru rambursare anticipata.
Explicatia initiala data de acelasi consilier clienti a fost: “e normal sa se opereza asa pentru ca aveati dobanda si rata restanta” (in fapt totul era achitat la zi).
Explicatia data la o saptamana din momentul depunerii cererii pentru revizuirea alocarii sumei rambursate anticipat a fost: “asa a operat sistemul”.
Deocamdata nu am primit un raspuns oficial final cu privire la aceasta greseala de operare a bancii.
E interesant faptul ca la casierie se solicita uneori (?!) – (inca n-am inteles de ce un casier nu solicita dar celalalt da), un comision de achitare rata scadenta pentru coplatitor.
Avand in vedere modul de comunicare a functionarilor bancari catre clienti: dezinformare, descurajare si “prostire in fatza”, ma intreb daca acesti functionari sunt incompetentzi sau sunt instruitzi sa dezinformeze in scopul maximizarii profitului bancii.
Pe de alta parte, luand in considerare valul de sesizari si reclamatzii privind abuzurile bancilor si faptul ca in general nu se face nimic in sprijinul consumatorului, ma intreb daca si cand se va face ceva real in apararea omului de rand.