avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Activitate Orvo

Activitate Orvo

Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Am cautat in contractul de creditare iar la capitolul "Garantii" intr-adevar este specificat ca girantii renunta la beneficiul de discutie ...
Astfel inteleg ca initial nu va fi executata firma / asociatul unic CI direct girantii creditulul ?

Va multumesc pentru lamuriri.
Buna ziua,
Da, banca a fost imediat instiintata de instrainarea firmei si implicit de schimbarea asociatului unic. Totodata le-am transmis o copie dupa contractul respectiv intre SRL si noul asociat precum si o scrisoare cu ABSOLUT toate datele actualizate de contact ale firmei si de identificare ale noului asociat (de la noul sediu al firmei pana la CNP-ul noului administrator, numere de telefon, adrese de mail, etc.).
Ei de la vremea respectiva mi-au spus ca nu aceste modificari nu-i privesc, nu le vor lua in seama si ca EU personal voi fi responsabil de achitarea creditului pana la stingerea acestuia.
Iar astazi la telefon mi s-a spus despre contractul de credit ca are valoare executorie si ca eu cu familia vom fi primii executati, respectiv cu veniturile poprite.

Va multumesc.
Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie si v-as fi recunoscator pentru cateva sfaturi:
In calitate de administrator si unic asociat al unei societati comerciale, in luna Octombrie 2007 am contractat un credit fara ipoteca de investitii, al carui client/debitor principal este societatea comerciala in cauza, iar eu, impreuna cu parintii mei suntem giranti.

In luna Martie 2008 am vandut firma. Conform contractului de creditare, creantele se pot instraina doar cu acordul bancii printr-o reevaluare a situatiei financiare a firmei si implicit a noului administrator / asociat unic. La vremea respectiva, singura varianta acceptata de banca a fost restituirea integrala a creditului si o eventuala reacordare a acestuia catre firma, in noua formula de administrare.

Drept urmare, in Martie 2008 am intrainat societatea comerciala catre o alta persoana, care a devenit unic asociat si administrator al SRL-ului, modificare inregistrata si la ORC, fara a rambursa insa creditul catre banca. Pentru a avea o acoperire (nu stiu cat de valabila), am incheiat un contract la avocat intre SRL si noul asociat unic, prin care acesta ia asupra sa orice creante / datorii / litigii rezultate din activitatea societatii comerciale. In acelasi contract s-a facut si o referire stricta la contractul de creditare cu banca in care s-a specificat si ca orice obligatii revenite girantilor prin contractul de creditare sunt preluate integral de noul asociat unic.

Pana luna trecuta (Mai), toate ratele au fost achitate la timp, a existat o singura intarziere de 16 zile, pentru care s-au achitat insa penalitati. Ultima rata (Iunie) nu a mai fost insa achitata, fiind deja cu 26 de zile in intarziere. In tot acest timp am primit si primesc in continuare telefoane de la baca pentru a ma ameninta cu executarea silita. In ultima discutie mi-au comunicat ca peste 6 zile va incepe executarea silita a girantilor, pentru ca intarzierea depaseste 30 de zile. Totodata pe ei (banca) nu ii intereseaza instrainarea firmei, atata timp cat la momentul semnarii contractului de credit eu eram administrator. Am avut multe discutii cu ei legate de PJ / PF, incercand sa le explic ca nu cu mine trebuie sa ia legatura, ci cu CLIENTUL lor, adica societatea comerciala din a carui administrare / actionariat nu mai fac parte.

Pe de alta parte, eu ca si persoana fizica, nu pot sa depun bani pentru rata in contul fostei mele firme, asta ca sa mai dorm linistit pentru cateva luni, pentru ca din punct de vedere contabil nu este corect - apar niste bani in firma care nu se pot justifica. Firma nu merge extraordinar (criza) si am o presimtire pesimista cum ca noul asociat nu va fi in stare sa duca la bun sfarsit rambursarea creditului.

Eu nu mai am nimic de-a face cu aceasta firma de mai bine de 1 an de zile, dar ca si varianta as putea lua un credit de nevoi personale pe numele meu si ma duc sa achit creditul restant al firmei, ca sa nu ajung sa fiu executat, impreuna cu parintii mei - dar acesta ar fi ultimul lucru pe care as vrea sa fiu nevoit sa-l fac.

Nelamuririle mele sunt:
- se poate incepe executarea dupa o intarziere a ratei de doar 30 de zile ?
- in ce masura contractul dintre SRL si noul asociat unic prin care acesta preia toate responsabilitatile ma poate ajuta ?
- in mod normal nu trebuie executata intai firma, apoi asociatul unic si doar apoi girantii ?

Va multumesc anticipat pentru rabdare si pentru orice sfat !

Cu stima,
Razvan