avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate Cocollino

Activitate Cocollino

Mulțumesc....am înțeles ce am de facut !
Uite asa te învață statul sa gândești tot felul de tertipuri pt a beneficia pana la urma, tot de drepturile tale, nicidecum de ceva în plus.
Teoria o stiu si eu , dar practica ne omoara. Dintr-un colectiv de 16 oameni am ramas 6 (care au plecat tot de :odihniti si fericiti ce erau) si concediu mai mult de 3-4 zile "daca arde" nu se poate !.

Dar nu inteleg de ce nu-mi poate plati concediul pe anul 2025 aferent perioadei lucrate, daca concediu nu mi s-a dat !
Legea e facuta doar ...ca maculatura sau cum ?
Eu am restante 35 zile de concediu odihna din 2024 si 24 zile pt perioada aferenta anului 2025 (ian- aug) .
Cine imi da mie 24 zile concediu pt 2025 ca preaviz ?

PS. Concediul este restant, nu pt ca nu mi l-am luat, ci pt ca nu mi s-a acceptat efectuarea din motive de job (oameni putini sau proiecte importante )

Ce e de facut??
Pai fix aici este problema.
Daca orice concediu neefectuat se poate recupera in max 18 luni dupa anul caruia ii apartine...respectiv (pt anul 2025) pana la 30 iunie 2027, iar suspendarea mea va fi de 24 luni ...de ce legea platii nu se aplica si in cazul bugetarilor?
Adica, eu fac cadou un salariu statului ?

Cornel Vasile a scris:

1. In cazul suspendarii c.i.m. , zilele de CO se pot lua dupa incetarea suspendareii c.i.m.

2. In cazul demisiei , zilele de CO se pot efectua si in perioada de preaviz.

3. In cazul incetarii c.i.m., indiferent de motiv, zilele de CO neefecytuate se compenseaza in bani ..insa , atentie, lucrand in sectorul bugetar , zilele de CO neefectuate aferente anului 2025 nu se compenseaza in bani.

Buna,
Lucrez in sectorul bugetar si din toamna, intentionez sa fac o reconversie profesionala, motiv pt care doresc sa imi suspend contractul de munca pe motive personale 2 ani.
Intrebarea mea este : spuneti-mi va rog, ce se intampla cu zilele de concediu aferente pt cele 8 luni ale anului 2025 ?
Mentionez ca nu le pot efectua, intrucat mai am 35 zile restante din 2024 si ar insemna sa stau 2,5 luni acasa in co ceea ce este exclus, ca nu va semna nimeni !
Stiu ca la transfer, se transfera si zilele de concediu, dar in cazul suspendarii, al demisiei sau incetarea cu acordul partilor, ce se intampla cu concediul neefectuat?

Va voi tine la curent cu rezolvarea situatiei !
In primul rand , nu am acuzat asociatia de nimic, iar actiunea pe care vreau s-o introduc este momentan la nivel de intentie, pt ca nu stiu exact cadrul legal.
Da, modalitatea de calcul este precizata de lege iar calculul depaste de 3 ori prevederile legale.
Cum adica, nu este obligata asociatia sa-mi expuna modul de calcul? Dar dvs daca va umfla banca rata la credit si invoca ctr fara justificare clara si transparenta vi se pare ca e firesc inteleg !!

latka a scris:

D-le Grecu, daca as fi proprietar (de la distanta) in asociatia ce o administrati si v-as face hot, ca ati "delapidat", credeti ca ati veni imediat sa-mi dati mii de lamuriri ? : -)
Legea asociatiilor de proprietari e pentru toti, modul de calcul e la vedere, asociatia nu e obligata decit de instanta sa prezinte cum a calculat toate penalitatile. Listele s-au afisat luna de luna, nu a fost nimic ascuns.

Am un apartament pe care l-am avut inchiriat cativa ani si acum nu e locuit de 2 ani .
Dar pe scurt ideea este urmatoarea .
1. Mi-a aparut la plata o suma de 3600 lei care reprezinta penalitati, dar pe care NU poate/ nu vrea nimeni sa mi le justifice.
2. Conform legii suma penalitatilor NU poate depasi suma intretinerii, iar pe lista mea de intretinere daca intretinerea este 54 lei , penalitatile aferente sunt 154 !!! ceea ce este strigator la cer!
3. Am solicitat asociatiei prin mai multe adrese, in nenumarate randuri excplicatii, justificari, documente si REFUZA SA MI LE DEA. Mai exact NU mi se raspunde !!!

In conditiile acestea, eu am refuzat sa mai achit intretinerea, pt ca mi se pare ca ma jecmanesc pt ca nu locuiesc acolo!!

Vreau sa stiu , in sensul celor de mai sus, le pot face plangere penala pt delapidare si refuzul de a -mi oferi documente justificative?
Probleme cu suma de plata la intretinere
Răspuns la discuția Penalitati intretinere
Am încercat o înțelegere cu asociatia, ei cunosc problema, agreasera și propunerea mea, DAR pt ca la Adunarea Generală, unde s a discutat aceasta situație, 2 persoane din 19 nu au fost de acord cu reducerea penalitatilor, nu am putut ajunge din păcate, la un consens .
Conform celor expuse deja, eu mi am arătat bună credință încercând rezolvarea amiabila, motiv pt care întâlnirea s a încheiat exact asa cum ati spus și dvs. Le am explicat faptul ca nu voi achita penalitățile și aștept sa ma cheme în judecata pt recuperarea lor.
Pe alta parte, da, chiar voi consulta un avocat în ceea ce privește executarea fostului chirias și recuperarea sumelor datorate.
De asemenea voi solicita și expertiza unui contabil care sa verifice modul de calcul al penalitatilor dat fiind ca ele sunt de 3 ori mai mari decât suma de la întreținere, ceea ce denota clar ca nu sunt calcule cf legii, care spune ca penalitățile nu pot depăși suma restanta.

Mulțumesc frumos pentru informații.

Adam Grecu a scris:

Am inteles.
1. Trebuie sa va intelegeti cu asociatia in termeni amiabili;
2. Solicitati sa va intocmeasca o situatie detaliata a cheltuielilor si calculul penalitatilor; trebuie sa stiti daca la nivelul as. prop. exista un Regulament de penalizari - de unde ve-ti afla informatii privind modul de calcul al acestora;
3. Explicati-le ca ati fost de buna credinta, dar ca asa s-a intamplat - fara voia dvs;
4. In final, explicati-le ca nu o sa achitati penalitatile si ca daca vor, sa va cheme in instanta, dar atunci o sa solicitati ca pe langa dvs. sa cheme in instanta si pe chiriajul dvs. (banuiesc ca aveti documente, contract de inchiriere, etc);
5. Cum vi s-a explicat, doar instanta, in baza probelor, asa cum scria @gi-jane2:
Termenul nu e dispus de instanta ca e stipulat in lege, ce face instanta, e sa constate ca s-a implinit sau nu.