avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Activitate Cocollino

Activitate Cocollino

Răspuns la discuția Penalitati intretinere
Am încercat o înțelegere cu asociatia, ei cunosc problema, agreasera și propunerea mea, DAR pt ca la Adunarea Generală, unde s a discutat aceasta situație, 2 persoane din 19 nu au fost de acord cu reducerea penalitatilor, nu am putut ajunge din păcate, la un consens .
Conform celor expuse deja, eu mi am arătat bună credință încercând rezolvarea amiabila, motiv pt care întâlnirea s a încheiat exact asa cum ati spus și dvs. Le am explicat faptul ca nu voi achita penalitățile și aștept sa ma cheme în judecata pt recuperarea lor.
Pe alta parte, da, chiar voi consulta un avocat în ceea ce privește executarea fostului chirias și recuperarea sumelor datorate.
De asemenea voi solicita și expertiza unui contabil care sa verifice modul de calcul al penalitatilor dat fiind ca ele sunt de 3 ori mai mari decât suma de la întreținere, ceea ce denota clar ca nu sunt calcule cf legii, care spune ca penalitățile nu pot depăși suma restanta.

Mulțumesc frumos pentru informații.

Adam Grecu a scris:

Am inteles.
1. Trebuie sa va intelegeti cu asociatia in termeni amiabili;
2. Solicitati sa va intocmeasca o situatie detaliata a cheltuielilor si calculul penalitatilor; trebuie sa stiti daca la nivelul as. prop. exista un Regulament de penalizari - de unde ve-ti afla informatii privind modul de calcul al acestora;
3. Explicati-le ca ati fost de buna credinta, dar ca asa s-a intamplat - fara voia dvs;
4. In final, explicati-le ca nu o sa achitati penalitatile si ca daca vor, sa va cheme in instanta, dar atunci o sa solicitati ca pe langa dvs. sa cheme in instanta si pe chiriajul dvs. (banuiesc ca aveti documente, contract de inchiriere, etc);
5. Cum vi s-a explicat, doar instanta, in baza probelor, asa cum scria @gi-jane2:
Termenul nu e dispus de instanta ca e stipulat in lege, ce face instanta, e sa constate ca s-a implinit sau nu.


Răspuns la discuția Penalitati intretinere
Ideea este asa..
Acel chiriaș a locuit acolo 10 ani. Timp de 9 ani am ținut totul sub control, respectiv lumina și cablu, trimiteam facturile venite pe e mail și îmi trimitea chitanță iar pt întreținere( neavând aplicație) aveam o înțelegere cu administrația ca în momentul în care nu achita o luna sa ma sune și sa rezolv situația. Totul a fost perfect pana în 2019, când eu am avut un accident și m am operat pe coloană. Cu toate ca nu am mai reușit sa ajung la apartament decât foarte rar mergea tata nu am fost anunțată ca exista restanta la întreținere. Astfel după cca un an chiriașul a anuntat ca pleaca brusc. Atunci am aflat și suma rămasă restanta la întreținere.. de cca 6500 ron din care mai mult de jumătate erau penalitati.
Ce se întâmplase? Practic in acel an s a schimbat administratorul care nu a predat noii administrații înțelegerea cu mine și astfel de la momentul în care s a schimbat administratorul, chiriașul n a mai plătit, eu n am fost înștiințața și s a ajuns la o suma astronomica.
De la chirias n am reușit sa recuperez decât 1000 ron , restul refuzând sa plătească.
De ce spun ca e rea voință din partea administrației? Pt ca în bloc se știa ca 9 ani totul a fost sub control și nu au fost restante la apartament. Mai mult decât atât în bloc au fost 2 situații în care locatarii au avut sume mai mari de 100 mi-l la întreținere și asociatia, ca să ajute locatarul sa achite, le a redus cu 40 % suma din penalități. Deci, am considerat ca și eu pot fi ajutata , cu atât mai mult cu cât se știa cum s a ajuns aici și am dovedit bună credință, achitând mare parte din restanță.
Doar ca deși eu plăteam minim 500 sau 1000 lei, suma nu scădea decât cu 2-300 penalitățile fiind de 3 ori mai mari, ceea ce făcea aproape imposibila ajungerea la zi.
Cf pct 3 scris de dvs, pot invoca prescrierea sumelor din 2019 ?

Mulțumesc mult


Adam Grecu a scris:

Ce pot sa va spun eu:
1. Reaua vointa.
Este un termen pe care dvs. il inaintati aici, dar noi nu stim pozitia celorlati. Asadar ramane sa discutati in termenii acceptati si de catre asociatie ca nu-i chiar asa de simplu - inchiriez o locuinta si nu ma mai intereseaza... Faza este ca doar dvs., proprietarul raspundeti de tot si de toate necazurile pricinuite de catre chirias. La drept vorbind, vina va apartine in totalitate. Omul trebuia supravegheat, trebuia sa tineti legatura cu asociatia. Eu am credinta ca dvs. ati invatat ceva din aceasta intamplare;
2. Asa cum ati fost sfatuita, cereti asociatiei sa va puna la dispozitie documentele privind calculul penalitatilor si nu pot sa cred ca : ...avand in vedere ca suma de penalitati este de 3 ori mai mare decat restanta...)
3. Prescrierea - v-a raspuns corect @latka, dar cum reiese, trebuie, ori asociatia sa va actioneze in instanta, ori dvs. chemati in judecata asociatia. Faceti niste calcule, sa vedeti care solutie este in favoarea dvs.
Succes!

Răspuns la discuția Penalitati intretinere
Mulțumesc pt recomandări.
Refuzul meu de a plăti integral penalitățile are la baza următoarele motive
1. Motivul principal este ca intretinerea restanta este de 1500 ron și penalitățile de 4000, adică exact cum spuneam de 3 ori mai mari. Oricât as încerca să achit intretinwrea eșalonat ( eu avand un
copil minor in intretinere) penalitățile cresc mai ceva ca in poveste.. Ceea ce mi se pare clar ca, calculul acestora estw total eronat.
2. Am acceptat semnarea unui acord de plata , dar pt ei semnarea unui acord de plata însemna reducerea cu 10 % a penalităților si achitarea integrala în max 2 săptămâni, a debitului. In plus puneau condiția ca timp de 2 ani sa nu mai întârzii niciodata cu întreținerea, altfel voi plăti și cei 10% reduși.

In sensul celor spuse mai sus, chiar va rog sa mi spuneți dacă este posibil sa trimit un specialist care sa verifice modul de calcul al Întreținerii în general și în special a penalităților.


ynocentta a scris:

Refuzul dv de a achita integral debitul in evidenta genereaza aplicarea de noi penalitati la sumele cu titlu de restanta
Pretentia dv de reducere penalitati cu 40-50% nu are temei legal
Pentru a demonstra interes de solutionare amiabil puteti adresa solicitare de incheiere angajament de plata,care in eventual proces in instanta va demonstra respectul si interesul dv pentru achitare debit
Conform disp l nr 196/2018 valoarea penalitatilor nu trebuie sa depaseasca suma d ebaza la acre au fost aplicate
Pentru clarificare modalitatea aplicare penalitati aveti 2 variante fie solicitati oficial presdintelui de asociatie sa va comunice calculul esalonat al sumelor de intretinere lunara suma de baza +penalitatea aplicata,fie contactati expert contabil acreditat CECCAR care sa efectueze expertiza financiar contabila
Termenul general de prescriptie drept de executare debite este de 3 ani-daca in interiorul termenului,
creditorul=asociatia de proprietari nu a incheiat acte pentru recuperare debit in evidenta
Termenul de prescriptie se dispune numai de catre instanta de judecata la cererea partii interesate

Răspuns la discuția Penalitati intretinere
Mulțumesc frumos pt informații.
Este exact cum spuneam. Suma penalităților a depășit de 3 oți suma restanta.
Mai mult decât atât refuza sa răspundă adreselor depuse la Asociația cu nr de înregistrare.
Voi solicita insa modul de calcul și voi apela la un contabil pt verificarea sumelor.
Buna ziua.
Speta mea este urmatoarea:
- am avut ap. inchiriat iar cetateanul respectiv mi-a lasat o suma mare restanta, la intretinere ! Eu am achitat de buna credinta intretinerea, dar refuz sa achit integral penalizarile care mi se par exorbitante.
Am propus asociatiei
- o reducere a cuantumului penalitatilor de 40-50 % si au refuzat, desi au facut acest lucru in alte 2 cazuri similare !!
- un acord de plata pe 5-6 luni , dar AU REFUZAT !
1. II pot acuza de rea vointa si discriminare ?
2. Cum pot verifica daca suma penalitatilor a fost calculata corect ? (avand in vedere ca suma de penalitati este de 3 ori mai mare decat restanta)
3. Sumele neplatite in cat timp se prescriu ?
Răspuns la discuția Reprezentativitate sindicat!
Pai momentan sunt firmele X+Y+Z. Dupa fuziune, firmele Y si Z, vor deveni X.
In conditiile in care membrii de la Y si Z, vor deveni salariati ai firmei X, prin act aditional de schimbare a denumirii angajatorului, fiindu-le transferate toate drepturile, nu se transfera si calitatea de membru?
Pt ca dupa fuziune, societatile Y si Z, nu vor mai exista.
Vreti sa-mi spuneti ca dupa fuziune, trebuie reluata procedura de obtinere a noii reprezentativitati ?


freeelis a scris:

Membrii pot figura in continuare la organizatiile sindicale din care fac parte in prezent, insa acestea nu vor mai avea reprezentativitate la nivelul societatii.


Buna,
Fac parte dintr-o organizatie sindicala, care este reprezentativa pentru 3 unitati, din cadrul unui grup. De curand am fost informati despre faptul ca cele 3 unitati, urmeaza sa fuzioneze cu firma "mama" si sa devina una singura.
In conditiile in care se va produce fuziunea, cum vor figura membrii nostri de sindicat? Transferul drepturilor/beneficiilor tuturor celor 3 unitati, se va face automat, dar calitatea de membru se va transfera?
In cazul in care adeziunea semnata de membri este in calitate de angajat al societatii X, Y si Z, iar prin semnarea adeziunii, membrii isi dau acordul ca lunar sa le fie retinuta cotizatia de catre societatea angajatoare (din cadrul grupului), dupa fuziunea celor 3 societati, poate firma X, sa retina cotizatia pt noii salariati ai firmei Y si Z?
Răspuns la discuția Cod incadrare functie
freeelis a scris:

Cocollino a scris:

... FARA ca eu sa fi fost de accord cu acest lucru??


La modificarea organigramei sau statului de functii nu se solicita acordul salariatului ... numai in cazul modificarilor la c.i.m., potrivit Codului Muncii, este necesara obtinerea acordului acestuia.


In urma relocarii pe noia functie nu exista un CIM, nu exista o fisa postului , nu exista un Act additional...
Asta ce mai e?
Răspuns la discuția Cod incadrare functie
freeelis a scris:

Nu se intampla nimic...va afectat la salariu?


NU, nu mi-a fost afectat salariul , DAR mi-a fost intrerupta vechimea pe post de studii superioare si am pierdut ocuparea unui post in sistemul bugetar , pt ca nu am avut vechimea solicitata de ei , pe un post de studii superioare.
Răspuns la discuția Cod incadrare functie
In urma relocarii pe noia functie nu exista un CIM, nu exista o fisa postului , nu exista un Act additional...
Asta ce mai e?