avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Activitate Alexs

Activitate Alexs

Multumesc pentru raspuns, elga50.
Problema receptivitatatii este una delicata, termenul fiind subiectiv. Poate ca din perspectiva dansilor ei fac tot ce este posibil. Din perspectiva noastra parca ne-am administra mai mult singuri.

Pentru a-mi putea clarifica nelamuririle as mai avea nevoie de o precizare de ordin general. Cand am o problema si decid sa ma adresez in scris asociatiei de proprietari, exista un termen in care problema trebuie rezolvata (ca atunci cand depui o petitie la o institutie a statului)?
Buna ziua si Hristos a inviat!

Va prezint pe scurt problema cu care ma confrunt in speranta ca voi putea obtine o sugestie din partea dumneavoastra.

Stau la penultimul etaj al unui bloc din Bucuresti (etajul 6 din 7).
In cursul iernii trecute, din cauza stratului mare de zapada adunat pe bloc am avut probleme cu infiltratiile de apa. Mai exact, din cauza problemelor la strasina, o mare parte din zapada topita s-a scurs pe fatada blocului, infiltrandu-se intre plansee si umezind colturile dinspre exterior ale tavanelor din baie si bucatarie.
Aceasta situatie s-a mentinut timp de mai multe saptamani si evident ca s-a stricat si zugraveala.

In acea perioada am apelat in repetate randuri la administratorul blocului, dar am primit ca raspunsuri faptul ca nimeni nu poate executa lucrarea iarna si ca trebuie sa asteptam sa vina primavara.
Imediat dupa imbunatatirea vremii, pozitia administratorului s-a schimbat. Ni s-a spus ca o lucrare de reparatie a acoperisului nu s-ar justifica pentru ca urmeaza sa se faca anul acesta reabilitarea termica a blocului (am obtine aceleasi efecte cu o cheltuiala minima din partea asociatiei).
Dupa ce s-au primit asigurari de la primarie ca blocul nostru va fi in primele 10 reabilitate termic, brusc administratorul s-a decis sa repare si acoperisul, apeland la serviciile unei firme dubioase, fara sa convoace cineva vreo adunare generala.

Reparatia s-a facut intr-o zi, la o parte din cele 6 scari, cheltuiala totala fiind in jurul a 26.000 lei! Situatia cu acest contract a fost mult mai complicata, insa presupun ca nu toate detaliile sunt relevante in momentul de fata.
Dincolo de toate celelalte nereguli evidente si ca o concluzie, s-a decis ca toti locatarii scarilor impactate sa plateasca reparatia, costul pe apartament fiind in jur de 350 lei.

Am incercat sa citesc legislatia (lega nr. 230/2007 si norma metodologica de aplicare a ei), cel putin partea care am considerat ca m-ar interesa in aceasta situatie, dar n-am reusit sa imi formulez o opinie clara.
Problema initiala nu s-a rezolvat nici dupa reparatia in valoare de 26.000 lei. Am in continuare infiltratii pe tavan din cauza apei scurse pe fatada.
Stiu ca sunt obligat sa platesc o reparatie a unui spatiu comun, dar aceasta obligativitate se mentine chiar si daca reparatia nu mi-a rezolvat problema?! Ce pot face?
Răspuns la discuția Plata prin ordin de plata
Buna ziua,

Sper ca nu este o problema pentru ca postez intr-un subiect vechi.
As avea o intrebare legata de ordinul de plata.

Sa presupunem ca firma X solicita cumparatorului (persoana fizica) dovada platii unei sume (pret) in contul sau pentru ridicarea unui produs pe care firma X il comercializeaza.
Daca respectivul cumparator transfera banii in contul firmei X si firma X nu isi mai onoreaza obligatiile (nu recunoaste tranzactia sau nu accepta dovada platii), cumparatorul mai are vreo posibilitate de anulare a transferului realizat?
SE PARE ca Metrorex ia in considerare despagubirea clientilor sai, ori prin returnarea unei sume de bani, ori prin prelungirea abonamentelor cu numarul de zile in care este greva. Totusi, din cate inteleg, acest lucru nu se poate obtine decat daca dai in judecata Metrorex, iar, dupa cum spunea si eu.ro.lex, in cazul de fata beneficiile sunt depasite cu mult de cheltuieli.
O petitie la ANPC dupa eventualul refuz al Metrorex de a rambursa costul zilelor de greva, credeti ca ar avea vreun efect pozitiv pentru mine? Legal vorbind, sunt indreptatit sa solicit asa ceva?
Cum s-ar calcula suma ce trebuie sa mi se ramburseze, avand in vedere ca greva se va desfasura doar intre orele 06:00 si 16:00, nu toata ziua?

Va multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua.

Dupa cum se stie deja, maine, 16.11.2009, incepe greva la Metrorex, intre orele 06:00 si 16:00, pe o perioada nedeterminata.

In cazul in care am deja un abonament la metrou cumparat, exista vreo cale legala prin care sa solicit decontarea din partea Metrorex a zilelor de greva (zilele in care nu pot sa beneficiez de abonamentul platit)?

Va multumesc
Răspuns la discuția Custodie echipamente tehnice
Multimesc pentru raspuns.
Am studiat 3 modele de contract de depozit, dar din pacate nu mi-am clarificat nedumeririle.
Mi se pare ca termenii in care sunt redactate respectivele contracte sunt mult prea generali, in timp ce eu as dori sa stiu si sa inteleg aspecte mai concrete.
De exemplu, un bun primit in custodie si pentru care nu se plateste nicio taxa in perioada cat se pastreaza in custodie isi pierde sau nu valoarea in timp ca orice alt bun? Daca isi pierde valoarea, cine il evalueaza si dupa ce criterii?
Stiu ca respectivul echipament trebuie predat in aceleasi conditii in care a fost primit: cutie originala, carte tehnica, accesorii, etc. Ce se intampla daca din aceste obiecte, unul lipseste? Spre exemplu ambalajul sau instructiunile de folosire. Poate proprietarul sa solicite achitarea contravalorii produsului complet ca si cum ar fi nou, sau se achita doar contravaloarea obiectelor lipsa?
Buna ziua!

As dori sa aflu in ce lege pot afla detalii despre predarea in custodie a echipamentelor tehnice?
In ce conditii se poate face, care sunt obligatiile partilor, cum se stabileste contravaloarea unui echipament nepredat/deteriorat/etc la rezilierea contractului?
Multumesc anticipat pentru sugestii.
Nu, nu sunt jurist.

AVLIL a scris:

O datorie trebuie platita daca vrea creditorul, ca principiu... dupa un timp, ea se poate plati numai daca vrea debitorul...
E simplu, legal vorbind.


Corect. Nimic de zis, fiecare isi asuma urmarile actiunilor sale, dar eu am o problema cu modul in care actioneaza firmele gen EOS KSI, nu cu efectul actiunilor lor.
Ca o instanta isi da incuviintarea pentru executare silita inainte sau dupa ce avocatul respectiv depune cererea, din punctul meu de vedere e doar o problema de nuanta. Tot acolo se ajunge - in instanta.
Dar de fapt stim cu totii ca niste cuvinte mari ca "executare silita" puse intre 2 articole de lege, rupte din context, cauta sa aduca initiatorului niste bani foarte ieftin, prin intimidare. Nu?

Legal nu va interzice nimeni sa solicitati niste bani care nu vi se mai cuvin (faptul ca timp de 3 ani creditorul nu ia masuri arata nivelul sau de interes fata de acea suma), dar etic vorbind unde se trage linia intre eficienta economica si inselaciune?
Daca eu conving o persoana sa-mi vanda apartamentul pe 100 de lei, beneficiind de anumite lipsuri ale acelei persoane (de orice fel), ce sunt? Un negociator desavarsit sau un infractor?
Firma asta a fost vreodata serioasa?
Intreb pentru ca foarte multa lume se plange de somatii primite pentru datorii mai vechi de 3 ani, de fapt chiar pana la 8-9 ani vechime.
Inteleg ce spune AVLIL ca depinde foarte mult de atitudinea ambelor parti in cei 3+ ani, dar vin si intreb: daca firma EOS KSI a luat masuri impotriva unui datornic si l-a chemat in instanta inainte sa se implineasca cei 3 ani, ce rost mai au somatiile la 4-5 ani dupa aparitia datoriei? Ori lasi instanta sa se pronunte si te duci direct cu executorul judecatoresc la usa omului (daca ti se da dreptate) ori stai in banca ta, nu?! Orice alta abatere de la scenariul asta (la mai tarziu de 3 ani) mi se pare hartuire.

Dar nu pentru asta am postat.

Revin cu prima intrebare si anume daca firma asta a fost vreodata serioasa sau a fost inca de la inceput un fel de camatar fara talent juridic?!

Am citit zilele astea o somatie de la EOS KSI care m-a uimit si distrat in acelasi timp.
Ceva de genul ca daca datornicul respectiv nu achita suma de x lei (peste 10.000 parca) in 5 zile -si aici vine partea tare- respectivul avocat, reprezentant al firmei EOS KSI, va inainta o cerere de executare silita catre executorul judecatoresc.:D=D>
Nu tu chemare in instanta, nu tu decizie definitiva a judecatorului, nimic. Doar o persoana juridica ce ameninta cu o cerere de executare silita. M-a distrat enorm tentativa firava de recuperare a unei datorii vechi de 6 ani in acest mod.
Nu mai vorbesc de felul in care erau redactate somatia si cererea respectiva: antet si subsol printate in original (nu xerox), color, dar semnatura si stampila scanate si printate ulterior.
Daca atitudinea era alta si in loc de somatie era o solicitare, trecea imediat drept scam (gen presedinte de tara bananiera care vrea sa-si deschida afacere in Romania si are nevoie de 5000 euro sa-si faca actele sau prostii de genul asta). Iti pierzi rapid credibilitatea cu astfel de lucruri.

Eu inteleg ca e mai ieftin sa trimiti niste scrisori decat sa angajezi un avocat si sa dai un om in judecata, dar pana la urma oamenii astia chiar fac profit din asa ceva? Eu nu-mi dau seama cum mai merge afacerea aia la ce aud/vad despre ei.