avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Activitate Bobocea_Luminita

Activitate Bobocea_Luminita

Buna seara. Va multumesc mult pentru raspuns! Am fost astazi si am semnat contractul. In urma verificarii actelor, totul pare ca ar fi in regula, insa la semnare am primit toate actele de la vechiul proprietar in original, mai putin actul de proprietate (un act de mostenire). Notara ne-a spus ca toate actele ce tin de imobil (cum ar fi cadastrul, contractul de vanzare cumparare, certificatul energetic si intabulare) ar trebui transmise catre noul proprietar in original. Doar actul de proprietate (actul de mostenitor) ar trebui transmis in copie. Mi-ati putea confirma va rog frumos ca acest lucru este corect si aceasta este procedura care ar trebui urmata de notar? Va multumesc frumos inca odata!

Madalina Pascu a scris:

Buna ziua, pentru a beneficia de o consultanta eficienta asupra situatiei dvs. concrete, trebuie sa luati legatura cu un avocat si sa ii prezentati toate actele (inclusiv contractul de schimb) care urmeaza sa se incheie sau care stau la baza incheierii schimbului. De asemenea ar trebui sa va grabiti intrucat termenul de intrevedere la notar este foarte scurt.

Buna ziua,

Va contactez pentru a va prezenta situatia in care ne aflam si pentru a va solicita o consultatie, evaluarea dumneavoastra intr-un contract de schimb imobiliar.

Am primit o oferta de a schimba locuinta noastra din Bucuresti, Piata Romana (Bd. Dacia intersectie cu Nicolae Iorga) din partea unui proprietar care ne ofera un apartament de 2 camere in zona Lucretiu Patrascanu (Bd. Basarabia -Costin Georgian). Locuinta noastra este intr-o curte in comun, din care intreaga curte si celelalte locuinte au fost cumparate de un proprietar care a schimbat destinatia spatiului din locuinta in restaurant si in tot acest timp in care restaurantul a functionat, ne-au creat foarte multe probleme de la o constructie pe care dumnealor au ridicat-o pentru a crea un nivel superior al cladirii (o terasa) chiar la mai putin de 1 metru fata de corpul nostru de cladire, umbrindu-ne astfel casa, zgomote in fiecare zi de la restaurant, atat din partea angajatilor, pe care ii auzeam din cele doua laturi cu care se invecineaza cladirea, pana la petreceri zgomotoase in timpul noptilor (de joi pana duminica), nunti, zile de nastere si botezuri, intre orele 22.00 si 05.00 dimineata, in urma carora datorita zgomotului extrem de deranjant la acele ore, am chemat de mai multe ori politia sectorului 1, in urma carora restaurantul primea o amenda pentru deranjarea linistii publice, insa continua apoi petrecerile.
In momentul in care a fost construita acea cladire supraetajata chiar deasupra corpului nostru de cladire, si se aduceau modificari cladirii fara acordul nostru, ca proprietari invecinati, de asemenea a fost o interventie a politiei, in urma careia a fost deschis un proces de primaria generala, deoarece cladirea se afla intr-o zona istorica protejata, si de asemenea nu exista in acel moment autorizare de construire si pentru a aduce modificari cladirii in zona protejata. In urma acelui restaurant, s-au instalat apoi alte cateva restaurante, iar in prezent spatiul este dat in functionare unui centru de cabinete medicale.
In acest moment, proprietarul ne-a propus sa ne ofere un apartament in zona Lucretiu Patrascanu, asa cum am scris mai sus, de doua camere, 45.50 mpu. In schimbul locuintei noastre, de aproximativ 40mpu, in plus cu spatiul comun din curte.

Insa cum au existat mereu aceste probleme cu restaurantul, iar proprietarul ignorand aproape in orice situatie reclamatiile noastre catre diverse directii ale primariei, atat pentru zgomotul produs, cat si pentru construirea neautorizata si lipsa aprobarii noastre, ca proprietari invecinati pentru schimbarea destinatiei spatiului din locuinta, as fi dorit sa obtin o consultatie impreuna cu un avocat pentru a ii putea prezenta problema noastra, si pentru a ii solicita sfatul. In acest moment, actele au fost depuse spre verificare la un notar, insa as fi avut cateva neclaritati in legatura cu actele care ar trebui aduse si modul in care ar trebui sa se desfasoare intalnirea la notar si incheierea contractului.

Doresc sa mentionez ca actul de proprietate este pe numele mamei mele, si de asemenea, ea a acceptat acest schimb, in urma vizionarii apartamentului, si este programata intalnirea la notar saptamana viitoare, Marti, pe 6 Septembrie.
In ceea ce priveste actele, a fost confirmat cu notarul ca ar fi cele de la linkul urmator, iar atat mama cat si proprietarul copermutant au act de mostenitor asupra locuintei.

[ link extern ]

Insa proprietarul cu care se va incheia schimbul are domiciliul in Italia, si de asemenea, ca si act de identitate a prezentat la notar, un buletin din Italia, in timp ce actul de mostenitor este incheiat cu datele buletinului din Romania. In acest moment, conform unei prezumtii datorita faptului ca actul de mostenitor a fost incheiat in anul 2015, actul de identitate din Romania ar trebui sa fie inca valabil, proprietarul avand 2 acte de identitate.

In baza acestei descrieri a situatiei in care ne aflam, ne-ati putea ajuta, va rog frumos, cu o informatie in ceea ce priveste actele si anume daca proprietarul a adus la notar buletinul din Italia, dar in actul de mostenitor, sunt mentionate datele buletinului roman, ar putea exista probleme la incheierea contractului (si ar trebui ca in actul de mostenitor sa fie actualizate un vreun fel aceste date)?

De asemenea, ne-ati putea ajuta cu o confirmare a actelor (cele mentionate la linkul de mai sus) si a ne ajuta cu o evaluare a situatiei, si a eventualelor riscuri pe care le-ar presupune un contract de schimb imobiliar, sau situatii pe care ar mai trebui sa le verificam impreuna cu notarul?

Doresc sa mentionez ca proprietarul a mentionat ca va renova apartamentul, inainte de a ni-l preda pentru mutare, si de asemenea, ca mutarea se va face in termen de 30 de zile, de la data incheierii contractului, acestea fiind singurele clauze pe care le-am discutat in acest moment pentru a fi adaugate in contract.

Va multumesc,

Luminita
Răspuns la discuția proces succesiune
Buna ziua, va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Imi puteti spune ce inseamna faptul ca venitul minim pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca 300/ 600 lei? Va scriu acest mesaj in numele mamei mele care locuieste singura si este pensionara. In cazul in care eu locuiesc cu chirie, separat de mama mea, dar am adresa de resedinta la casa mamei (asa cum scrie in buletin), se poate considera ca mama este singurul membru al familiei?

Multumesc.
Buna ziua, as dori sa incep un proces de succesiune si as as dori sa stiu daca pot beneficia de asistenta gratuita pe durata procesului, adica daca pot beneficia de un avocat din oficiu, in cazul in care nu pot acoperi onorariul solicitat de un avocat particular. Daca este posibil, as dori sa stiu care sunt conditiile pe care le indeplinesc si cum se poate demara acest proces - carei instante trebuie sa ma adresez.

Va multumesc.
Buna ziua,

As vrea sa stiu ce drepturi au cei care locuiesc intr-o curte comuna asupra proprietatii lor.

Curtea are 3 proprietari - o familie alcatuita din doua persoane, o persoana care locuieste singura, iar al treilea proprietar nu locuieste aici, ci a inchiriat spatiul unui restaurant.

Persoanele care locuiesc aici trebuie sa treaca zilnic prin fata acestui restaurant, acesta ocupand partea din fata a curtii.

Mentionez ca proprietarul care a inchiriat spatiul nu ne-a intrebat nimic inainte de a-i aduce aici pe cei de la restaurant, mai mult, nu a creat nici un culoar de servitute pentru ca noi sa putem trece.

In curte momentan locuiesc 2 persoane : eu si o batrana si as vrea sa stiu daca ne putem constitui intr-o asociatie care sa se poata opuna stabilirii unui restaurant aici. In general, este voie sa se aseze un restaurant intr-o curte comuna (in care locuiesc mai multe persoane)?

Va multumesc pentru raspuns.