Buna ziua, bine v-am gasit. Cat mai pe scurt : M-am casatorit in 2002 cu o femeie care avea o fiica de 5 ani, Alexandra. Ne-am trait viata impreuna de atunci si pana in prezent, adaugand pe parcurs inca o fiica familiei. Alexandra are acum 14 ani. Ea provine dintr-o fosta casatorie a sotiei mele, care s-a terminat cu divort dupa 3 luni, divort care nu a dispus NIMIC in actul judecatoresc despre copii sau bunuri de partaj. Probabil ca judecatorul a considerat ca in 3 luni, nu aveau cum sa aiba copii :). Zambesc, dar situatie e crunta. Ne chinuim de 2 ani, prin discutii, sa il convingem pe tatal biologic sa imi semneze adoptia Alexandrei. El a cunoscut-o pana la varsta de 4 luni, dupa aceea a avut loc divortul, si dus a fost. Nu o cunoaste, si nici ea pe el. Ea a trait la bunici impreuna cu mama sa pana la 5 ani cand am aparut eu in viata lor. Nu s-a cerut/impus niciodata pensie alimentara, din moment ce in actul de divort, repet, nu exista mentiune despre copil..
Ce vreau: sa-mi poarte numele.
Am inteles din gura lumii ca de la 14 ani ea are dreptul de a vorbi/decide in fata unui complet judecatoresc in acest sens. Cat de adevarat este? La cei 14 ani ai sai, ea deja a cerut sa vorbeasca personal cu tatal biologic sa-i ceara aprobul adoptiei, noi i-am permis, dar el a refuzat-o si pe ea. Insa este un copil inteligent si matur, si ar face fatza in tribunal.
Am fost ieri la un avocat, o cunostinta, care este axat mai mult pe partea penala. Mi-a spus ca daca tatal biologic nu vrea, nu se poate face nimic. Daca lucrurile stau asa, ce as putea face sa il constrang intr-un fel? Sotia mea ii poate cere pensie alimentara retroactiv pe ultimii 14 ani? Cu rejudecare a divortului, de data aceasta incluzand copilul omis anterior?
Ce sfaturi imi dati? Sunt disperat, am ajuns sa ne certam noi, sot si sotie, din frustrare si neputinta asupra propriului copil. Daca vrem sa plecam intr-un concediu inafara tarii, trebuie sa cerem permisia tatalui biologic, care cand nu vrea, nu ne raspunde, si stam acasa. Ajutor.
PS - acum Alexandra poarta numele bunicilor din partea mamei, pentru ca la nastere tatal ei nu a recunoscut-o, deci nu a existat pe certificatul de nastere original. Insa in timpul divortului, a apelat el la cunostinte din primarie, si i s-a acordat un alt Certificat de nastere copilului, cu numele tatalui trecut in dreptul rubricii respective. Insa nu a putut sa-i dea si numele lui de familie copilului, pt asta i se cerea sa mearga in tribunal si s-a lipsit. Insa nu contesta nimeni ca el este tatal biologic. Este.
Cel mai recent răspuns:
robpetrache , utilizator
17:43, 24 Aprilie 2010