avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Locul prestarii serviciului.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Locul prestarii serviciului.

O firma din RO, platitoare de TVA, presteaza servicii de consultanta pentru o firma din UE, tot platitoare de TVA. Serviciile le presteaza la sediul clientului.
Am inteles ca factura se emite fara TVA. In acest sens trebuie intocmit vreun contract in care sa fie specificat faptul ca serviciile se presteaza la sediul clientului? Sau doar datorita faptului ca clientul are sediul in alt stat UE din start se factureaza fara TVA? Sau trebuie intocmit contract oricum chiar daca nu se specifica locul prestarii serviciului? Dar in situatia in care serviciile de consultanta s-ar presta la sediul firmei din RO dar tot pt un client dintr-un alt stat UE, se factureaza cu TVA sau fara?
V-as ruga daca se poate sa mentionati si legislatia referitoare in acest sens.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 15:36, 7 Aprilie 2010
Daca serviciile se presteaza in Romania catre o firma din UE factura se intocmeste normal , purtand TVA-ul aferent contravalorii serviciilor prestate!
Parerea mea este ca , si in cazul in care serviciile le prestati in afara tarii dar firma este din Romania , facturarea se va face tot cu TVA. Insa sfatul meu este sa intrebati la ANAF pentru a evita sanctiuni ulterioare!
Succes!
:luck:
Va multumesc pentru raspuns.

Clientul nostru sustine ca factura ar trebui emisa fara TVA in ambele situatii adica chiar daca serviciile de consultanta se vor presta la sediul nostru din RO sau se vor presta la sediul clientului(beneficiarului) in alt stat UE si nu trebuie intocmit nici un contract in care sa fie specificat locul unde se presteaza serviciul ci prin faptul ca clientul ne comunica un cod valid de tva este suficient si obligatoriu sa facturam fara TVA. Clientul sustine ca in acest sens exista legislatie europeana dar nu stiu daca are dreptate.
ART. 133

Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice.

Facturati fara tva, "neimpozabil in Romania"
locul efectiv al prestarii serviciilor intre doua persoane impozabile, conteaza doar in cazul exceptiilor de la art . 133, alin 4.
in cazul prezentat de dvs. nu este vorba de nici o exceptie, deci se aplica regula generala, neimpozabil in romania.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Va rog daca se mai poate sa ma lamuriti si in privinta contractelor si anume; trebuie incheiat neaparat contract intre cele doua firme pentru a nu avea discutii ulterioare legate de facturarea fara TVA sau e suficient faptul ca beneficiarul are sediul si cod de TVA in alt stat UE. Sau incheierea contractelor este obligatorie din alte considerente? Sau nu e obligatoriu sa existe contract?

Va multumesc din nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locul prestarii serviciilor alina240 alina240 Conform art. 133 ( daca bine retin) din Codul Fiscal, locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde prestatorul isi are sediul dar exista foarte ... (vezi toată discuția)
Factura intracomunitara din israel mericami mericami buna seara am o factura de vanzare catre Israel ,este facuta cu tva unde o bag in decontul de tva ,pt ca in 390 nu se trece ? a ce rand? multumesc (vezi toată discuția)
Tva intercomunitar vio38 vio38 Cum factureaza o firma cu sediul in Romania o prestare de serviciu catre o societate dintr-o tara a a UE, pentru un serviciu prestat aici in tara? Se percepe ... (vezi toată discuția)