avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Locul prestarii serviciilor
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Locul prestarii serviciilor

Conform art. 133 ( daca bine retin) din Codul Fiscal, locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde prestatorul isi are sediul dar exista foarte multe exceptii in care locul prestarii serviciului se considera locul unde isi are sediul beneficiarul.
Cum as putea afla pentru care servicii se considera locul prestarii serviciului RO, desigur pentru prestatori din RO.
Si in aceste situatii se factureaza cu TVA? Adica 1000 euro serviciul + 190 TVA= 1190 total factura? Deci incasez 1190 euro din care 190 platesc aici in RO TVA-ul?

Va rog sa imi spuneti daca gandesc corect.
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 16:02, 9 Iulie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns. Da suntem platitori de TVA. Poate nu m-am exprimat bine dar cand am spus locul prestarii serviciilor m-am referit la servicii intracomunitare. Iar referitor la autorizatie urmeaza sa ne autorizam si desigur vom cere sa fim autorizati sa prestam si la domiciliul clientilor dar in cazul in care clientul ar fi din afara Ro dar intr-o tara UE atunci nu stiu daca va trebui sa facturam cu TVA sau fara. Acel articol din Codul Fiscal se refera la locul prestarii serviciilor adica in care tara UE si in functie de asta se va sti cum trebuie facturat, cu TVA sau fara. Dar pentru anumite servicii locul prestarii lor se considera a fi tara unde prestatorul isi are sediul. Si eu nu stiu care sunt acele servicii.
~ Conținut șters la cerere ~
Ca regula generala, locul prestarii este acolo unde este stabilit prestatorul sau unde are un sediu fix de la care serviciile sunt prestate.Aceasta regula se aplica numai in situatiile in care nu este aplicabila o exceptie:
Exceptii:
-servicii legate de bunuri imobile - locul prestarii locul unde este situat bunul imobil;

-transportul si serviciile legate de transport-se considera ca un transport intracomunitar de bunuri are loc acolo unde incepe transportul bunurilor sau, prin exceptie,in statul membru UE care a atribuit codul de TVA in baza caruia serviciul a fost prestat beneficiarului, daca serviciul este prestat unui beneficiar care comunica un cod valabil de TVA (cu prefix) din alt stat membru UE decat cel de plecare a transportului intracomunitar de bunuri.

-servicii intangibile altele decat serviciile de telecomunicatii si servicii furnizate pe cale electronica-daca prestatorul si beneficiarul nu sunt stabiliti in aceeasi tara atunci locul prestarii este acolo unde beneficiarul este stabilit sau are un sediu fix pentru care este prestat serviciul, daca:
- beneficiarul este stabilit sau are sediul fix in afara UE sau
- beneficiarul este stabilit sau are sediul fix in UE si este o persoana impozabila;

-servicii de telecomunicatii si servicii furnizate pe cale electronica;in situatia in care beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in Comunitate, indiferent daca prestatorul este stabilit in interiorul Comunitatii sau nu este
stabilit in Comunitate si nici nu are un sediu fix de la care sunt prestate serviciile in Comunitate acolo unde beneficiarul este stabilit sau are un sediu fix pentru care este prestat serviciul.

-expertize si lucrari efectuate pe bunuri mobile corporale- se considera ca serviciile de expertiza si lucarile efectuate asupra bunurilor mobile corporale au loc:
- acolo unde serviciile sunt efectiv prestate sau
-in Statul Membru care a atribuit codul de TVA beneficiarului in scopul prestarii acestor servicii, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1- beneficiarul comunica un cod valid de TVA (cu prefix) din alt Stat Membru decat Statul Membru in care serviciile sunt efectiv prestate;
2- bunurile sunt transportate in afara Statului Membru in care serviciile sunt efectiv prestate,dupa ce au fost rocesate sau expertizate.

-alte servicii de intermediere-se considera ca serviciile de intermediere au loc:
- in Statul Membru unde are loc operatiunea de baza (pentru care intervine intermediarul) sau
- in Statul Membru care a atribuit codul de TVA in baza caruia serviciul de intermediere a fost prestat beneficiarului, daca serviciul este prestat unui beneficiar care comunica un cod valabil de TVA (cu prefix) din alt Stat Membru decat
cel de in care are loc operatiunea de baza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
katica, utilizator
Buna. Am o spalatorie auto si sunt platitor de TVA. Trebuie sa fac o factura catre o societate din Ungaria ( este platitor de TVA). Locul prestatiei este in Romania. Cum fac factura?

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar chirie aur_club aur_club Suntem o firma platitoare de Tva cu sediul Romania dorim sa inchiriem un autoturism din UE tot de la o firma platitoare de Tva. La facturarea chiriei se ... (vezi toată discuția)
Tva din 2010 camicami camicami ce inseamna ca TVA se va aplica in locul in care este stabilit clientul? incepand cu 01.ian.2010 Cum intocmeste factura,din punct de vedere TVA o societate ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)