avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme documentatie cadastrala!! Urgent!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme documentatie cadastrala!! Urgent!!

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat in privinta urmatoarei situatii.

Detin un teren pe baza unui titlu de proprietate eliberat de catre primarie(prin reconstituirea dreptului de proprietate) .
Terenul se afla pe autostrada Bucuresti-Pitesti ( tine de Dambovita)
In titlul de proprietate apar urmatoare le vecinatati:
E- Autostrada
V- Padure
N- Proprietar X
S- Proprietar Y

Suprafata din titlul de proprietate este 10.000 mp

In transversalul terenului detinut se afla un canal de desecare (i-as pune mai degraba SANT, deoarece are o latime de 1.5m si o adancime de 0.5 m),

In urma intocmirii documentatiei cadastrale , din suprafata totala a terenului de 10.000 mp (conform titlului de proprietate ) a fost eliminata in cadrul documentatiei cadastrale suprafata aferenta canalului , aparand astfel ca sunt proprietar pe o suprafata de doar 1800 mp (un minus de 200 mp). De asemenea terenul a fost impartit in 2 parcele despartite de un canal , fiecare avand numar cadastral propriu. Conform acestei documentatii sunt proprietar pe 2 parcele in loc de una , si acelea separate.

Noile vecinatati din cadrul documentatiei cadastrale sunt:

Parcela 1:
E- Autostrada
V- Canal
N- Proprietar X
S- Proprietar Y

Parcela2:
E- Canal
V- Padure
N- Proprietar X
S- Proprietar Y

- La adresa trimisa catre primaria locala, raspunsul precizeaza faptul ca acel canal se afla in proprietatea mea, conform titlului de proprietate,
- in cadrul Ordinului 534 publicat in M.O nr 744/21.XI.2001 (Privind aprobarea normelor tehnice pentru introducerea cadastrului general) la punctul 8.2.1 se precizeaza: Terenurile arabile amenajate sau ameliorate prin lucrãri de desecare, terasare, irigare etc. se vor delimita si se vor înscrie la arabil cu întreaga lor suprafatã, incluzând si suprafetele ocupate de canale, diguri, taluzuri, debusee, benzi înierbate etc., care au lãtimi mai mici de 2 m, cu exceptia celor din proprietatea Societãtii Nationale "Îmbunãtãtiri Funciare" - S.A. si Companiei Nationale "Apele Române" - S.A., care se vor înregistra la categoria de folosintã curti-constructii., canalul de desecare existent pe teren incadrandu-se in aceasta categorie (are o latine de doar 1.5m)

- Rapunsul trimis de catre Oficiul de Cadastru la adresa prin care am solicitat sa mi se comunice daca exista cadastru si numar cadastral aferent, care sa consfinteasca dreptul de proprietate detinut de altcineva , precizeaza ca nu exista cadastru si numar cadastral pe acel canal.
(Tin sa precizez ca exista o lege a cadastrului pentru imbunatatiri funciare in care se precizeaza ca fiecare canal de desecare sau irigatii trebuie sa aiba cadastru, numar cadastral, schite aferente)

- Am trimis adresa la Anif si SNIF prin care am solicitat sa mi se comunice daca au acte de proprietate pe acele canale. In raspunsul acestora mi se comunica , ca toate canalele de irigatii sau desecari fac parte din domeniul public. De asemenea i-mi fac trimitere la un decret prezidential din 1984 (nepublicat in Moficial, inca in vigoare) in care se precizeaza faptul ca in acea zona se vor amenaja niste sisteme de irigatii. In cadrul decretului se precizeaza ca exista anexe cu schitele de amplasament a acestora.)

- Am solicitat ANIF-ului si SNIF-ului sa-mi furnizeze anexele acestui decret ce cuprind schitele de amplasament. Rapunsul a fost ca nu detin acele anexe

- Am trimis adresa catre Guvernul Romaniei , in car am solicitat sa mi se furnizeze anexele decretului, Raspunsul a fost de asemenea: Nu detinem aceste anexe.

- Am cautat in arhiva oficiului de cadastru, schite referitoare la acest sistem de irigatii, dar nici ei nu detin asa ceva.


Practic nu exista nici o dovada ca acel canal este al altcuiva.

In total cam 1.5 ani de alergatura, timp bani si nervi tocati.

Firma de cadastru nu vrea sa refaca documentatia cadastrala pe motiv ca in lege se spune ca toate canalele de desecare tin de domeniul public si , ca inspectorii de la oficul de cadastru nu vor sa avizeze lucrarea decat daca are acel canal scos in afara.

In conditiile in care acel canal (fara dale sau amenajari speciale) ce nu a fost intretinut de catre SNIF, sau alta societate publica, el fiind plin de buruieni si arbusti , ma intreb , ce se intampla daca eu maine sap un sant asemanator pe terenul meu? O sa fie considerat automat ca facand parte din domeniul public??
Mai mult decat atat , daca este sa iau in calcul si vecinii aflati in aceeasi situatie, in total pe autostrada Bucuresti Pitesti se strange o suprafata de teren in valoare de milioane de euro, luat cu japca, fara a se acorda despagubiri sau compensatii.

Ce ma sfatuiti sa fac?
Sa dau in judecata firma de cadastru pentru recuperarea prejudiciului sau refacerea cadastrului? Sa depun in continuare plangeri si adrese la Presedentie, Oficiul national de cadastru, DNA, presa, etc?

Am nevoie foarte repede de un raspuns.

Multumesc anticipat!!

Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2007
emilval, utilizator
Cel mai recent răspuns: emilval , utilizator 18:53, 10 Februarie 2007
In conditiile in care primaria va raspuns ca acesta se afla in proprietatea dvs. (deci bunul nu se afla in proprietatea publica a unitatii administrativ teritoriale, neexistand o hotarare a consiliului local care sa-l declare ca atare potrivit Legii 213/1998) atunci SCHIMBATI cadastristii. Nu cred ca acestia au competenta de a va anula partial titlul de proprietate si nici de a va expropria printr-o lucrare cadastrala.
Exista vreo sansa sa recuperez banii dati pe documentatia cadastrala initiala?

De ce nu? Dupa ce va inregistrati in CF pe baza noii documentatii le-o varati sub nas cu o notificare prin care le pretindeti, argumentat sa va restituie banii.
Va multumesc pt raspunsuri. Am sa revin cu noutati, pentru cei care sunt in aceeasi situatie.
Va multumesc pt raspunsuri. Am sa revin cu noutati, pentru cei care sunt in aceeasi situatie.

Alte discuții în legătură

Acte proprietate teren albastruL albastruL In anul 1972 am cumparat un teren construit si s-a facut act de vanzare cumparare doar pentru 500 mp, dar am intrat in folosinta intregii suprafete de ... (vezi toată discuția)
Finalizare cadastru flory_a42 flory_a42 Buna ziua! De la persoana autorizata care a facut masuratorile in vederea efectuarii unui cadastru pentru o curte cu casa si gradina am inteles ca oficiul de ... (vezi toată discuția)
Expertiza topografica zuzumama zuzumama Am un proces de granituire si ne-a fost desemnat de instanta un expert.A atasat la expertiza si un plan de cadastrare la scara de 1:1000.Intrebarea mea este : ... (vezi toată discuția)