Va multumesc pentru raspuns!
Eu sunt dispusa sa-i inapoiez suma fara discutie clar!
Problema este .....ma poate obliga cineva sa ii fac actele de vanzare cumparare atata timp cat eu nu am fost si nu sunt de acord cu acest lucru (chiar daca mama recunoaste ca ea a primit o suma de bani, eu nu am primit nimic si nici nu vreau nimic....imi vreau doar casa)!
Din pacate nu se poate face evaluarea doar scriptic. De obicei inspectorii bancari sau evaluatorii merg la fata locului , respectiv la imobilul cu pricina ce face obiectul evaluarii.
Initial se vor raporta la actele de proprietate prezentate de dvs. iar ulterior vor dori sa vada si apartamentul pentru a face o evaluare cat mai apropiata de adevar.
Daca situatia este asa cum ati prezentat-o va recomand mai degraba sa angajati un avocat bataios si sa formulati in instanta o actiune in revendicare si evacuare impotriva individului. Aveti mari sanse sa castigati. Poate reusiti totusi sa va impacati cu individul respectiv restituindu-i suma primita de mama dvs.
Am urmatoarea situatie....am in proprietate un apartament mostenire de la tatal meu.Pe acul de proprietate figurez eu si mama mea. Cand aveam 14 ani (acum 13 ani) mama a "vandut" apartamentul fara acordul meu sau al tutorelui meu si fara sa intocmeasca actele deoarece cel care a "cumparat" apartamentul nu a dat nici un semn de viata.
Acum 2 ani respectivul a venit si s-a instalat in apartament a facut modificari in el....fara a avea vreun document.
Eu acum am nevoie urgenta de un credit cu ipoteca.
Intrebarea mea este pot face evaluarea apartamentului (al carui proprietar sunt de drept) fara a se viziona acest apartament? Persoana locuieste in el si refuza sa imi dea drumul in locuinta.
Mentionez ca toate actele sunt la mine in original si legal eu sunt proprietara (intre el si mama mea nu s-a intocmit nici un document nimic.......iar eu nu am fost de acord niciodata cu instrainarea apartamentului).
Nu va poate obliga nimeni sa-i vindeti apartamentul.
Nu inteleg o chestiune: "am un apartament mostenire de la tatal meu"
...adica cum?....tatal dvs. a fost proprietarul apartamentului si dvs. impreuna cu mama dvs. aveti calitatea de mostenitori legali?
Cu ce titlu (act de roprietate) detineti apartamentul?....spuneati ceva de acte in original...care sunt acelea?
Da ..eu si mama mea suntem mostenitori legali(tatal meu a murit cand aveam varsta de 7 ani).
Pe titlul de proprietate al apartamentului suntem trecute amandoua in calitate de proprietari in baza certificatului de mostenitor nr....din data de.......
Iar pe extrasul de carte funciara la inscrieri cu privire la proprietari suntem amandoua trecute cu titlu de drept de mostenire si cota fiecareia la bunul respectiv.
Eu pana acum 2 ani nu am stiut ca sunt si eu trecuta. Am aflat in momentul in care dupa 15 ani dl respectiv s-a trezit ca vrea sa faca actele si la notar i s-a spus ca este nevoie si de semnatura mea intrucat sunt al doilea proprietar . Eu nu am fost de acord sa "vanda" apartamentul cu toate ca eram minora la vremea aceea si mai nou am aflat ca nici macar nu i-a dat toti banii mamei mele.
Important este ca intre ei nu exista nici un act legal (doar mama are o chitanta de mana intocmita in casa intre ei doi si fara semnatura tutorelui meu.....fara martori cum ca a primit o suma de bani).
Din partea mea nu este nici o problema ii dau banii inapoi.
Da, acum am inteles...cred ca ar trebui ca suma luata de mama dvs. de la acesta sa fie consemnata la CEC...dupa ce ridica suma...puteti sa formulati o actiune in revendicare si un capat accesoriu al actiunii , adica un subpunct, sa fie si evacuarea.
Pentru ca acea chitanta reprezinta doar o promisiune ...poate, de vanzare-cumparare..., nu stiu cum suna exact dar banuiesc...., daca este afectata de vreo clauza..., nu stiu...poate aveti si copia sa-mi comunicati cam ce scrie sa-mi pot da seama exact..... . Iar in situatia in care promitentul-cumparator nu a achitat diferenta de bani promisa pana la un anumit termen....poate nici nu va mai trebui sa-i returnati banii inapoi...ci chiar sa-i fi datorat acesta dublul sumei mamei dvs....desi si aici poate sa intervina prescriptia extintiva...adica un termen 3 ani de la care nu mai ar putea sa ceara daca nu a facuto in acest interval de timp.
Vedeti problema nu este chiar asa usoara cum pare la prima vedere.
Cred ca ar trebui sa consultati un avocat sa va indrume in raport de situatia de fapt existenta.
Oricum cred ca aveti sanse reale de a reintra in posesia si proprietatea apartamentului.