avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua . Va deranjez cu o intrebare legata de o problema juridica si fiscala .
Tatal meu impreuna cu fratele sau au mostenit ,si au act de proprietate , 4.6 ha de pamant si doua case . Mostenirea ne fiind dezbatuta .
Intre timp fratele tatalui meu a murit si iarasi nu s-a dezbatut mostenirea de 7-8 ani .

Din pacate cei doi nu au fost foarte interesati de mostenirea lor , iar cand m-am uitat pe actul de proprietate am observat ca detin 40 de parcele cu dimensiuni intre 50 de mp pana la 1.3ha , modificari facute desigur de o gasca de interesati din satul respectiv .
In acest moment pamantul asa cum a fost ciopartit nu face nici doi bani iar eu nu stiu ce optiuni am .

Am dorit sa il donez primariei (mai intai sa dezbatem mostenirea cu vaduva fratelui tatalui meu) , insa primaria desigur ca nu este interesata avand in vedere ca este o bataie de joc modul in care sunt asezate loturile .

Am dorit sa il donez unor oameni fara teren din zona , insa posmegii nu sunt muieti , respectiv l-ar vrea numai pe cel de1.3 ha iar mie mi-ar lasa restul de parcele aiurea ca sa platesc impozit .

Am dorit sa il donez vaduvei unchiului meu , insa si ea are aceleasi ganduri , sa ia ce este bun si sa imi lase mie impozitele daca se poate , inclusiv cel strans pana acum .

Asa ca .... se pare ca nu am cu cine sa ma inteleg insa nici nu am timp de judecati.

Intrebarea mea ar fi urmatoarea : ce se intampla daca nu platesc impozitul ...

Statul roman confisca proprietatile in cauza , sau vor porni si spre bunurile tatalui meu si implicit si cele ale vaduvei unchiului meu ?

Cum pot sa scap cel mai onorabil de durerea de cap pe care sunt pe cale sa o mostenesc ?

Imi cer scuze daca nu am fost suficient de explicit , daca mai doriti detalii pentru un raspuns corect va rog frumos sa ma intrebati .

Multumiri anticipate .
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
pvb, utilizator
Cel mai recent răspuns: pvb , utilizator 16:01, 11 Aprilie 2010
nu acceptati mostenirea tatalui dvs.. daca acesta are certificat de mostenitor sau titlu ptr acel teren pe numele lui si al fratelui sau.. daca nu are, inseamna ca e un prezumtiv mostenitor si el..
daca nu are certificat de mostenitor sau titlul pe numele lui puteti accepta mostenirea tatalui ca nu era in patrimoniul lui acel teren
se intampla ca daca nu platiti, bunurile in cauza pot fi vandute la licitatie pentru a acoperi impozitul datorat statului
daca acceptati ostenirea tatalui, exista posibilitatea ca, daca nu se indestuleaza cu acele bunuri statul se poate intoarce si impotriva bunurilor dvs pentru a recupera creanta...
dar mai e ceva..nu va poate urmarid ecat pentru creante mai noi de 5 ani.. atat.. resptul sa prescris
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
Petre Enache, Avocat
Buna seara! Nu sunteti singurul aflat in aceasta situatie . Statul roman nu poate confisca proprietatile , dar poate sa urmeze procedurile legale de recuperare a sumelor neachitate provenite din impozitul neachitat . Varianta propusa de d-l avocat (neacceptarea mostenirii) este una de moment .... Tot o solutie este sa va deplasati anual la primarie si sa declarati terenurile neproductive (in caz ca nu sunt lucrate) , in acest caz impozitul fiind considerabil mai mic .
Tatal meu nu este decedat , incercam sa rezolvam intr-un fel aceasta problema innainte ca acest lucru sa se intample .

Titlul de proprietate este pe numele sau si pe al fratelui .
In afara de aceste titluri comune cu fratele , tatal meu mai are si un apartament impreuna cu mama pe numele lor , iar acel apartament in viitor ma va interesa .

In cazul in care refuz mostenirea voi refuza implicit si acest apartament ?
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
pvb, utilizator
Implicit.
Renuntarea se face asupra intregii mase succesorale.
Eu va sfatuiesc sa acceptati mostenirea si gata.
O sa vedeti ce se intampla cu impozitele/terenurile, eu zic sa nu va ingrijorati.
daca va intereseaza numai apartamentul, ar fi util sa vi-l vanda de acum, cu clauza de intretinere sau nu.
daca tatal dvs moare primul, e complicat sa dezbateti succesiunea dupa dansul, in sensul ca trebuie dezbatuta succesiunea dupa persoana ( persoanele) pe care fratii au mostenit, pt a se stabili cota tatalui (aici s-ar putea sa va certati cu mostenitorii unchiului dvs). dezbaterea asta implica taxa . apoi dezbateti impreuna cu mama, mostenirea dupa tata. alta taxa.
daca dvs aveti deja apartamentul, oricum dupa decesul tatalui puteti accepta sau nu, functie de interesele dvs de moment

Alte discuții în legătură

Mostenire teren ContSters78406 ContSters78406 In urma decesului tatalui meu am de dezbatut o succesiune. Am gasit un act de proprietate pe un teren despre care eu stiam ca apartine jumate verilor mei ... (vezi toată discuția)
Mostenire enigela enigela Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Se dezbate abia acum mostenirea dupa strabunicul care a decedat acum 20 de ani. La masa succesorala au ... (vezi toată discuția)
Revendicare teren florin444 florin444 Buna ziua,as dori sa stiu daca mai pot emite pretentii la un teren care apartine familiei din partea tatalui meu(decedat) si de care eu am aflat abia dupa ... (vezi toată discuția)