in urma unui accident cu 3 victime decedate, soferul este retinut 29 zile. ce e de facut? capete de acuzare: 1.ucidere din culpa, 2.conducere de auto. sub influenta alcoolului( peste 1 in sange), 3.parasire loc accident desi se deplasa la postul de politie pt a anunta accidentul si pt a solicita protectie de furia martorilor, (postul era la cca 100 m fata de locul accidentului),4.conducerea de auto cu permisul suspendat,desi nu exista niciun inscris de aducere la cunostinta ca suspendarea de 3 luni a permisului s-a prelungit cu o luna!!
Conducerea sub influenta alcoolului peste limita legala este absorbita in infr.de ucidere din culpa.Suspendarea permisului intr-adevar trebuia comunicata si cred ca s-a facut asta dar probabil nu a primit hartia oficiala.Parasirea locului accidentului nu este daca soferul pentru a scapa de furia publicului se duce direct la cea mai apropiata sectie de politie si anunta ce s-a intamplat sau suna la 112.
In cursul urmaririi penale se va efectua in mod obligatoriu o expertiza tehnica auto pt.stabilirea vinovatiei in producerea accidentului.
Cu privire la starea de arest, codul de procedura penala dispune arestarea preventiva a invinuitului pentru o perioada de 30 de zile iar daca in timpul acestei perioade se pune in miscare actiunea penala judecatorul la cererea organului d ecercetare penala dispune arestarea inculpatului pentru o perioada de 30 de zile. Aceasta perioada poate fi prelungita deasemeni la cererea organului de urmarire penala avizata de procuror. Arestarea preventiva poate fi prelungita pana la maxim 180 de zile.
Mandatul de arestare este de 29 zile ci nu de 30 zile.Asa era in vechiul c.p.p.
Actiunea penala se pune in miscare in momentul in care se sesiseaza instanta si implicit la emiterea mandatului de arestare.
Ce este de facut?
In primul rand ar trebui angajat un avocat ales care sa stabileasca in concret strategia de aparare.
Apoi ar trebui pregatite motivele de recurs la mandat...evident daca s-a declarat in termen legal (24 h) aceasta cale de atac.
Daca recursul este respins se incearca o cerere de revocare/inlocuire a masurii arestarii.
Se mai poate inainta si o cerere de liberare provizorie sub control judiciar sau pe cautiune.
In principiu legislatia ofera posibilitati reale pentru iesirea din arest, dar acum depinde foarte mult de situatia concreta!
Mult succes!
Angajarea unui avocat se impune.
Exista sansa de a se ajunge la o pedeapsa cu suspendare, dar nu este deloc simplu...
Incercati sa va angajati un avocat care sa vrea sa il apere si...nu in ultimul rand sa stie sa o faca...
Contactul cu persoana arestata si analiza circumstantelor cauzei conteaza pentru aparare.