avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silitã de cãtre Corpul executorilor bancari
Discuție deschisă în Executare silită

executare silitã de cãtre Corpul executorilor bancari

Am primit o notificare cesiune de creanţă de la Corpul Executorilor Bancari al unei banci, prin care am fost informaţi că, în baza Contractului de credit ptr. nevoi personale şi a Declaraţiei debitoarei de cesiune a drepturilor salariale, suntem obligaţi în calitate de terţ poprit sa reţinem şi sa virăm lunar1/3 din veniturile salariale cuvenite debitorului salariat al instituţiei noastre până la recuperarea debitului datorat de acesta.Întrebarea mea este următoarea: Instituţia de stat al carei salariat este debitoarea este obligată sa efectueze poprirea asupra veniturilor salariale numai în baza acestei notificari a Corpului executorilor bancari sau trebuie sa le solicităm sa se adreseze mai intai instanţei de executare astfel cum prevede OU.nr.42/2009 pentru modificarea codului de proc. civ., respectiv aplicarea prevederilor art.373 indice 1 din C. proc. civ.?
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
iolanda15, utilizator
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 02:33, 11 Decembrie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Intradevăr contractul de credit constituie titlul executoriu insa numai inter partes adica obliga părtile semnatare, acesta nefiind opozabil tertilor, decat numai după înfiintarea popririi printr-o sentinţă civila definitiva şi irevocabila, învestită cu formula executorie. În temeiul acestei sentinţe civile cu valoare de titlu executoriu, instituţia noastra in calitate de terţ poprit poate fi obligata la efectuarea retinerilor pana la recuperarea sumelor datorate cu titlu de restanţă la împrumut.
Momentan titlul executoriu -contractul de împrumut- este opozabil inter partes (obliga partile prevazute in contract). Daca s-ar efectua executarea silită numai de către executorul bancar fară incuviintarea instantei de executare s-ar putea ajunge la situaţia nefavorabila în care executorul bancar, angajat al bancii, deci reprezintă numai interesele bancii, sa efectueze executarea silită dupa bunul plac, aplicând fără nici un control titlul executoriu, prin care s-a stabilit suma datorată, dobânzile şi penalităţile calculate cine stie cum.
Faptul că debitoarea a cesionat drepturile salariale bancii nu constituie decat un angajament asumat fata de banca care a imprumutat-o, aceasta declaratie nefiind un acord dat institutiei angajatoare în baza caruia sa se poata dispune efectuarea retinerilor din salariu. Deci in situaţia aceasta ce esta de facut?
Creditorul a ..uitat ca mai inainte de a popri ..are nevoie de incuviintarea executarii silite. Practic nu aveti executare fara incuviintare.
Depinde si de ce este stipulat in contract, daca ati fost de acord cu poprirea fara alte formalitati.
@lazu Poprirea este reglementata de disp. art.452-461 C.proc.civ.
Ar fi interesant sa cunoastem si argumentele juridice ale afirmatiei dvs.:"Depinde si de ce este stipulat in contract, daca ati fost de acord cu poprirea fara alte formalitati"...

Alte discuții în legătură

Contractul de credit-titlu de creanta larisarazvan larisarazvan Buna ziua intrebare: in cazul unui titlu executoriu reprezentand un contract de credit, tertul poprit poate indisponibiliza sume de bani doar pe baza cererii ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza la executare? Dahrma Dahrma Din cate stiu,ca sa se poata pune poprire pe contul tau,executorul bancar trebuie sa ceara o hotarare judecatoreasca prin care se incuviinteaza executarea ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)