avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa timbru recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa timbru recurs

Buna seara
Am o nedumerire in legatura cu taxa de timbru pe care trebuie sa o platesc intr-un recurs pentru o hotarare data intr-un proces pe care l-am inceput anul trecut, inainte de majorarea taxelor de timbru.
In februarie 2009 am depus o cerere pt partaj succesoral, pentru care am platit taxa de timbru in valoare de 19 lei, potrivit Legii 146/97, actualizata la data respectiva. S-a pronuntat sentinta si am declarat recurs, platind 50% din valoarea taxei de timbru platita in prima instanta.
Am primit citatia, cu mentiunea sa depun taxa judiciara de timbru raportata la valorile stabilite potrivit ultimelor modificari, survenite in cursul judecarii cauzei, adica 50% din din cuantumul de 3% din valoarea mostenirii.
Ce parere aveti, este corect?:rtfm::-/
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:51, 13 Aprilie 2010
treb sa platiti ,asta e legea taxelor..daca nu, se va respinge ca netimbrat suficient
Nu, nu este corect., principiul fiind ca legea civila nu retroactiveaza.Avand in vedere ca actiunea dvs. a fost introdusa inainte de ultima modificare a legii taxelor de timbru, este firesc sa timbrati pe legea veche si nu pe cea care iata a fost modificata in cursul procesului insa daca instanta nu are aceeasi parere va trebui sa va conformati, din pacate.
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
@ simonette12
La fel am gandit si eu, ca actiunea fiind introdusa inainte de aceasta modificare, este normal sa timbrez potrivit legii in vigoare atunci. Altfel, ar fi insemnat ca in cursul solutionarii la prima instanta, odata cu modificarea taxei de timbru, in urma evaluarii masei partajabile de catre expert, sa-mi puna in vedere sa timbrez la valoare (3%).
Ce credeti ca pot invoca in sustinerea acestui punct de vedere?
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
colette2010, utilizator
puteti sa invocati ce vreti ,dar nu cred ca veti avea sanse de castig..cand e vb de luat banii....succes!
Ati avut situatii de acest gen?
Chiar ramane la latitudinea instantei?

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru la recurs-partaj in 2010 kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa-mi spuneti, cum se va taxa recursul la un proces de partaj care a fost initiat in luna ianuarie 2010, avand in vedere ca, la procesul pe fond inceput ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru Marina72 Marina72 As dori o lamurire la urmatoarea situatie: am deschis un dosar de recurs pentru o mostenire impotriva hotararii date de instanta de fond. Conform incheierii ... (vezi toată discuția)
Se poate achita taxa de timbru la terminarea procesului? marianapirvu marianapirvu se poate plati taxa de timbru aferenta unui proces pentru pretentii, la terminarea procesului? (vezi toată discuția)