avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca la negru

1) Cand poate pe perioada de proba sa renunte la tine si din ce motive?
2) Am obligatia sa atrag atentia angajatorului sa imi fac contract in scris inainte sa il reclam la ITM?...Multumesc
3) Poate si altcineva sa faca reclamatia care nu e angajat fara forme legale la societate comerciala respectiva? adica de ex. un prieten din alt oras din proprie initiativa, care a auzit ca ma plang?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
ContSters83715, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 16:00, 18 Aprilie 2010
1.In perioada de proba angajatorul poate sa renunte oricand in timpul acestei perioade, in baza unei notificari transmise salariatului. Oricum, legal, perioada de proba incepe sa curga din momentul in care a fost incheiat contractul de munca (inteleg ca Dvs. nu aveti).
Perioada de proba este de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
In cazul salariatilor incadrati cu contract individual de munca pe perioada determinata, perioada de proba nu va putea depasi:
a) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul individual de munca este incheiat pentru o durata mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul individual de munca este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si
6 luni;
c) 30 de zile lucratoare, pentru o durata a contractului de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
In cazul salariatilor incadrati cu contract de munca temporara, se poate stabili o perioada de proba care nu poate depasi:
a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 3 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre una si doua luni;
c) 5 zile lucratoare, in cazul contractelor de munca temporara incheiate pe o perioada mai mare de doua luni.
2. Nu aveti obligatia notificarii angajatorului. Dar pentru a solutiona diferendumul pe cale amiabila, asa ar fi indicat sa faceti.
3. Reclamatia poate fi facuta de oricine, cu indicarea exacta a conditiilor si a celor implicati. Dar nu ar trebui sa va fie teama sa sesizati Dvs.personal ITM-ul, daca angajatorul nu este de buna credinta.
1) pentru contracte pe perioada nedeterminata, ( din moment ce nu am discutat o perioada exacta cu angajatorul) cat este perioada de proba?

2) in perioada de proba are dreptul sa nu imi faca contract in scris?
---
3) sa anunt ITM inainte de expirarea periodei de proba si sa risc sa nu ma angajeze dupa aia nedeterminat angajatorul...
4) sau sa astept sa treava 32 de zile ( perioada de proba sa nu risc nimic) ?
5) faptui lca angajatorul e de buna credinta... inseamnca i-am atras atentia, dar nu a dorit el sa imi faca contractul in scris sau nici nu trebuie sa ii atrag atentia?
6) inainte de cele 30 de zile sau dupa?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
ContSters83715, utilizator
1. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.

2. Angajatorul persoană juridică, persoana fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, precum şi asociaţia familială au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.
daca vine controlul de la ITM...zice ca salariatul a chemat ITM.. sunt doar eu si o secretara si un sofer (secretara are contract)

a trecut o sapt de la angajare, nu vreau sa risc sa nu ma mai angajeze nedetrerminat peste 3 sapt. la expirarea perioadei de proba - daca afla - ca eu am trimis la ITM instiintare... adica.. odata trecuta perioada de proba trebuie sa fiu sigura ca vbm de contract pe perioada nedeterminata daca ajungem in instanta cu probe (ca martori nu prea sunt), adica inca poate sa se descotoroseasca de mine pe parcursul acestor 30 de zile si nu vreau sa risc asta....(are un teanc de CV-uri pe masa...si ii place sa le studieze)
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
ContSters83715, utilizator
1. Perioada de proba face parte din contractul individual de munca (CIM).
2. NU se efectueaza intai perioada de proba si apoi se semneaza CIM.
3. Se incheie CIM, se semneaza de ambele parti, se inscrie in CIM si perioada de probasi daca in aceasta perioada salariatul nu corespundeangajatorul ii inceteaza CIM printr-o simpla notificare.

Alte discuții în legătură

Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba CARLAN NELI CARLAN NELI Am o intrebare. S-a schimbat intre timp numarul de zile la "perioada de proba"din contractul individual de munca. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contract de munca - perioada de proba gica1 gica1 va rog sa ma ajutati cu modelul de contract pe perioada de proba -de 30 zile (vezi toată discuția)