avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obtinere pensie alimentara de la parintele din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obtinere pensie alimentara de la parintele din strainatate

In aprilie 2006, in urma divortului, cei 2 minori sunt incredintati mamei.
In sept 2006, pleaca toti 4 in SUA. Intelegerea era ca mama copiilor sa se marite cu un cetatean american (pe care il si gasise) iar tatal urma sa isi rezolve si el problema cetateniei pe alta cale. Li se acorda drept de sedere de 6 luni. Mama impreuna cu cei 2 minori locuieste la persoana cu care trebuia sa se casatoreasca.
Dupa 6 luni, problema cetateniei nu a fost rezolvata, asa ca toti 4 trebuiau sa paraseasca teritoriul SUA.
Mama aduce minorii la locuinta tatalui lor, spunand ca ea nu pleaca din SUA. Merg impreuna la consulat pentru ca mama sa ii dea tatalui acordul sa iasa din SUA cu minorii, intrucat unul din minori era pe pasaportul ei.
Tatal se intoarce in Romania cu minorii. Mama refuza sa se intoarca, in speranta ca se va marita in SUA. Mama nu mai pastreaza legatura cu minorii, nimeni nu mai stie unde se afla. Nu este locul sa prezint trauma abandonului prin care au trecut copiii, dar va rog sa ma credeti ca am asistat la tot parcursul lor emotional si a fost cumplit, mai ales ca am si eu copii.
In Romania, in urma unui proces, minorii sunt reincredintati spre crestere si educare tatalui.
In 2008 mama este expulzata din SUA unde traia ilegal. Se stabileste in Germania. Incepe sa comunice pe messenger cu copiii, sa le spuna cat de mult ii iubeste, cat de mult ii este dor de ei, ca nu traieste decat pentru ei, etc.,dar refuza sa vina sa ii viziteze, cu toate ca acestia plang si o roaga sa vina la ei. Tatal copiilor s-a recasatorit dar a divortat din cauza comportamentului copiilor fata de sotia lui. Copiii au respins-o pe acea femeie din cauza ca mama lor le spunea ca din cauza acelei femei ea nu se poate intoarce la ei, ca daca acea femeie pleaca, ea va veni inapoi. (Toate acestea sunt pastrate in arhiva de pe mess). Dupa divortul tatalui copiii i-au cerut mamei sa se intoarca pentru ca au rezolvat problema. Aceasta, dupa aflarea vestii, a intrerupt orice contact cu copiii, spunandu-le ca asa e mai bine pentru ei. Copiii au tot cautat-o, i-au lasat mesaje pe mess, si intr-un final, ea a reluat, dar mai rar, contactul cu ei.
Dupa un an, tatal, la insistentele copiilor, pleaca cu ei in Germania, sa ii duca sa isi vada mama. Fetita nu mai vroia sa se intoarca, vroia sa ramana cu mama, dar aceasta o trimite inapoi spunandu-i ca nu o poate tine cu ea. In fine, o tragedie reala.
Va rog sa nu intelegeti ca tatal nu se ingrijeste de ei sau ca nu ii iubeste. Doamne fereste! Din contra, este complet dedicat copiilor, ii rasfata, se joaca cu ei, se ocupa efectiv de scoala lor, este "mama" in toata puterea cuvantului. Problema este ca mama lor le tot spune ca ii iubeste, ca ii este dor de ei, ca nimeni nu ii va iubi vreodata ca ea, ca ea este cea care a suferit, ca tatal lor este de vina pentru faptul ca ei nu mai au mama, etc. Tatal este subminat permanent de comportamentul mamei copiilor. Mama copiilor nu face decat sa se asigure ca nici o alta femeie nu va intra in viata fostului ei sot, se razbuna, probabil pe el, nepasandu-i de raul pe care il face copiilor. Practic se foloseste de emotiile copiilor ca sa ii faca rau fostului sot, desi divortul a avut loc din cauza ca ea era amanta fratelui sotului ei!
Tatal copiilor ar vrea sa o cheme in judecata pentru pensie alimentara. Daca tot ii iubeste atat de mult, sa faca macar ceva pentru copiii ei.
Din pacate, singura informatie pe care o are despre mama copiilor este adresa unde locuieste, dar nu stie daca locuieste acolo cu forme legale.
Cum ar putea sa o cheme in judecata si ce pensie alimentara ar putea sa ii ceara, avand in vedere ca nu cunoaste nici daca este angajata cu forme legale?
As dori sa imi dati niste sugestii, in afara de aceea de a contacta un avocat.
Multumesc mult.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:14, 22 Aprilie 2010
Sunt multe de facut dar tot numai cu ajutorul unui avocat se poate face.
Nimeni nu poate rezolva aceasta problema decat cei direct implicati.
Toate vor mai dura pana la majorat cand copii vor sti sa discearna intre ce este adevarat si ce nu in relatia lor cu fiecare parinte in parte.
Dar rezolvarea vine acum de la un avocat, se deschide proces, si daca nu isi executa obligatia de intretinere poate face si inchisoare.
citarea la proces se poate face prin publicitate. instanta o va obliga sa plateasca o suma raportata la salariul minim din romania.
sentinta se va obtine. intrebarea e: cum va primi efectiv banii de la ea ? singura sansa e sa ii faca o plangere penala, dar nu stiu daca asta va "tine de foame" copiilor sau tatalui lor. pana la inchisoare e cale extrem de lunga ...
chiar daca mama nu are forme legale de locuit sau de munca acolo cata vreme se poate demonstra.. eventual dintr o adresa de mail resedinta ei din germania.. se poatre deeschide proces in ro, si prin comisie rogatorie sa fie chemata sa raspunda civil si penal pentru abandon de familie
Trebuie vazut daca instanta, prin hotararea de reincredintare a minorilor s-a pronuntat cu privire la pensia de intretinere in sarcina mamei. In functie de acest lucru urmeaza sa stabiliti ce aveti de facut.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
In sentinta de reincredintare minori instanta nu s-a pronuntat pt pensia alimentara.
Sa inteleg ca tatal, in numele minorilor, o cheama in judecata cu mentionarea adresei din Germania?
Ce inseamna comisie rogatorie? Cere reclamantul, sau instanta?
De ce pensia alimentara se calculeaza la venitul minim din Romania, daca ea lucreaza in Germania?

Alte discuții în legătură

Tată plecat în anglia - pensie alimentară buniculGEO buniculGEO Soțul fiicei mele pleacă în Anglia cu contract legal de muncă, dar ea nu știe unde . Ce demersuri trebuie să aplice pentru a -l obliga să-și achite ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- debitorul lucreaza in strainatate ionalex ionalex buna seara.am si eu o prb legata de pensia alimentara si drepturile unui minor.am trait in concubinaj cu tatal minorului din 2005.el a plecat in strainatate la ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara de la tatal stabilit in austria adella14 adella14 Carei instante sa ma adresez pentru stabilirea pensiei alimentare pentru crestere si intretinere minor daca tatal este stabilit in Austria, in raport cu ... (vezi toată discuția)