avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate fara acte de vanzare-cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate fara acte de vanzare-cumparare?

Buna seara.
Cumnata mea are urmatoarea problema: parintii sai au dobandit cu act de vanzare cumparare prin 1960 un imobil cu teren. In aceeasi curte existau niste constructii(magazii) pe care le-au folosit inca de cand au cumparat imobilul, nu le-a revendicat nimeni, ei au platit insa impozit si pt magaziile respective pe numele fostilor proprietari, insa nu si-au pus problema sa faca si demersuri pentru a le trece in proprietatea lor. Acum cumnata, dupa dezbaterea succesiunii dupa tatal sau, ar vrea sa faca acte pentru intreaga suprafata, deci si pt respectivele magazii. Exista vreo modalitate prin care poate face asta?
Cel mai recent răspuns: CrisParvu , utilizator 17:22, 21 Aprilie 2010
da.. trebuie sa faca proces de uzucapiune si accesiune imobiliara
Pot dobandi prin proces de uzucapiune, dreptul de proprietate asupra lor, mai ales ca au trecut peste 30 ani, iar folosinta a fost netulburata si sub nume de prorpeitar
Nu cred ca e nevoie dc magaziile sunt pe terenul proprietate. Poate trebuie facut cadastrul si intabularea. Puteti sa va interesati la un birou de cadastru.
~ Conținut șters la cerere ~
Daca nu este vorba de niste magazii industriale:)), indraznesc sa ocolesc varianta avocateasca a actiunii in constatarea uzucapiunii (macar pentru faptul ca, desi pare simpla, se timbreaza la valoare#-o) si sa va propun Ordinul prefectului, in baza art. 23 din legea 18/1991. Oricum, fara un act de proprietate emis in baza unei legi a fondului funciar nu cred ca veti putea intabula (ANCPI nu prea ia in considerare actele anterioare lui 1990, daca nu s-a facut si reconstituirea dreptului de proprietate, pe principiul ca in vremea comunismului proprietatea funciara era "de stat", ca atare scoasa din circuitul civil - va puteti interesa la OCPI judetean).
Dosarul se depune la primarie si trebuie sa contina:
- cerere;
- certificat de calitate de mostenitor de pe urma tatalui cumnatei dvs;
- extras registru posesori 1990 si registru agricol 1986-1990, pentru pozitia aferenta imobilului (de al primarie);
- schita cadastrala a imobilului (curte+casa+magazii);
- acte stare civila mostenitori;
- istoric rol fiscal imobil;
- declaratii vecini ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din acte.
Avantajul OP este costul mult mai redus decat o actiune in instanta, faptul ca dvs. puteti depune insiva dosarul fara ajutor, fiind o cale de constatare a drepului de proprietate pe cale administrativa. Mergeti pana la primarie, la biroul registru agricol si luati informatii suplimentare. Succes!

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Obtinere act de proprietate Traian_L Traian_L Rog, Cum pot obtine act de proprietate asupra unui imobil situat in mediul rural. care a fost intabulat in anul 1945 pe numele acelor proprietari, iar de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune RaresLL RaresLL Buna ziua ! Va scriam acum ceva vreme despre un proces pe care vroiam sa il incep. Am sa reiau in sperata ca va ofer cat mai multe detalii. Bunica si tatal meu ... (vezi toată discuția)