avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere sau...?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere sau...?

buna ziua,
Am urmatoarea problema:
Pe perioada sezonului de vara , angajam personal in functia de muncitori necalificati pe perioada determinata de 4 luni.
ex: unul dintre acesti muncitori necalificati, nu se descurca prea bine, este mult prea incet in activitate fata de cerintele dorite de conducere.
Cum sau cu ce articol, putem sa il eliberam din functie?
in cazul in care nu doreste lichidare la zi.
Multumesc frumos,
o zi placuta
Cel mai recent răspuns: simona.elisa , utilizator 12:27, 21 Aprilie 2010
Eu zic ca s-ar incadra pe art 61 lit d) din codul muncii, adica nu corespunde profesional.
Dar in functie de fisa postului, daca demonstrati ca muncitorul respectiv nu respecta dispozitiile din aceasta fisa se poate incerca si o desfacer disciplinara a CIM in baza art 61 lit a), dar bineinteles numai dufa efectuarea cercetarii disciplinare.
Sau se poate desface CIM prin acordul partilor, daca ambele parti sunt de acord.....
se poate cu art d , adica nu corespunde profesional si la muncitor necalificat?
pt ca disciplinar , nu as vrea
alte solutii?
multumesc
pentru a-i desface pt ca nu corespunde profesional ce este nevoie?
multumesc
In cazul in care angajatul nu coresopunde profesional locului de munca in care este incadrat , acestea sunt fazele pe care trebuie sa le respecte si documentele pe care trebuie sa le elaboreze angajatorul :
1. Stabilirea motivelor de concediere :
- material probatoriu corespunzator, care sa dovedeasca ca angajatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat ( corespondenta cu angajatul, notite din timpul sedintelor, referate de la superiori ierarhici, martori)
2. Procedura preliminara
- anterior inceperii oricarei formalitati de concediere angajatorul va demara o procedura de evaluare prealabila
angajatului i se va trimite ,de catre o comisie numita de angajator, o notificare scrisa in care se vor preciza data, ora , locul intalnirii precum si modul in care se va desfasura examinarea; notificare se va trimite salariatului cu cel putin 15 zile inainte de data efecturarii procedurii de evaluare prealabila
- in cazul in care salariatul nu se va prezenta la intrevedere, angajatorul este in masura sa dispuna concedierea angajatului fara efectuarea procedurii de evaluare prealabila.
- comisia numita de angajator are dreptul de a demonstra ca salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat , prin prezentarea de probe ( mentionate la pct.1) precum si prin diferite forme de examinare( scrisa,orala,practica).NU UITATI OBIECTUL VERIFICARII IL CONSTITUIE ACTIVITATILE MENTIONATE IN FISA POSTULUI.
in cazul in care salariatul este considerat ,in urma examinarii, necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea in termen de 10 zile de la comunicare.
daca salariatul nu formuleaza nivi nun fel de contestatie, angajatorul poate emite decizia de desfacere a contractului de munca, pentru motive de necorespundere profesionala
3.Propuneri privind alte locuri de munca
- angajatorului ii revine obligatia de a propune angajatului alte locuri de munca, care sunt disponibile in cadrul societatii si care corespund cunostintelor profesionale ale acestuia.
in cazul in care nu exista locuri de munca disponibile, angajatorul se obliga sa anunte AJOFM si sa comunice angajatului propunerile venite de la AJOFM
- in interval de 3 zile de la data la care angajatul este informat cu privire la noul loc de munca va trebui sa isi dea caordul in scris cu privire la acceptarea acestuia
-in cazul in care in intervalul sus - mentionat nu este respectat de catre angajat, respectiv AJOFM nu are are locuri de munca disponibile, angajatorul este indreptatit sa il concedieze pe angajat.
4. Decizia de concediere
- ca urmare a evaluarii prealabile, angajatorul va comunica in scris angajatului termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare si va expedia acestui adecizia de concediere.
- decizia de concediere va fi comunicata salariatului in termen de 5 zile calendaristice de la emiterea acesteia
In cazul in care concedierea pentru necorespundere profesionala se refera la un angajat care este in perioada de proba, nu se acorda preaviz si nu se va efectua procedura preliminara.
Din CCMUNN pe anii 2007-2010:

ART.77. (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salariatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca alariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.

Alte discuții în legătură

Concediere necorespundere profesionala mirela onea mirela onea Buna ziua Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala marijka25 marijka25 o persoana este angajata in baza unui atestat emis de o autoritate cu valabilitate pe timp determinat. In desfasurarea activitatii acestui salariat s-au ... (vezi toată discuția)
Necorespunzator profesional loredanaelena loredanaelena buna seara am primit un referat ptr un salariat care nu corespunde profesional, trebuie sa-i fac convocare? art 268 alin 3 este ok sa il trec in convocare in ... (vezi toată discuția)