avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum deosebim o chitanta reala de una "in alb" ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum deosebim o chitanta reala de una "in alb" ?

Buna ziua.

Va rog sa imi spuneti si mie daca pe chitanta eliberata de administrator trebuie sa fie tiparite seria si numarul chitantei? El scrie cu pixul numarul chitantei insa in dreptul seriei si numarului intiparite nu scrie absolut nimic, sa zicem din fabrica. Este normal sau este o chitanta in alb?
Ba mai mult nu specifica clar luna si anul achitarii. Scrie plata intretinere.
Care sunt indicii ca o chitanta este valida?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 19:43, 21 Aprilie 2010
Dupa cum descrieti Dv. chitanta eliberata are doua defecte:
- nu este datata;
- nu are stampila asociatiei.

Luna cotei de plata o scrie, macar? Cam lenes administratorul asta al Dv.!

In rest, numar si serie chitanta nu este relevant, daca ea este numerotata manual.

Chitanta "in alb" inseamna altceva. Adica el v-ar da o chitanta pe care nu scrie nimic, semnata de el si stampilata, iar Dv. v-ati trece ce suma ati dori si ati putea dovedi oricand si oriunde ca ati platit ceva, orice, asociatiei.

El va emite chitanta cu defect, nu "in alb" :)
faceti o sesizare scrisa catre presedintele asociatiei, aceasta chitanta fiind ilegala.
din cite stiu, la asociatiile de proprietari este obligatorie folosirea chitantelor personalizate, iar o chitanta eliberata de administrator trebuie sa aiba (pe linga acea personalizare a asociatiei):
- data intocmirii chitantei (numarul este inscris de tipografie)
- suma platita (in cifre si litere) si ce reprezinta ea (intretinere luna x, fond de reparatii luna x, fond de rulment luna x, etc)
- semnatura emitentului (administrator sau casier) si stampila asociatiei
cu astfel de chitante se pot intocmi fraude, aceste chitantiere gasindu-se la orice papetarie mai mare, ele putind sa treaca pe linga contabilitatea asociatiei, nefiind inregistrate nicaieri.
un chitantier personalizat este inregistrat in actele asociatiei si trebuie trecute in contabilitatea asociatiei, cel care nu face asa ceva riscind puscaria
@carol_lorac :))

Exagerati, nu se ajunge la puscarie! Nici macar pe langa zidul ei. :)
Deci, acele chitantiere care se gasesc de cumparat la papetarie sunt la fel de legale ca si cele personalizate, ca altfel nu s-ar vinde.
.
Datele care se inscriu intr-o chitanta personalizata de catre administrator pot fi scrise si intr-o chitanta "de la papetarie". Chitantierul nu se inregistreaza nicaieri, dar chitanta are un numar, chiar pus cu mana de administrator si este trecut in registrul de casa, astfel incat in acest moment intra in contabilitate. Sumele sunt contabilizate, nu chitantele, ca sa zic asa.......

Important este ca acea chitanta sa poarte stampila cu datele de identificare ale asociatiei si, evident, sa scrie data, suma (cifre litere), ce reprezinta etc si semnatura casierului.

Tipizatele au iesit din nevoia unora care si-au facut de treaba cu vreo tipografie si vand niste tipizate. Este o afacere pur si simplu. Asta nu inseamna ca noi trebuie sa si cheltuim o groaza de bani cu aceste chitante tipizate, asa....numai de drag de tiparitura......! :)
chitantele personalizate (tipizate sint chiar si cele de la papetarie) au fost concepute pentru limitarea pe cit posibil a eventualelor fraude la nivelul asociatiilor de proprietari, lucru perfect posibil cu ajutorul celor nepersonalizate, asa cum este posibil sa se intimple in cazul expus in mesajul initial
avind un regim special (precum sint facturile si chitantele fiscale pentru firme), acestea se inscriu intr-un document special al asociatiei si pot fi verificate oricind de catre organele abilitate, numarul de intrari fiind bine determinat si putind fi facuta oricind balanta acestora, unele false fiind mult mai greu de realizat. iar o eventuala folosire a unora false se descopera foarte usor (calitatea imprimarii este diferita, tusul are alta compozitie, etc) iar cel care le foloseste pe cele false riscind puscaria si pentru fals si uz de fals, pe linga celelalte acuzatii care pot fi facute pentru alte neregularitati
am fost ceva mai devreme de-am platit intretinerea si m-am uitat mai atent la chitanta respectiva (personalizata). la noi nu are numar (trebuie scris de mina) si are si un cod de bare care nu prea iese cum trebuie la xerox, neputind fi citite de cititoarele de codul de bare cu care au fost dotate organele abilitate in contralele fiscale ;)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
ContSters62736, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitantiere personalizate teo30967 teo30967 imi puteti spune va rog daca chitantierele cu care se incaseaza intretinerile trebuie sa fie personalizate ? as vrea daca se poate articolul din lege unde ... (vezi toată discuția)
Chitantiere obligatorii pentru asociatiile de proprietari liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Sunt administrator/ contabil/casier la o asociatie de proprietari. Chitantele emise trebuie sa cuprinda in mod ... (vezi toată discuția)
Chitantiere personalizate pentru incasarea banilor lucian1956 lucian1956 Buna ziua, Va prezint o situatie: A fost adunarea generala a asociatiei de proprietari. Au hotarat sa foloseasca serviciile unei firme pentru probleme de ... (vezi toată discuția)