avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi

Conferință: Amnistia fiscală și recalificarea diurnelor. Care este impactul asupra inspecțiilor fiscale și asupra aplicării legislației muncii din România? Lectori: Mazars România. Marți, 17 mai, de la ora 11. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... concesionare teren proprietate primarie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

concesionare teren proprietate primarie

Buna ziua,
in spatele casei in care locuiesc exista o suprafata de teren, care apartine primariei. In 1988 cand s-au construit vilele P+1 (vila cu 4 apartamente) acestea aveau WC-uri in curte pt fiecare din cele 4 apartamente, in continuarea acestora exista o suprafata de teren nefolosita si plina de moluz, ca dupa constructie. Fiecare proprietar a curatat acea suprafata si a cultivat-o timp de mai bine de 22 de ani. In anul 2004 am depus o cerere la primarie pentru concesionarea acestui teren. Raspunsul a fost favorabil, in sensul ca se putea face acest lucru numai dupa ridicarea masuratorilor topografice. S-au ridicat masuratori topografice in nov.2009, iar acum, primaria ne trimite adresa in care ne cere sa evacuam acest teren invocand lege 247/2005, fara a specifica un alineat anume si fara un termen de evacuare. Am mers in audienta, dar cum domnii primari sunt ocupati, am fost primiti de vice-primar si cativa consilieri care ne-au dat niste raspunsuri evazive. Intre timp am mai depus o cerere la primarie la care am atasat si o copie a cererii din 2004. Ce pot sa fac pentru a putea concesiona acest teren? Am mare nevoie de un raspuns!!!! Multumesc din suflet celor care ma pot ajuta!
Cel mai recent răspuns: trf17ada , utilizator 11:44, 27 Aprilie 2010
Daca s-a invocat legea 247/2005 este posibil ca fostul proprietar din perioada 1945-1962 sa fi solicitat retrocedarea terenului. De altfel, Primariilor le este interzis pana la finalizarea procedurilor de retrocedare sa procedeze la concesionarea sau instrainarea terenurilor care sunt apte de retrocedare sau compensare.
Ati verificat la cadastru , cine este proprietarul tabular al acelor suprafete de teren? Oricum ar fi, nu puteti obliga primaria la concesionarea acelei suprafete... dar, macar stiti cum stati. Daca u.a.t. este proprietar pe teren, mai puteti discuta, daca nu, este foarte posibil ca acel teren sa faca obiectul reconstituirii dreptului de proprietate privata. :)
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
mihaicalinescu2005, utilizator
Multumesc pentru raspuns!!!!!!! Primaria doreste sa dea aceste terenuri, in vederea construirii de locuite, tinerilor pana in 30 ani! In anul 1996 am facut si eu o cerere in acest sens, numai ca a trecut timpul si ... nu mai am 30 ani!!! Una din persoanele pe care primaria doreste sa o puna in posesie are viza de flotant in localitate, nu are copii, nu este casatorita! Ce parere aveti?
Ceva nu se leaga in poveste: legea 15/2003 (cu atribuirea in folosinta de teren in vederea construirii unei locuinte tinerilor intre 18-35 ani) si legea 247/2005 nu au nici o legatura una cu alta.
Daca primaria a invocat legea 247/2005, este foarte posibil ca respectivul amplasament sa fi fost revendicat de fostii proprietari, sau sa fie in litigiu.
Cat despre legea 15/2003...conditiile generale sunt clar prevazute, una dintre ele fiind domiciliul stabil in localitate (nu resedinta); legea nu cere ca persoanele in cauza sa fie casatorite sau sa aiba copii, doar sa nu fi avut anterior o locuinta sau teren in vederea construirii unei locuinte.
Asa cum s-a precizat deja, nu puteti forta primaria sa va concesioneze terenul, cu atat mai mult cu cat orice concesionare/inchiriere a terenurilor proprietate publica/privata, conform legii 215/2001, se face prin licitatie publica (care, chiar daca se organizeaza, nu aveti nici o garantie ca o veti castiga).
Sa inteleg ca nu exista nicio "portita" pentru a obtine acest teren? Se poate ridica o constructie avand in vedere ca pe acest teren trec conducte de petrol? (la cativa zeci de metri exista o sonda functionala). O ultima intrebare, se poate face schimb de terenuri intre 2 localitati diferite? Multumesc

Alte discuții în legătură

Ordinul m.a.d.r. nr.227/2006 mariag68 mariag68 Nu reusesc sa gasesc acest ordin .Daca il are cineva poate il posteaza ca si raspuns. Sunt propietar al unui teren situat pe marginea unui canal de desecare ... (vezi toată discuția)
Viciu ascuns Bachus20 Bachus20 Recent am cumparat un teren (initial inregistrat in titlul de proprietate drept extravilan, in urma efectuarii schitei cadastrale din banii vanzatorului a fost ... (vezi toată discuția)
Teeren ocupat de conducta transport gaze gm_mg gm_mg Dupa aplicarea legii de retrocedare terenuri, am primit titlu de proprietate pe vechiul amplasament. Ulterior la masuratori pentru intabulare am descoperit ca ... (vezi toată discuția)